Smažené tvarohové šišky s kyslou smotanou a marinovanými slivkami

Vojto Artz
šéfkuchár spoločnosti Metro, 12. januára 2013
Smažené tvarohové šišky s kyslou smotanou a marinovanými slivkami
Foto: Archív Vojta Artza

Suroviny

250 g
250 g
1 ks
3 - 4 ks podľa potreby
70 ml podľa potreby
30 g
30 g
250 g mrazené polené
150 g kryštálový
25 ml
1 ks hviezdička
250 g
1 ks
 (alebo vanilínový cukor)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kyslú smotanu ochutíme cukrom, zrniečkami vyškrabanými z vanilkového struku a starostlivo rozmiešame na hladký krém.

  2. 2

    Mrazené slivky necháme pozvoľna rozmraziť. Do panvice dáme cukor a na miernom príkone ho roztavíme na svetlý karamel. Potom ho zalejeme trochou vody, pridáme badián a rozvaríme. Do vlažného karamelu pridáme rozmrazené slivky, slivovicu a necháme marinovať. Kúsky sliviek nesmieme úplne rozvariť. V medzičase si pripravíme tvarohové šišky.

  3. 3

    V miske zmiešame tvaroh, múku vajcia, mlieko, prášok do pečiva, a hrozienka namočené v rume aj s nálevom. Všetko spolu vymiešame na hladké cesto. Do kastrólika nalejeme olej a zahrejeme asi na 150 °C. Čajovou lyžičkou odkrajujeme cesto a vkladáme do oleja. Správnu teplotu si vyskúšame najskôr na jednom kúsku. Haluška sa musí pomaly smažiť. Vnútri musí byť presmažená a na povrchu má mať hnedastú farbu. Usmažené kúsky ešte za tepla obalíme v škoricovom cukre.

Diskusia k receptu