Smotanovo-zemiakové skladané pagáče (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

...pribalené na cestu k Balatonu na rozlúčku s letom...

80
porcií
90 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Ostatok zemiakovej kaše sa mi náramne hodil do pagáčov, ktoré som piekla včera večer dcére na cestu. A keďže mi priniesla z obchodu namiesto kyslej smotany sladkú, nahradila som ňou väčšiu časť mlieka. Pripravila som si kvások z celej kocky droždia, cukru a jedného kelímka zohriatej smotany. Po vzídení som ho vliala k múkam premiešaným so soľou, pridala som žĺtok, masť a spolu s teplým zvyškom smotany a mlieka som vypracovala cesto. Nechala som ho vyše pol hodiny kysnúť.
  2. Vykysnuté cesto som na pomúčenej podložke rozvaľkala a nastrúhala naň maslo a rozdrobila zemiakovú kašu. Použiť sa dajú samozrejme aj uvarené a postrúhané zemiaky v tom istom množstve.
  3. Cesto som poskladala systémom prehnutia z bokov, zvrchu aj odspodu ako obálku. Nechala som odpočívať asi 15 minút. Zase som ho rozvaľkala, poskladala a nechala ešte 2x.
  4. Na posledne rozvaľkané cesto som nožom narobila mriežku a vykrajovala som menšie pagáče, vyšlo mi na 2 veľké a jeden stredný plech, zapla som rúru na 200°C, kým sa vyhriala, pagáče som potrela žĺtkom rozmiešaným s vodou, posypala sezamovými semienkami a nechala ešte chváľu podkysnúť.
  5. Piekli sa +-20 minút. Najlepšie sú ešte teplé, ale počkali si pekne do rána a poputovali s mládežou za poslednými letnými lúčami slnka k Balatonu.
  6. Mám taký pocit, že pagáčom sa už tento pohľad nenaskytol, kochajte sa apoň vy, milí Varecháči;-)