Slaný tekvicový koláč so syrom
Foto: dorenika
Mäkký, vláčny, krémový a môžete ho urobiť s rôznou zeleninou alebo pridať šunku, slaninu či mäso. Najlepšie je urobiť ho, keď máte zvyšky Zobraziť celý popisMäkký, vláčny, krémový a môžete ho urobiť s rôznou zeleninou alebo pridať šunku, slaninu či mäso. Najlepšie je urobiť ho, keď máte zvyšky pečenej zeleniny alebo mäsa. Cesto môžete urobiť vopred a zamraziť.
Zdroj: Sally's Baking Addiction
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
Cesto: | |
315 g |
|
1 KL |
|
225 g |
|
120 ml ľadová |
|
Plnka: | |
400 g |
|
4 ks veľké |
|
120 ml |
|
120 ml |
|
250 g |
|
2 strúčiky |
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Cesto: Múku, soľ a na kocky nakrájané vychladené maslo vymiešame do hladka. Pridávame vodu po lyžiciach a miesime dokým sa vstrebe. Na doske vypracujeme cesto, dokým sa maslo zapracuje. Cesto zabalíme a dáme chladiť na 2 hodiny. Môžete si ho aj predrobiť na 5 dní dopredu.
- 2
Rúru vyhrejeme na 200 °C. Tekvicu očistíme, nakrájame, dáme na plech, polejeme olejom a ochutíme soľou, korením a tymianom. Na plech dáme 2 strúčiky cesnaku a pečieme 20-30 minút, alebo dokým nezmäkne. Necháme vychladnúť.
- 3
Teplotu v rúre znížime na 190 °C a koláčovú formu vytrieme maslom. Cesto vyvaľkáme na tenko (1 cm) a vtlačíme do formy. Cesto vystelieme papierom na pečenie a nasypeme záťaž (ja používam hrach). Dáme piecť na 15 minút. Vyberieme papier a záťaž, spodok cesta popicháme vidličkou a dáme piecť na 8 minút.
- 4
Teplotu v rúre znížime na 170 °C. Upečenú tekvicu, cesnak a mlieko rozmixujeme dohladka. V mise zmiešame tekvicovú zmes, smotanu, vajcia a vyšľaháme. Nakoniec pridáme nastrúhaný syr, tymian, soľ a korenie. Vylejeme na predpečené cesto a pečieme 45 minút. Neprepekáme do nemoty, ak nechceme suchý koláč.
Tiež slaný koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu