Varený krab

Singapurský čili krab

Autor receptu: redakcia

Je to jedno z najzaujímavejších aj najznámejších jedál singapurskej kuchyne, ktoré nájdete v mnohých stánkoch, ale aj v luxusných reštauráciách.

3
porcie
30 minút
príprava
13 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Na čili pastu všetky suroviny spolu rozmixujeme. Potom kraba rozoberieme. Najprv opatrne odstránime pancier z chrbta a odložíme ho nabok. Potom odstránime z tela všetko, čo nevyzerá ako mäso. Následne opatrne oddelíme nohy a klepetá. Mali by zostať čo najviac celé. Klepetá a hrubšie časti nôh narežeme zospodu ostrým nožom. Tak sa uvaria rovnomernejšie a všetky časti vrátane tela budú hotové naraz.
  2. Čili pastu prudko opečieme na oleji, pridáme paradajkový pretlak a necháme minútu dusiť. Zalejeme vývarom a sladko–pikantnou omáčkou, pridáme ustricovú a rybaciu omáčku a krátko povaríme.
  3. Pridáme kráľovského kraba a všetko budeme variť asi 12 minút.
  4. Medzitým rozšľaháme vajce a najemno nasekáme koriander. Keď bude krab hotový, vyberieme kúsky z hrnca a do omáčky pridáme vajce a polovicu koriandra. Necháme všetko raz zovrieť a znova ochutnáme.
  5. Všetky časti kraba ešte raz krátko vložíme do hrnca, prehrejeme, vyberieme a kraba z jednotlivých častí opätovne zložíme na tanieri. Omáčku rozlejeme po krabovi a nasadíme pancier na chrbát. Podáva sa s pečivom.