Slivkové perky s perníkovou strúhankou
šéfkuchár pivárne Astoria v Piešťanoch, 21. októbra 2021

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
Suroviny
| Perky: | |
| 500 g |
|
| 180 g |
|
| 80 g |
|
| 1 ks |
|
| 80 g |
|
|
|
|
| podľa chuti (um) |
|
| Perník: | |
| 250 g |
|
| 100 g |
|
| 50 g |
|
| 1 PL |
|
| 200 ml |
|
| 1/2 bal. |
|
| 1/2 ČL |
|
| štipka |
|
| Na poliatie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Perník pripravíme 2–3 dni vopred, aby oschol. Suché suroviny premiešame, pridáme mlieko, med, vajce a roztopené maslo. Dôkladne zmiešame. Cesto vylejeme do formy na pečenie a pečieme asi 20–30 minút pri teplote 160 stupňov. Vyberieme a perník necháme 2–3 dni oschnúť. Postrúhame.
- 2
Zemiaky uvaríme v šupke (najlepšie deň vopred), ošúpeme, zomelieme, pridáme múku, krupicu, rozpustené maslo a vajce. Vypracujeme cesto. Na pomúčenej doske ho vyvaľkáme na hrúbku 3 milimetre. Vykrajujeme kolieska, ktoré plníme slivkovým lekvárom zmiešaným s rumom. Cesto preložíme, okraje dobre postláčame a varíme, kým perky nevyplávajú na povrch.
- 3
Uvarené perky vyberieme do misy s maslom. Potom ich obalíme v perníkovej strúhanke a servírujeme poliate vytopeným maslom.
Tiež perky:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu