Slivkový lekvár
Slivkový lekvár

Ochutený slivkový lekvár

vivaelin - fotkavivaelin, 22. septembra 2020
Ochutený slivkový lekvár
Foto: vivaelin

Pečený ochutený slivkový lekvár takmer bez miešania. Má chuť po klinčekoch a rume.

60 minút
príprava
240 minút
na 210 °C

Suroviny

2 kg
5 PL
2 PL
4 ks
1 KL
350 g




Postup

  1. 1

    Umyté, odkvapkané slivky bez kôstok dáme do hlbokého veľkého pekáča. Pečeme 60 minút pri 210 °C bez miešania.

  2. 2

    Necháme ochladnúť, precedíme a pomelieme na mäsovom mlynčeku. Pridáme ostatné prísady, zamiešame a prípadne prisladíme podľa chuti. Vrátime späť do pekáča a pečieme pri 130 °C do požadovanej hustoty pri pootvorenej rúre. Občas premiešame (rýchlejšie sa odparí voda) a aby sme videli hustotu lekváru. Čas pečenia záleží na obsahu vody v slivkách. Koľko šťavy pustili. Orientačne 4 h. Môže to byť aj 6-8 h.

    Ochutený slivkový lekvár - obrázok 2
  3. 3

    Horúce dáme do pohárov. Priáme 1 PL rumu, uzavrieme a necháme vychladnúť.

  4. 4

    Na obrázku mám 7 kg lekváru pred pečením a vyšlo mi 5 pohárov po upečení.

    Ochutený slivkový lekvár - obrázok 4

Diskusia k receptu

dvorka
Skvelá práca. Aj ja takto robím lekvár, len slivky mixujem, nemeliem na mlynčeku. Niekedy pridám do posledných pohárov lekvár rozmiešaný s horkou čokoládou. Tento rok sme mali dokopy 10 sliviek, kúpila som na ne odkôstkovač sliviek aby som si "uľahčila" prácu :-) Ešte že mám lekváru z minulého roka. Je dobré pridávať takéto skoro bezpracné recepty aj keď tu nie je prvý ale ani posledný.
radost
@mirop (23.9.2020 06:02)

tento rok máme sliviek málo
ale-keď sú
varíme v kotli
nedávame rum-škoricu -klinčeky..len na konci mini cukru..
tak robievala aj moja babka a jej predkovia
tieto prísady dávajú vtedy-keď sa varí doma v kuchyni na plyne či v rúre..
čiže
štandartne nepatria
pokoj vám..pokoj nám..želám
časy sú zlé
nech v kuchyni nám všetkým dobre..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia