Škvarkové pagáčiky ako od starej mamy fotorecept
Foto: andys
Moja stará mama robievala skvelé škvarkové pagáčiky na takmer každú rodinnú oslavu. Žiaľ, v kuchárskej knihe, ktorú som zdedila, recept na pagáčiky nebol, stará Zobraziť celý popisMoja stará mama robievala skvelé škvarkové pagáčiky na takmer každú rodinnú oslavu. Žiaľ, v kuchárskej knihe, ktorú som zdedila, recept na pagáčiky nebol, stará mama ich robila z pamäti. Jediné, čo som si pamätala ja bolo, že do cesta dávala smotanu na šľahanie, tak som hľadala a kombinovala, aby som sa k jej pagáčikom čo najviac priblížila.
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Múku preosejeme a spolu s kváskom, smotanou našľahanie, vajíčkom a 1/2 lyžičkou soli vymiesime. Necháme vykysnúť na teplom mieste.
-
2
Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku, premiesime a opäť necháme kysnúť (asi 10 minút).
-
3
Medzitým si pripravíme škvarky - pomelieme ich na hladšiu hmotu, hrubšie kúsky nie sú na závadu - fajne chrumkajú pod zubami ;)
-
4
Cesto rozvaľkáme na plát, potrieme polovicou škvariek a posypeme hrubou soľou.
-
5
Pravý a ľavý okraj plátu preložíme cez seba,
-
6
To isté urobíme aj s horným a dolným okrajom.
-
7
Bochník prikryjeme utierkou a necháme cca 10-15 minút kysnúť.
-
8
Bochník opäť vyvaľkáme a zopakujeme postup v bodoch 4-7 s pridaním druhej polovice škvariek :) Po ďalších 15-tich minútach kysnutia postup zopakujeme, ale cesto poprekladáme bez potretia škvarkami. Opäť necháme aspoň 10 minút kysnúť.
-
9
Hotové cesto na pagáčiky rozvaľkáme, nožom nakreslíme mriežku a vykrajujeme kolieska.
-
10
Na plechu pagáčiky potrieme vajíčkom a posypeme hrubou soľou.
-
11
Pečieme vo vyhriatej rúre. Hotové pagáčiky necháme vychladnúť a podávame (ak vydržíme ;))
Diskusia k receptu