Slaný koláč z lístkového cesta so špenátom a s balkánskym syrom
			   Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, 6. marca 2025
		   
		   mesačník Varecha, 6. marca 2025

Foto: Kulinární studio MAFRA
6
porcií
porcií
15 minút
príprava
príprava
35 minút
na 200 °C
na 200 °C
Suroviny
| 500 g chladené | 
                                                             | 
                                                    
| 400 g (mrazený, lístky) | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 1 strúčik | 
                                                             | 
                                                    
| 25 g | 
                                                             | 
                                                    
| 60 ml (33 %) | 
                                                             | 
                                                    
| 100 g | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    |
| Na potretie: | |
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Špenát necháme rozmraziť v sitku. Ošúpanú cibuľu a cesnak najemno nakrájame. V hrnci rozpustíme maslo a cibuľu s cesnakom na ňom podusíme domäkka.
- 2
 Zo špenátu vyžmýkame vodu a pridáme ho k cibuli. Osolíme, okoreníme. Zalejeme smotanou a dusíme, kým smotana nevsiakne do špenátu. Potom necháme špenát úplne vychladnúť.
- 3
 Rúru predhrejeme na 200 °C. Lístkové cesto rozvaľkáme na veľký plát a rozkrojíme ho na 4 rovnako veľké obdĺžniky. Do stredu dvoch obdĺžnikov rozdelíme špenát a naň rozdrobíme balkánsky syr. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom. Prikryjeme zvyšnými obdĺžnikmi cesta a okraje pritlačíme. Cesto na povrchu niekoľkokrát rozrežeme. Koláče preložíme na plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 35 minút.
Tiež Špenátový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
 - 2
 





                                                        
                                                    
 


Diskusia k receptu