Foto: paploska
Robím ho len 1x v roku podľa otcovho receptu. Pochádzam z poľovníckej rodiny a toho je náš tradičný recept na výborný jelení guláš. Ani Zobraziť celý popisRobím ho len 1x v roku podľa otcovho receptu. Pochádzam z poľovníckej rodiny a toho je náš tradičný recept na výborný jelení guláš. Ani ho nechcel prezradiť :-)
porcií
tepelná úprava
Suroviny
1,5 kg |
|
Nálev: | |
2 ks |
|
6 ks |
|
2 ks |
|
4 ks |
|
3 PL |
|
3 PL |
|
|
|
Na guláš: | |
4 ks |
|
3 ks |
|
1 KL |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
1 ks |
|
štipka |
|
1 PL |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Mäso odblaníme, očistíme, umyjeme a pokrájame na kocky.
-
2
Do vyššieho hrnca dáme všetko celé korenie, deko, ocot, bobkový list, pokrájané mäso a celé to zalejeme studenou vodou. Mäso necháme odpočívať v chladničke minimálne 12 hodín, pokojne ho tam nechajte aj dlhšie. Po odležaní mäso opláchnite a bude vyzerať ako to na obrázku :-) Nálevom ho zbavíte prebytočnej krvi, pachu a získa skvelú chuť.
-
3
Na bravčovej masti speníme cibuľu pokrájanú na väčšie kusy. Keď je sklovitá a pustila šťavu pridáme čerstvo pomleté čierne korenie, zoberieme z pece a poriadne opaprikujeme. Výber papriky nechám na vás, ak máte deti odporúčam použiť sladkú. Hrniec vrátime na sporák a hneď pridáme mäso a pekne ho orestujeme na cibuľovom základe. V prípade, že máte suché mäso v úvode tohto bodu pridajte slaninu a pokračujte podľa receptu.
-
4
K mäsu pridáme mrkvu pokrájanú na hrubšie kolieska. Podlejeme max. 1 dc vody, osolíme, pridáme chilli a v tlakovom hrnci dusíme 50 minút. Ak nemáte TH, budete ho variť do mäkka asi 2 hodiny.
-
5
Nakoniec k mäsu pridáme horčicu, malé lečo z domácej produkcie, alebo paradajky a papriku (podľa sezóny), polievkovú lyžicu domáceho brusnicového lekváru a 2 PL paradajkového pretlaku. Spolu povaríme ešte 15 minút. Najlepší je na druhý deň. Podávame s knedľou, alebo len tak s bielym chlebom. Dobrú chuť a všetko dobré v Novom roku 2014, nech nám to dobre varí :-) PS: tento recept môžete aplikovať na všetky druhy diviny :-)
ingrediencie perfektné, musí to byť úžasná delikatessa, dakujem tvojmu milému ockovi za skvelý recept i tebe aj za prípravu a že si ho pridala a podelila sa s nami o túto dobrotu.
už je v kk.
patrí ti za to 5*
Prajem ti všetko dobré v Novom roku.
@pusta nie za čo, rado sa stalo. predstav si, že som chcela zamachrovať a robila tvoju viedenskú z hlavy v cudzej kuchyni. Jasné, že nevyšla, ale nasmiali sme sa. @mariamka ďakujem, bol chutný, ešte sme k tomu pridali kačaciu paštétu, platesy a lososa. No bolo to zas obžerstvo :-) @jatea nech sa vydarí :-) a @mesiar50 Ďakujem a želám Ti krásny Nový rok 2014, nech je lepší ako ten predchádzajúci! @zinnajdha potešila si :-), ale už asi nie je ....