Slivkové knedle a knedle ríbezľové-diétne (fotorecept)

Autor receptu: dorisa

Včera som robila slivkové knedle (gule) pre nás klasické, pre dcéru s použitím celozrnnej múky, s ríbezľami bez vajca a cukru.

4
porcie
60 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Uvaríme si zemiaky v šupke.
  2. Očistíme si ich.
  3. Zemiaky postrúhame na jemnom strúhadle. pridáme soľ, vajce....
  4. ...pridáme múku.
  5. Vypracujeme cesto.
  6. Cesto rozváľkáme na hrúbku cca 1cm.
  7. Do prostriedku každého stvorčeka dáme polovicu slivky.
  8. Vytvarujeme guľky.
  9. Dáme variť do osolenej vody. keď knedle vyplávajú na povrch, sú uvarené. V kastróli si na masle opražíme strúhanku, pridáme cukor a škoricu. Potom slivkové knedle hodíme do tejto strúhanky a premiešame. Podávame ešte posypané pomletymi orechami a s kompótom.
  10. Dcére som robila variantu- s celozrnnou múkou: Najprv som si urobila náhradu vajíčka a to tak, že som nechala ľanové semiačka variťv troche vody. Vznikne mazľavá tekutina (bez semiačok), ktorá sa používa ako pojítko namiesto vajca, pre ľudí, ktorí nesmú, alebo nechcú jesť vajcia.
  11. Postrúhané zemiaky som osolila a pridala som výťažok z ľanových semiačok...
  12. ...vymiesila som cesto, ktoré som rozvaľkala a nakrájala na kocôčky.
  13. Na každý kúsok cesta dáme mrazené ríbezle...môžete si pocukriť.
  14. ...vytvoríme guľky.
  15. Knedličky dáme variť do osolenej vody...
  16. ...keď sú uvarené, vyberieme ich a dáme do kastróla,v ktorom je olivový olej( trocha) škorica a pomleté vlašské orechy.(može byť aj opražený strúhaný kokos) Tieto sú aj bez cukru, ale kto môže, nech si pocukruje. Dobrú chuť.