Perky s makom
Jardo Žídek
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 25. februára 2021
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 25. februára 2021
Foto: Nebíčko v papuľke
4
porcie
porcie
60 minút
príprava
príprava
Suroviny
500 g |
|
|
|
štipka |
|
1 hrnček (250 ml alebo podľa potreby) |
|
(napr. slivkový) |
|
Na posypanie: | |
podľa chuti (mletý) |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
V šupke uvarené zemiaky očistíme a nastrúhame najemno. Dáme do misy, pridáme vajce, jemne osolíme. Prisypeme múku a vypracujeme vláčne cesto. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a ostrôžkou nakrájame na štvorce cca 5x5 cm. Naplníme lekvárom, prehneme a konce spojíme.
- 2
Pripravené perky dáme variť do vriacej vody, pri vkladaní do vody postupujeme opatrne, aby sa neroztrhli. Varíme zakryté pokrievkou aspoň 5 minút, potom vyberieme dierovanou vareškou.
- 3
Uvarené perky posypeme mletým makom a cukrom. Ak sme minuli lekvár a zostalo nám cesto, alebo ak chceme urobiť dva druhy, môžeme zo zvyšného cesta pripraviť šúľance: z cesta rukou ušúľame šúľky (hrúbku zvolíme podľa chuti).
Tiež perky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu