Smotanovo-zemiakové skladané pagáče fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 28. augusta 2014

...pribalené na cestu k Balatonu na rozlúčku s letom...

80
porcií
90 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

250 g
250 g
250 g
2 PL
1 ks
1 ČL
360 ml
100 ml vlažné
2 ČL
250 g
260 g varené strúhané (alebo zemiaková kaša)
1 ks do cesta
2 ks na potretie




Postup

  1. 1

    Ostatok zemiakovej kaše sa mi náramne hodil do pagáčov, ktoré som piekla včera večer dcére na cestu. A keďže mi priniesla z obchodu namiesto kyslej smotany sladkú, nahradila som ňou väčšiu časť mlieka. Pripravila som si kvások z celej kocky droždia, cukru a jedného kelímka zohriatej smotany. Po vzídení som ho vliala k múkam premiešaným so soľou, pridala som žĺtok, masť a spolu s teplým zvyškom smotany a mlieka som vypracovala cesto. Nechala som ho vyše pol hodiny kysnúť.

    Smotanovo-zemiakové skladané pagáče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto som na pomúčenej podložke rozvaľkala a nastrúhala naň maslo a rozdrobila zemiakovú kašu. Použiť sa dajú samozrejme aj uvarené a postrúhané zemiaky v tom istom množstve.

    Smotanovo-zemiakové skladané pagáče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto som poskladala systémom prehnutia z bokov, zvrchu aj odspodu ako obálku. Nechala som odpočívať asi 15 minút. Zase som ho rozvaľkala, poskladala a nechala ešte 2x.

    Smotanovo-zemiakové skladané pagáče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na posledne rozvaľkané cesto som nožom narobila mriežku a vykrajovala som menšie pagáče, vyšlo mi na 2 veľké a jeden stredný plech, zapla som rúru na 200°C, kým sa vyhriala, pagáče som potrela žĺtkom rozmiešaným s vodou, posypala sezamovými semienkami a nechala ešte chváľu podkysnúť.

    Smotanovo-zemiakové skladané pagáče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Piekli sa +-20 minút. Najlepšie sú ešte teplé, ale počkali si pekne do rána a poputovali s mládežou za poslednými letnými lúčami slnka k Balatonu.

    Smotanovo-zemiakové skladané pagáče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Mám taký pocit, že pagáčom sa už tento pohľad nenaskytol, kochajte sa apoň vy, milí Varecháči;-)

    Smotanovo-zemiakové skladané pagáče (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

cesminaz
@kukulienka este mi povedz ,ze ci si na kazde rozvalkanie rozdelila trocha z tych zemiakov a masla,alebo vstko maslo a zemiaky dala na prve rozvalkanie rozdelila?! Dakujem za odpoved :-)
kukulienka71
@cezminaz , nerozdeľovala som, nastrúhala som len na prvé. Ale môžeš dať fintu, že pri každom vaľkaní si cesto potrieš roztopenou masťou, bude sa ti ešte krajšie lístkovať;-P Nádherný deň ti prajem!
pusta
@kukulienka , tak neskutočne nádherné a prudko jedlé - len vybrať z tej obrazovky a s chuťou sa zahryznúť :P
úžasné foto, skvelý recept, len obdivujem s otvorenými ústami :-)
čo iné, len ***** k tomu pre teba patrí.
Prajem pekný a príjemný pobyt pri Balatone. :-)))
salinka
Tie sú teda prekrásne "napaprčené" :-) Myslím, že tie neprekročili ani hraničný prechod, určite bolo hneď po nich!
aroooo
niet čo riešiť, kk, 5*, a cez nadchádzajúce " sviatky" vyskúšať, zatiaľ len prehĺtať slinky na ne.....
mariamka
@kuku tieto tvoje vydarene pagace mali tu cest, ze boli prve v mojom PIN albume :) nie ze by som ich nerobila, su nase najoblubenejsie a uz pekne vyblednute v mojej pisanke, ale takto, so smotankou musia byt este lepsie, dobre si mladych vybavila :)
babkamt
Parádne pagáčiky. Chytro ti posielam 5* a idem ďalej. Prejavuje sa u mňa Pavlov reflex:-)
kukulienka71
Ďakujem za priazeň, vtipné komenty aj uloženie, hviezdičky si tiež cením, nech vám chutí!:-)
mijaita
@kukulienka je tu na Varese 170 a víc (jsem jednou opravdu pocitala) receptu na pagáče a jeden mam doma po prarodicich. A jeste jsem je ani jednou nedelala. Ulozene odsud mam asi tri recepty. Tvuj se ted mezi ne zaradil a myslim, ze ten me donuti je konecne upect. A krasna fotka, ty ja take ocenuju. Hvězd jak máku ti posílám :-)
kukulienka71
@mijaita , si ma fakt potešila! :-)) ďakujem! a pripomenula si mi Elunku z Prahy aj s rodinou, boli tu u nás cez víkend, bola zábava. Češi sú iná mentalita, berú život viac humorne a s nadhľadom;-) Pekný večer!
havino
ja osobne mám radšej zemiakové, ako škvarkové, veľmi chutne vyzerajú, pekná fotka
kika1212
nádherné, riadne podskočili, ide ich povyvaľovať. A veruže ich musím urobiť, akosi som na ne aj zabudla, celkom si mi narobila chute:) Mám s pagáčmi zážitok, ale to je pekných pár rokov dozadu, proste moje prvé. Mala som pripravené cesto, presne ako ty na foto č. 3. no proste materiál. V recepte kázali vyvaľkať, tak ja som to zobrala od podlahy, vyvaľkala na hrúbku asi ako cesto na rezance. Mala som síce možno xy, haldu, ale škvarkových (to boli škvarkové) sušienok. Ale ďalšie už boli OK. Aj zemiakové máme radi
dara2112
Podobne som piekla iba s hladkej a polohr.muky boli fantasticke ale tieto musia s tou smotanou byt este lepsie ukladam a v sobotu vyskusam dakujem a pekny vecer
tinca
@kukulienka71 podľa krásnej úvodnej fotky vyzerajú úžasne 5*.Poradím ti, ak budeš robiť mriežku použi koliesko na pretláčanie zemiakov, keď pripravuješ šalát. Ušetríš si robotu:)
kukulienka71
Či sa mi dobre čítajú vaše komenty! Ďakujem vám pekne:-) @havino , ja tiež skôr zemiakové, @kika1212 , dobrééé:-)))), @dara2112 , keď dám aj polohrubú múku, mám tie pagáčiky vyššie, lepšie držia tvar, ale zas len z hladkej sú jemnejšie. @tinca , to sú finty! u @jerice som videla taký šikovný malý pluh na to, ja rada s nožom, tie brázdičky sú potom hlbšie a pri pečení sa viac otvoria. Ale tvoj tip iste vyskúšam a ďakujem:-) Cením si aj všetky hviezdičky od vás, nech sa vydaria pagáčiky, ktorí vyskúšate!
janaka
Práve dopečené a ešte teplé putujú do brucha. Famózny recept a zdravší ako oškvarkové pagáče. Ja som smotanu nahradila bielym jogurtom, lebo som zistila že nemám a vykrajovala som obdĺžničky radielkom aby som nezdržiavala ďalším prevaľkovaním. Všetci hladoši hodujú a ja bežím tiež. Dávam 5 do hodnotenia, vďaka.
kukulienka71
@janaka , ďakujem ti veľmi pekne za skvelú správu takto na večer, veľmi si ma potešila:-) biely jogurt je super voľba, aj ja urobím nabudúce s ním;-) hranatým vykrajovátkom som krájala Falošné oškvarkové pagáče, ktoré tu tiež mám, odpadu je tak minimum. Radielkom to je rýchle a fakt efektívne, nemá čo zvýšiť:-) Hviezdičky si cením, vďaka aj za ne!
cesminaz
Mila @kukulieka .. hlasim sa,aj ked tatko neskoro :-/
Tvoje pagaciky som robila hned v prvy den co si ich sem dala..
cesto bolo super,dobre sa snim pracovalo :-) Pagaciky nemaju chybu! Chcela som ti hned po dopeceni napisat a aj foto pridat,ale zrazu mi prisla necakana navsteva...no a pagaciky isli ako "po masle" ;-)) este sa mi druhy plech nedopiekol a z prveho uz dojedali posledne kusky :-) Chvalili vsetci,aj navsteva aj deti o dusu,ze ake su fantasticke ;-P vraj skoro ako skvarkove! Takze sa zial zjedli skor nez som ich stihla odfotit :-(( Bola som z toho smutna,ale co uz..planujem ich piect na2hy vykend znova :-) a tentoraz si fotku urcite ukradnem! ;-P
cesminaz
Jaaj a len pre "info"...ja som dala 1,5PL soli do cesta a boli presne dobre slane ;-P
kukulienka71
@cezminaz , milá, veľmi si ma potešila! urobila si ich určite veľmi chutné, myslím, že toľko soli aj znesú ;-P návšteva sa teda mala.-) moja dcéra mi tiež po príchode z výletu odovzdala odkazy od spolupútnikov, že "ruky bozkávajú". Ďakujem ti pekne, príjemný zvyšok večera!
mijaita
Ještě nejsem spokojená. Zapomněla pokrájet povrch a chtěla bych je vysoký. Co mám dělat ? Jedla jsem někde po Slovensku soce ne tak dobré, protože suché, ale veliké, vysoké pagáče. Ty tvoje jsem chutěvě prvotřídní, ale jak je mám zvýšit?


kukulienka71
@mijaita , krásne sa ti povedli:-) ty si náročný človek, aj dobré aj vysoké by si chcela:-))), veď si vyvaľkaj na hrubšie. Ale robí sa taká finta, že sa vykroja cca 1,5 cm hrubé s väčším priemerom. Potom sa dlaňami ešte doupravia tak, že vystretou dlaňou ľavej ruky si pagáčik na stole pridržiavaš, aby mal kvázi mantinel a pravou vystretou dlaňou si ten pagáčik šúľaš protichodným smerom. Dlane sú kolmo na stôl. Babky to zvykli aj širokým nožom. Takto sa dá zvýšiť pagáčik na dvoj-trojnásobok pôvodnej výšky;-) a ešte aj nakysnú. Potom sa až váľajú pri pečení. Skúšaj, iste sa podarí. A nezabudni namriežkovať vrch:-)
cesminaz
Mila @kuku lienka ..kedze som cez vykend znova piekl tvoje pagaciky,tak som ich tentoraz aj rychlo odfotila ;-) Takze ti sem vkladam moju fotku..Pomiesala som psenicnu celozrnnu,saldovu hladku a obycajnu hladku :-) ..poviem ti @kuku boli skvele! Takze este raz,vdaka za receptik ;-P

mijaita
@kukulienka uvarila jsem krome jineho i kapustnici, pagacky byly opravdu vynikajici, krehoucke a kamoska slovenska mi rikala, ze tyhle mensi pry jsou lepsi, ze lip jedi. Vyborna k nim byla kapustnice i bryndzova pomazanka a pastika s mandlema a brusinkama. Na Stedry den je udelam znovu. Vsak ja se je naucim :-) Díky za navod, chapu, tak uvidime :-)
katka78
Babuľky, všetky vaše pagáče vyzerajú super, @kuku , @mijaita , aj @cesminaz ! U nás robí zemiakové sestra, naozaj výborné, nepoleziem jej do kapusty, s týmito by mala asi vážnu konkurenciu :-)
kukulienka71
Ja som veľmi-preveľmi rada, že vám tieto pagáčiky tak chutia:-) Vyzerajú krásne aj tvoje, @cezminaz , červenučké:-) aspoň si poradila s múkami, tiež ich rada kombinujem, vďaka ti. @mijaita , to sa vám teda hodovalo po slovensky, čo?:-)) Ja som na teba myslela toho 13., nečkalo sa ti?:-)) určite ich zvládneš pozvyšovať, chce to len cvik a pôjde to šup-šup;-) @katka78 , popýtaj od sestry receptík, ak tu ešte nie je, zemiakové sú žiadané a keď píšeš, že výborné, o to viac! @mijaita vraj rátala pagáče na Vareche, tak nech má radosť zase:-))))) si milá, vďaka
mijaita
@kukulienka asi jsme na sebe myslely navzajem :-) Ja jsem jen doufala, ze ti je budu moct ukazat :-) Ale je uzasne, jak jsou jeste ted krehoucke a dobre! "Kdosi" z Varechy ti zacal zavidet uspech a musel pridat dalsi, 211. recept na pagace ! :-)
myalab
Pagace ma zaujali, len nerozumiem tej smotane. Pises ze si nahradila kyslu sladkou aj cast mlieka. Teraz neviem ci recept je uz podla toho upraveny? A kolko % sladku smotanu si dala. Dakujem
kukulienka71
@myalab , rozpis surovin je presne tak, ako som piekla. Povodne mali byt pagace s kyslou smotanou, ale sladka je redsia, preto som jej dala viac na ukor mlieka. Hadam ma chapes:-)
kukulienka71
Este doplnim, Ak sa dobre pamatam, bola to smotana na varenie. Nie je podstatne, aka tucna je smotana. Aj ja dakujem,ze si sa pristavila pri mojom recepte.
1x myalab
jerica
@kukulienka už len zakusnúť, príležitostne spravím, podľa surovín museli byť "pierko v puse" :-) KK :-)
myalab
Ok dakujem. Domnievala som sa, ze to asi bude tak, ale istota je gulomet aj ked ani tou pochutkovou smotanou sa nic nepokazi. Tiez ju davam do viacerych receptou. A slahackovu tiez :)
marianne
su paradne, pekne sa Ti nasladali @kukulienka :-) nie je ta posledna fotka z Tihany?:-) velmi sa mi tam pacilo, take madarske Proveslansko, tam by som sa chcela vratit na zber levandule, doniesla som si tento rok krasnu kyticu:-)
kukulienka71
@jerica , ďakujem za pochvalu:-)
@myalab , smotana v akejkoľvek forme pagáčom prospeje:-)
@marianne , vďaka:-) áno, je to Tihany, krásne tam je. Ja som toho roku levanduľu v Provensálsku zmeškala, ale aj bez nej to bola úžasná dovolenka;-)
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Zemiaky sa varia, všetko je priravené,. Len neviem,či ten kačací tuk ide do cesta alebo potrieť pred kladaním.
kukulienka71
@esi , masť sa dáva priamo pri zamiesení cesta, je to v bode 1. Na vyvaľkané sa potom strúha maslo a zemiaky. Nech vám chutia!
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
už som zbadala, že do cesta ide masť.
kukulienka71
@likalu , :-) píšeš asi z mobilu, či tabletu, ja odtiaľ píšem tiež podobne;-) ak to je pochvala, tak ďakujem pekne:-)
45678
@kuku fantázia! Pagáčiky mali odbyt na oslave,recept posunutý pod názvom Kukuckine výborne pagáčiky.
Vďaka,nielen za tento recept.Pokojne Vianoce celej rodinke:-)
kukulienka71
Včera upečené s obmenou: miesto zemiakov 100g syra, a miesto sladkej kyslá smotana, navrch plus strúhaný syr. Vyšli tri plechy, studené sú ešte lepšie ako teplé.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia