Slivkový lekvár

Pečený slivkový lekvár z rúry

Autor receptu: redakcia

15 (+ odstátie) minút
príprava
60 minút
na 230/120 °C

Suroviny

Postup

  1. Odkôstkované rozpolené slivky zmiešame s octom a s cukrom a necháme uzavreté 3 dni v chladnejšej miestnosti postáť. Môžeme ich aj trochu pomixovať, ale v minulosti sa nechávali vcelku.
  2. Odstáte slivky vložíme do hlbokého plechu a v rúre vyhriatej na 230 °C pečieme 30 minút.
  3. Potom teplotu znížime na 120 °C a dopekáme, kým nie je lekvár dostatočne hustý a tmavý. Priebežne ho kontrolujeme a miešame, aby sa neprichytil na plech.
  4. Keď sa nám hustota pozdáva (môžeme dať trochu lekváru na tanierik a dať ho schladiť, ak pekne zhustne, je hotový), plech s lekvárom vyberieme z rúry a naplníme do vysterilizovaných pohárov. Uzavrieme a položíme ich hore dnom. Tak ich necháme do vychladnutia.