Slivkové perky
Slivkové perky

Slivkové perky s perníkovou strúhankou

Marián Čapák
šéfkuchár pivárne Astoria v Piešťanoch, 21. októbra 2021
Slivkové perky s perníkovou strúhankou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
15 ks
porcií

Suroviny

Perky:
500 g
180 g
80 g
1 ks
80 g
podľa chuti (um)
Perník:
250 g
100 g
50 g
1 PL
200 ml
1/2 bal.
1/2 ČL
štipka
Na poliatie:




Postup

  1. 1

    Perník pripravíme 2–3 dni vopred, aby oschol. Suché suroviny premiešame, pridáme mlieko, med, vajce a roztopené maslo. Dôkladne zmiešame. Cesto vylejeme do formy na pečenie a pečieme asi 20–30 minút pri teplote 160 stupňov. Vyberieme a perník necháme 2–3 dni oschnúť. Postrúhame.

  2. 2

    Zemiaky uvaríme v šupke (najlepšie deň vopred), ošúpeme, zomelieme, pridáme múku, krupicu, rozpustené maslo a vajce. Vypracujeme cesto. Na pomúčenej doske ho vyvaľkáme na hrúbku 3 milimetre. Vykrajujeme kolieska, ktoré plníme slivkovým lekvárom zmiešaným s rumom. Cesto preložíme, okraje dobre postláčame a varíme, kým perky nevyplávajú na povrch.

  3. 3

    Uvarené perky vyberieme do misy s maslom. Potom ich obalíme v perníkovej strúhanke a servírujeme poliate vytopeným maslom.

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík! Mně by moc chutnalo!
bekla
Recept super, l3n ten pernik!!!???!! Preco ho mam piect? Preco sa,aj u nas nepr3dava, tak ako v Čechách tzv. Pernik na strouhani???? Velka pomoc, treba obcas vyuzit, nie stravit pri sporaku cely de, aj ked mne to naozaj nerobi problem. Pernik (dovezeny sestrou z CR), pouzivam aj na zahustenie gulasov z diviny..velka mnamka! Kazdemu chuti, nikto neuhadne...kym neprezradim 😊
1x danila
gastrohobby
Voľakedy sme perník na strúhanie bežne kupovali v obchode. Škoda, že sa teraz vytratil. Ale keď som pátrala po internete minulú jeseň, zistila som, že v jednom nemenovanom veľkosklade, kde sa nakupuje na živnostenský list, možno kúpiť práve ten dovezený z Čiech, kde ho dodnes veselo predávajú a nechápem, prečo sa už u nás nedá tak bežne kúpiť. Preto vďaka za horeuvedený recept, aspoň si ho môžeme pripraviť doma.