Pečený slivkový lekvár z rúry
Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, 14. septembra 2023
mesačník Varecha, 14. septembra 2023
Foto: Shutterstock
15 (+ odstátie) minút
príprava
príprava
60 minút
na 230/120 °C
na 230/120 °C
Postup
-
1
Odkôstkované rozpolené slivky zmiešame s octom a s cukrom a necháme uzavreté 3 dni v chladnejšej miestnosti postáť. Môžeme ich aj trochu pomixovať, ale v minulosti sa nechávali vcelku.
- 2
Odstáte slivky vložíme do hlbokého plechu a v rúre vyhriatej na 230 °C pečieme 30 minút.
- 3
Potom teplotu znížime na 120 °C a dopekáme, kým nie je lekvár dostatočne hustý a tmavý. Priebežne ho kontrolujeme a miešame, aby sa neprichytil na plech.
- 4
Keď sa nám hustota pozdáva (môžeme dať trochu lekváru na tanierik a dať ho schladiť, ak pekne zhustne, je hotový), plech s lekvárom vyberieme z rúry a naplníme do vysterilizovaných pohárov. Uzavrieme a položíme ich hore dnom. Tak ich necháme do vychladnutia.
Tiež slivkový lekvár:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Octu sa neobávajte, v lekvári ho necítiť. Ja robím lekvár pečený v rúre roky. ale nikdy ho nenechávam stáť. Odkôstkované slivky dám do pekáča, na 2 kg premiešam s 2 lyžicami octu a dám piecť do rúry vyhriatej na 220 °C na cca 20 min. Potom posypem 250 g cukru a pečiem dalších 15 min. Pozor, nesmie sa počas pečenia miešať!!! Len posypať. Po tomto čase posypem,e ďakšími 250 g cukru a opäť 15 min pečieme, zase nesmieme miešať. Niektoré slivky sú vodnatejšie, tak pridáme cca 10 min pečenia, bez miešania. Potom vyberiem z rúry, posypem 1/2 lyžičkou škorice, 4 lyžicami rumu a 3 roztlčenými klinčekami. Až teraz zamiešam. Nakoniec rozmixujem a dám do fliaš, navrch dám 1 lyžičku rzmu, zatvorím a otočím hore dnom, kým fľaše nevychladnú. Lekvár v pohode vydrží roky.
Dakujem :-)
Je opravdu uzasny.
Stejny postup lze pouzit i na pripravu povidel hruskovych ci jablkovych, s prichodem podzimu se muze hodit.