Slivkové guľky a šúľance fotorecept

jerica - fotkajerica, 14. septembra 2010
Slivkové guľky a šúľance (fotorecept)
Foto: jerica

@jerica Končia v záhrade slivky , nedalo mi , aby sme nemali slivkové guľky , ja s tvarohom a manžel s makom . Zobraziť celý popis@jerica Končia v záhrade slivky , nedalo mi , aby sme nemali slivkové guľky , ja s tvarohom a manžel s makom . Ponúkam vám môj postup , ktorý ma naučila moja babička z Modry.

Suroviny

suroviny:
750 g
500 g
3 PL
1 KL
1 PL
1 ks
plnka:




Postup

  1. 1

    suroviny : zemiaky uvarené v šupke,hrubá múka , detská krupica , maslo,vajce,cukor,soľ,

    Slivkové guľky a šúľance (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na strúhadle postrúham uvarené , očistené zemiaky

    Slivkové guľky a šúľance (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    zemiaky,múku , krupicu,soľ,vajce,maslo,cukor spolu vymiesim , keď je cesto riedke pridám ešte trochu múky , ale nesmie byť zas veľmi tuhé ,

  4. 4

    vymiesené dám na dosku ,

  5. 5

    vymiesené cesto rozdelím na polovicu , spravím do tvaru šulca priemeru 4-5cm , odkrajujem , vkladám slivku do ktorej som vložila z kocky cukru polovicu

  6. 6

    slivku cestom obalím , môžeme cestom obaliť natenúčko , rukami ju dotvarujem , netreba sa toho báť , aj ja som začínala , praxou som sa vylepšovala.

  7. 7

    obalené v zemiakovom ceste

  8. 8

    slivkové gule dám do vriacej vody

  9. 9

    varím chvíľu , kým nevyplávaju napovrch , sitkom vyberiem

  10. 10

    do pripraveného kastróla dávam lyžicu masti , lyžicu masla,

  11. 11

    z druhej časti cesta našúľam šúľance
    z dru

  12. 12

    uvarené guľky

  13. 13

    guľky so šúlancami

  14. 14

    guľky so šúľancami , posypané makom a práškovým cukrom

Diskusia k receptu

alexdidi
Pekne názorne predvedené, podľa ktorého to hravo zvládnu aj začínajúce kuchárky. Takýto obed, slivkové gule a šúľance, bol aj u nás v sobotu...pochutili sme si....ja dávam do slivky cukor(to závisí od kyslosti sliviek) a mastím len roztopeným maslom...a navrch tvaroh alebo opražená strúhanka...
zitar
Zaujímavé, dať to dohromady, vyzerá to fajn.
frezia68
Tiež dávam len maslo a buď....alebo.......no aj takto spolu vyzerá to lákavo.A máme radi tvaroh a na to aj mak.Vyskúšam Tvoje.
janger
@jerica , no to ste mali zase super-obed!!! A ten krasny amaryllis pri tom, to je zivy?
tatranka
@jerica , tvoje slivkové gule sú krásne.Akoby ich jedna mater mala.)))
S makom sú veľmi chutné.Hoci som dnes na obed mala chutné jedle-bedle,hneď by som si dala za nimi ako zákusok tvoje guľky so šúlancami.
Pekne spracovaný a nafotený recept.
dedostano
Spomienka na starkú z B.Bystrice,pre mňa však robila posyp z prézlov na gule nasladko a na šúľance na slano.
marikasu
Tiež sa mi zbiehajú slinky :), zajtra je voľný deň, možno budú aj slivkové gule :))
kuchticka
Taketo gulky to je moja slabost. Lubim velmi zemiakove cesto s makom, ono sa to hodi naramne dobre dokopy. Tvaroh som pouzivala na mnarhulove gulky z odpalovaneho cesta. Ale tvoj recept vyzera taaaaaak dobre, ze bych si hned dala i s tym tvarohom. Ja u nas tvaroh nezozenmiem, mak tak isto. Obcas ho maju v europskych predaniech, ale vatsinou je stary, Americania ho nekupuju.
babav
Perfektny recept na tradicne slovenske jedlo, krasne spracovany!
Makove su moje najoblubenejsie ,ale u nas nerastu bystricke slivky
ani mak :-( , ani sulance bez maku mi nechutia.
danenka
Tak toto je moje obľúbené jedlo - aj každý deň :)
sovka62
Jerica, ukladám si recept. Robievam zemiakové cesto len s hladkou múkou a veru s ním nie som spokojná. Skúsim podľa teba, možno už zajtra. Manžel je na chalupe, hádam voľáke slivky prinesie.
mininka
Vedela som že nájdem perfektný recept.Už sa mi varia zemiaky a verím že dnes bude veľmi chutný obed.Ja som tiež robievala s hladkou múkou, ale toto bude asi lepšie.Večer napíšem.
jerica
Netreba sa báť , že to pokazíte , keď vidím , že cesto je veľmi riedke , pridávam postupne z múky , ale nie že by cesto ostalo tvrdé,!! zemiaky sú potvora , niekedy si pýtajú , netreba podľahnúť pokušeniu pridávať. @sovka62 s tou hrubou múkou a krupicou sa pracuje výborne , keď máš čo je slniečko na obale , tak tá múka ma nikdy nesklamala.
marienka44
Jerica, presne tak isto rtobim aj ja, s hrubou mukou a krupicou, maslom a davam len zltok do cesta, aby nebolo tvrde od bielka. Ja mam taky zlepsovak. Po vyplavani guliek na hladinu ich vyberam s dierkovanou lyzicou velkou a gulky "vykupem " v pol litrovom hrnceku. Tam je rozpustene maslo s olejom, prip. bravc. mastou. Po jednom ich vkladam potom do sklenenej misy, uz jednotlivo omastene a posypam oprazenou struhankou. Minule v Damskom magazine na STV 1 robila ista kucharka strudlu a oprazenu struhanku zalievala este teplou vodou /asi aby nepichala/. Robi to neikto aj pri gulkach?
michsamant
Tak toto som nikdy nechcela jest, lebo ked ma maminka nosila v brusku jedla len slivkove gule a mne sa asi prejedli :) Ale teraz by som si veru dala. A o makovych sulancoch ani nehovorim! MNAM
mininka
Posielam veľké dakujem autorke receptu.Naozaj sa mi obed vydaril nie na 100%ale asi aj viac.Urobila som aj šúlance so strúhankou a ozaj je to fajn.Nič sa nelepilo ,nerozchádzalo , cesto jechutné a naozaj si to môžu skúsiť aj mladé gazdinky.Ja užmám dosť kuchárskych skúseností za sebou ,ale človek sa učí celý život.
haston
u nás sa slivkové knedle aj šúľance posýpali opraženou strúhankou. nič sa už potom nesladilo. dodnes by som to nevedel zjesť s osladenou strúhankou.
evanaaa
Haston, vidíš, ja som mala rada práve tú sladkú strúhanku na tom, keď som ju opražila a zasypala práškovým cukrom, nabrala lyžicou a tak ochutnávala. Nesladené by mi to nechutilo.
cavoris
minuli tyzden som to mal bez sulancov tiez bol recept odtial skutocne dobre jedlo namiesto maku som dal granko
babula90
toto jedlo je jedno z mojich naj... namiesto masla si polievame gule bodliakovým olejom- je to zdravšie:-)
ivulla
Veru najlepšie jedlo v tomto období, hoci mám radšej marhuľové
jerica
@ivulla marhuľové robievam , len musia byť marhule , nie ako tento rok. Ešte , že sú slivky .
dorisa
Profesionalne, fantastické, krásne, mňam. Ja nemám v záhrade žiadne ovocie, zničilo ich krúpobitie, ale urobím z kompótov. Ale, ako posýpku použijem opraženú struhanku a veľa škorice.
jerica
@dorisa dávam aj ja na posýpku opraženú na másle so škoricou , len teraz sme mali chuť ja na tvarohové manžel na makové.
tetuska
tomu sa hovorí 2v1, šúľance sa chystám robiť v pondelok, lebo dcéra stále otravuje...
zdezda
Ahoj, Jerica, hoci som nepoužila slniečkovú múku, cesto sa mi vydarilo, krásne sa s ním pracovalo, urobila som z daného množstva až 35 gúľ, takže som si ja dala do mrazáku(po uvarení), ďakujem za super recept, odporúčam ho aj iným :-)
sherin
Jaruska je to velmi lakave, slinky sa mi zbiehaju a nafotila si to ako profik :), pa
jerica
Dievčatá , všetkým ďakujem za vaše "koment" potešia a posúvajú , keď recept aj vyskúšate , ste spokojné , pre mňa je to ako keď kuchár dostane zlatú varechu.
remcula
Super šulanečky!! Kdysi nám je dělávala mamka posypané osmaženou strouhankou s cukrem.
michauka25
Neodolala som a prvýkrát v mojom živote som ich robila aj ja cez víkend. Inšpirovali ma práve tieto fotky. A boli skvelé.
palokuchki
Jarmilka, no narobila si mi chute. Pre mna slivkove knedliky su najlepsie s makom. Toho tu ale vela dobreho nemam. Vzdy ked pridem na Slovensko neviem sa tychto knedlikov dojest.
jerica
@palokuchki ,Danielka, teraz ked už si doma , samozrejme prídeš k nám ,rčite spravím na privítanie . Teším sa:-)
sovka62
Tak toto sú tie gule, nad ktorými jasal môj vnuk a manžel si z nich naložil tak, že sa vnukovi skoro neušlo. Teda nie že by som ich vyrobila podľa tohto receptu, to @jerica ich priniesla už hotové, aj s maslom a s vedierkom sliviek, aby som ich mohla narobiť aj vlastnoručne. Slivky zatiaľ odpočívajú v chladničke, ale dnes idem uvariť zemiaky a zajtra sa do nich pustím.
sovka62
Zamiesila som rovno z jeden a pol dávky, aby bolo dosť. Pôvodne som chcela tých guliek spraviť štyridsať, ale s cestom sa tak dobre pracovalo, že som ešte dvadsať pridala a posunula dcére. Šupla som jej aj tam aj pár šúľancov, ktoré som spravila zo zvyšku cesta, dúfam, že im bude chutiť.
Ďakujem, naozaj dobrý recept.
1x jerica
jerica
milá @sovka , potešila som sa tvojmu komentíku , že si dala na známosť, určite ste si pochutili a ešte aj pochutia vnúčatá s vnukom.
ebaka
výborné cesto,krásne sa s ním pracovalo...robila som slivkvé guľky,gnochi namiesto šúľancov a bryndzové pirohy....mňam
medulienka15
zemiaky mam prave uvarene, a vyskusam tento recept....mak zomlety a uz sa tesim ako sa prejem tychot zemiakovych knedli s makom....mññam
jerica
@medulienka15 ja by som si tiež pochutila,dúfam, že budeš spokojná,daj vedieť ako sa ti podarili.
@ebaka aj tebe ďakujem,je to už v pasé,ale úprimne :-)
radost
@jerica
múčne babkovské jedlá mám radšej ako mäsové...
škoda-musím obmedzovať cukor-pre vlastný cukor..tak to už v rokoch chodí...ale pár mi ich neuškodí..tak aspoň takto-virtuálne...dobre padne..:-)
jerica
@radost ďakujem, mám radosť, že si tu @radost :-)
Ja si nekontrolujem cukor, skôr tuk, určite mám pečienku ako dobre vykŕmená húska, samá mastička :-(
rela
Joj ale slintam a mojim vnukom by sa robili guce za usami. Momentalne som vsak v state kde hrubu muku a krupicu nepoznaju. Zasoby privezene zo Slovenska sme uz minuli. Recept ale odkladam na "lepsie casy". :-)
1x jerica




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia