Perky s makom

Jardo Žídek
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 25. februára 2021
Perky s makom
Foto: Nebíčko v papuľke
4
porcie
60 minút
príprava

Suroviny

500 g
štipka
1 hrnček (250 ml alebo podľa potreby)
 (napr. slivkový)
Na posypanie:
podľa chuti (mletý)
podľa chuti




Postup

  1. 1

    V šupke uvarené zemiaky očistíme a nastrúhame najemno. Dáme do misy, pridáme vajce, jemne osolíme. Prisypeme múku a vypracujeme vláčne cesto. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a ostrôžkou nakrájame na štvorce cca 5x5 cm. Naplníme lekvárom, prehneme a konce spojíme.

  2. 2

    Pripravené perky dáme variť do vriacej vody, pri vkladaní do vody postupujeme opatrne, aby sa neroztrhli. Varíme zakryté pokrievkou aspoň 5 minút, potom vyberieme dierovanou vareškou.

  3. 3

    Uvarené perky posypeme mletým makom a cukrom. Ak sme minuli lekvár a zostalo nám cesto, alebo ak chceme urobiť dva druhy, môžeme zo zvyšného cesta pripraviť šúľance: z cesta rukou ušúľame šúľky (hrúbku zvolíme podľa chuti).

Diskusia k receptu

tomas
Toto je moje obľúbené jedlo. Väčšinou, keď prídem domov k rodičom, tak ma čakajú Perky s makom! :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia