Slivkové gule
Slivkové gule z batatov
Autor receptu: redakcia
Tradične sa robia zo zemiakového cesta, ale vyskúšajte raz vymeniť zemiaky za bataty.
Postup
- Bataty uvaríme v šupke domäkka. Necháme ich vychladnúť, olúpeme a roztlačíme na jemnú kašu. Pridáme vajce, po 50 g mandľovej, pohánkovej aj tapiokovej múky, štipku soli a vypracujeme cesto. Ak sa príliš lepí, pridáme ešte tapiokovú múku.
- Z pripraveného cesta odkrajujeme rovnako veľké kúsky, vytvarujeme placku, do stredu dáme vykôstkovanú slivku a zabalíme do cesta. Knedličky vyváľame v troche tapiokovej múky, aby sa nelepili. Hneď varíme vo vriacej osolenej vode, ale len na miernom ohni, aby sa rýchlo nerozvarili.
- Keď vyplávajú na povrch, povaríme ich asi ešte dve minúty, vyberieme, polejeme opraženým maslom a vyváľame v opraženej strúhanke s mletými orechmi. Na záver podľa chuti posypeme cukrom, prípadne polejeme nejakým sladkým sirupom, trebárs z agáve, datlí alebo čakanky.