Ochutený slivkový lekvár
Foto: vivaelin
Pečený ochutený slivkový lekvár takmer bez miešania. Má chuť po klinčekoch a rume.
príprava
na 210 °C
Postup
-
1
Umyté, odkvapkané slivky bez kôstok dáme do hlbokého veľkého pekáča. Pečeme 60 minút pri 210 °C bez miešania.
- 2
Necháme ochladnúť, precedíme a pomelieme na mäsovom mlynčeku. Pridáme ostatné prísady, zamiešame a prípadne prisladíme podľa chuti. Vrátime späť do pekáča a pečieme pri 130 °C do požadovanej hustoty pri pootvorenej rúre. Občas premiešame (rýchlejšie sa odparí voda) a aby sme videli hustotu lekváru. Čas pečenia záleží na obsahu vody v slivkách. Koľko šťavy pustili. Orientačne 4 h. Môže to byť aj 6-8 h.
- 3
Horúce dáme do pohárov. Priáme 1 PL rumu, uzavrieme a necháme vychladnúť.
- 4
Na obrázku mám 7 kg lekváru pred pečením a vyšlo mi 5 pohárov po upečení.
Tiež slivkový lekvár:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
tento rok máme sliviek málo
ale-keď sú
varíme v kotli
nedávame rum-škoricu -klinčeky..len na konci mini cukru..
tak robievala aj moja babka a jej predkovia
tieto prísady dávajú vtedy-keď sa varí doma v kuchyni na plyne či v rúre..
čiže
štandartne nepatria
pokoj vám..pokoj nám..želám
časy sú zlé
nech v kuchyni nám všetkým dobre..