Špenátový koláč
Špenátový koláč

Slaný koláč z lístkového cesta so špenátom a s balkánskym syrom

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, dnes 14:30
Slaný koláč z lístkového cesta so špenátom a s balkánskym syrom
Foto: Kulinární studio MAFRA
6
porcií
15 minút
príprava
35 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g chladené
400 g (mrazený, lístky)
1 ks
1 strúčik
25 g
60 ml (33 %)
100 g
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Špenát necháme rozmraziť v sitku. Ošúpanú cibuľu a cesnak najemno nakrájame. V hrnci rozpustíme maslo a cibuľu s cesnakom na ňom podusíme domäkka.

  2. 2

    Zo špenátu vyžmýkame vodu a pridáme ho k cibuli. Osolíme, okoreníme. Zalejeme smotanou a dusíme, kým smotana nevsiakne do špenátu. Potom necháme špenát úplne vychladnúť.

  3. 3

    Rúru predhrejeme na 200 °C. Lístkové cesto rozvaľkáme na veľký plát a rozkrojíme ho na 4 rovnako veľké obdĺžniky. Do stredu dvoch obdĺžnikov rozdelíme špenát a naň rozdrobíme balkánsky syr. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom. Prikryjeme zvyšnými obdĺžnikmi cesta a okraje pritlačíme. Cesto na povrchu niekoľkokrát rozrežeme. Koláče preložíme na plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 35 minút.

Diskusia k receptu