Slivkový lekvár fotorecept
Foto: Gordonko
Vraj: Príde "teta" Dáša a ideme robiť lekvár z mirabeliek v kotline. No bol som zvedavý, čo to Zobraziť celý popisVraj: Príde "teta" Dáša a ideme robiť lekvár z mirabeliek v kotline. No bol som zvedavý, čo to bude za recept... Niekedy pred obedom som prišiel na to, že robíme "švestkové povidla", o ktorých som kde čo počul, ale nikdy som ich robiť nevidel. To, čo priniesla "teta" Dáša neboli mirabelky ale durancie.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Slivky umyjeme, odstopkujeme. Do kotliny nasypeme asi 1 a pol vedra očistených sliviek a asi 1,5 litra vody - zakúrime pod kotlinou a miešame, aby slivky neprihoreli o dno.
-
2
Keď sa varením a vyvarením uvoľní miesto v kotline, prisypeme ďalšie slivky - takto pokračujeme pokiaľ nemáme všetky slivky v kotline. Chce to čas, veľa času... a neustáleho miešania.
-
3
Rozvarené slivky naberáme do pasírovača a pasírujeme šťavu do smaltovaných vedier - nerozvarené šupy a slivkové kôstky sa zahadzujú (chcel som tomu pomôcť ponorným mixérom, ale baby boli proti).
-
4
Prepasírovaná šťava išla nazad do kotliny (vydrhnutej, lebo nám trochu prihorelo aj keď sme stále miešali) a miešalo sa ďalších 6 hodín s občasnou skúškou lekváru na tanieriku... Asi po 6 hodinách sme pridali najprv 2 kg a neskoršie ešte 1 kg cukru a na špičku kávovej lyžičky kyseliny citrónovej. Miešalo sa ďalšiu hodinku, kedy sme sa rozhodli, že lekvár už je dostatočne hustý (nikomu to nehovorte, ale neni taký hustý ako kupovaný).
-
5
Lekvár - povidla - sme dali do pohárikov, uzavreli a otočili dnom hore, mokrou handričkou poutierali zatečený lekvár na pohároch a tak ich nechali postáť do rána. Na druhý deň som si lekvér pekne rozotrel na chleba... Bude dobrý na natieranie tortových korpusov, na makové slíže s lekvárom a aj na chleba...
Pekne si to napísala ,ale ,,veslo,, od kotliny som držal ja s občasným vystriedaní tety Ďalší ... ,Ale divákov sme mali neurekom
Vďaka za komentár ,tiež som potom iba počul a nikdy nevidel,no a zrazu stojím pri kotline a miešam ...
ano, presne tak sa varil a niekto aj uplne bez cukru, ked boli slivky sladke
Souhlas, i to je způsob. Jenže hore v recepte sú zmiňované slivky durancie. A ty neodkostkuješ. Těžko se s nimi pracuje i v kuchyni. Jsou nejlepší na pálení, to vím.
Tie nepoznám, babka mala bystrické slivky.