Slivkové knedle a knedle ríbezľové-diétne fotorecept
Včera som robila slivkové knedle (gule) pre nás klasické, pre dcéru s použitím celozrnnej múky, s ríbezľami bez vajca a cukru.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| 600 g v šupke varené, strúhané |
|
| 200 g |
|
| 1 ks |
|
| štipka |
|
| 1 pohár |
|
| 1 KL |
|
| 125 g |
|
| 250 g |
|
| 100 g |
|
| Dietne knedle: | |
| varené v šupke nastrúhané |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| mrazené alebo čerstvé |
|
|
|
|
| , alebo pražený kokos |
|
|
|
|
| (stévia a pod.) |
|
Postup
-
1
Uvaríme si zemiaky v šupke.
-
2
Očistíme si ich.
-
3
Zemiaky postrúhame na jemnom strúhadle. pridáme soľ, vajce....
-
4
...pridáme múku.
-
5
Vypracujeme cesto.
-
6
Cesto rozváľkáme na hrúbku cca 1cm.
-
7
Do prostriedku každého stvorčeka dáme polovicu slivky.
-
8
Vytvarujeme guľky.
-
9
Dáme variť do osolenej vody. keď knedle vyplávajú na povrch, sú uvarené. V kastróli si na masle opražíme strúhanku, pridáme cukor a škoricu. Potom slivkové knedle hodíme do tejto strúhanky a premiešame. Podávame ešte posypané pomletymi orechami a s kompótom.
-
10
Dcére som robila variantu- s celozrnnou múkou: Najprv som si urobila náhradu vajíčka a to tak, že som nechala ľanové semiačka variťv troche vody. Vznikne mazľavá tekutina (bez semiačok), ktorá sa používa ako pojítko namiesto vajca, pre ľudí, ktorí nesmú, alebo nechcú jesť vajcia.
-
11
Postrúhané zemiaky som osolila a pridala som výťažok z ľanových semiačok...
-
12
...vymiesila som cesto, ktoré som rozvaľkala a nakrájala na kocôčky.
-
13
Na každý kúsok cesta dáme mrazené ríbezle...môžete si pocukriť.
-
14
...vytvoríme guľky.
-
15
Knedličky dáme variť do osolenej vody...
-
16
...keď sú uvarené, vyberieme ich a dáme do kastróla,v ktorom je olivový olej( trocha) škorica a pomleté vlašské orechy.(može byť aj opražený strúhaný kokos) Tieto sú aj bez cukru, ale kto môže, nech si pocukruje. Dobrú chuť.









Ďakujem za komentár. @evilauri , @salinka , @3sandra3 , @bejgi , @irenaw , ďakujem za pochvalu a komentáre.
Už ste dlho nepridali receptík .....
Svetlana