Slivkové gule

Slivkové gule z batatov

Autor receptu: redakcia

Tradične sa robia zo zemiakového cesta, ale vyskúšajte raz vymeniť zemiaky za bataty.

2
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Bataty uvaríme v šupke domäkka. Necháme ich vychladnúť, olúpeme a roztlačíme na jemnú kašu. Pridáme vajce, po 50 g mandľovej, pohánkovej aj tapiokovej múky, štipku soli a vypracujeme cesto. Ak sa príliš lepí, pridáme ešte tapiokovú múku.
  2. Z pripraveného cesta odkrajujeme rovnako veľké kúsky, vytvarujeme placku, do stredu dáme vykôstkovanú slivku a zabalíme do cesta. Knedličky vyváľame v troche tapiokovej múky, aby sa nelepili. Hneď varíme vo vriacej osolenej vode, ale len na miernom ohni, aby sa rýchlo nerozvarili.
  3. Keď vyplávajú na povrch, povaríme ich asi ešte dve minúty, vyberieme, polejeme opraženým maslom a vyváľame v opraženej strúhanke s mletými orechmi. Na záver podľa chuti posypeme cukrom, prípadne polejeme nejakým sladkým sirupom, trebárs z agáve, datlí alebo čakanky.