Varený krab
Varený krab

Singapurský čili krab

Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, 16. septembra 2025
Singapurský čili krab
Foto: Shutterstock

Je to jedno z najzaujímavejších aj najznámejších jedál singapurskej kuchyne, ktoré nájdete v mnohých stánkoch, ale aj v luxusných reštauráciách.

3
porcie
30 minút
príprava
13 minút
tepelná úprava

Suroviny

Čili pasta:
3 ks čerstvé
5 strúčikov
3 ks
3-4 cm
1 PL
Krab:
1,6 kg
50 g
500 g
150 g
3 PL
3 PL
30 g
1 ks



Postup

  1. 1

    Na čili pastu všetky suroviny spolu rozmixujeme. Potom kraba rozoberieme. Najprv opatrne odstránime pancier z chrbta a odložíme ho nabok. Potom odstránime z tela všetko, čo nevyzerá ako mäso. Následne opatrne oddelíme nohy a klepetá. Mali by zostať čo najviac celé. Klepetá a hrubšie časti nôh narežeme zospodu ostrým nožom. Tak sa uvaria rovnomernejšie a všetky časti vrátane tela budú hotové naraz.

  2. 2

    Čili pastu prudko opečieme na oleji, pridáme paradajkový pretlak a necháme minútu dusiť. Zalejeme vývarom a sladko–pikantnou omáčkou, pridáme ustricovú a rybaciu omáčku a krátko povaríme.

  3. 3

    Pridáme kráľovského kraba a všetko budeme variť asi 12 minút.

  4. 4

    Medzitým rozšľaháme vajce a najemno nasekáme koriander. Keď bude krab hotový, vyberieme kúsky z hrnca a do omáčky pridáme vajce a polovicu koriandra. Necháme všetko raz zovrieť a znova ochutnáme.

  5. 5

    Všetky časti kraba ešte raz krátko vložíme do hrnca, prehrejeme, vyberieme a kraba z jednotlivých častí opätovne zložíme na tanieri. Omáčku rozlejeme po krabovi a nasadíme pancier na chrbát. Podáva sa s pečivom.

Diskusia k receptu

evanaaa
Skoro všetko by som mala, ešte krab mi chýba :-))