Silvestrovský jelení guláš

paploska - fotkapaploska, 30. decembra 2013
Silvestrovský jelení guláš
Foto: paploska

Robím ho len 1x v roku podľa otcovho receptu. Pochádzam z poľovníckej rodiny a toho je náš tradičný recept na výborný jelení guláš. Ani Zobraziť celý popisRobím ho len 1x v roku podľa otcovho receptu. Pochádzam z poľovníckej rodiny a toho je náš tradičný recept na výborný jelení guláš. Ani ho nechcel prezradiť :-)

7
porcií
75 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5 kg
Nálev:
2 ks
6 ks
2 ks
4 ks
3 PL
3 PL
Na guláš:
4 ks
3 ks
1 KL
2 PL
2 PL
1 ks
štipka
1 PL
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Mäso odblaníme, očistíme, umyjeme a pokrájame na kocky.

    Silvestrovský jelení guláš - obrázok 1
  2. 2

    Do vyššieho hrnca dáme všetko celé korenie, deko, ocot, bobkový list, pokrájané mäso a celé to zalejeme studenou vodou. Mäso necháme odpočívať v chladničke minimálne 12 hodín, pokojne ho tam nechajte aj dlhšie. Po odležaní mäso opláchnite a bude vyzerať ako to na obrázku :-) Nálevom ho zbavíte prebytočnej krvi, pachu a získa skvelú chuť.

    Silvestrovský jelení guláš - obrázok 2
  3. 3

    Na bravčovej masti speníme cibuľu pokrájanú na väčšie kusy. Keď je sklovitá a pustila šťavu pridáme čerstvo pomleté čierne korenie, zoberieme z pece a poriadne opaprikujeme. Výber papriky nechám na vás, ak máte deti odporúčam použiť sladkú. Hrniec vrátime na sporák a hneď pridáme mäso a pekne ho orestujeme na cibuľovom základe. V prípade, že máte suché mäso v úvode tohto bodu pridajte slaninu a pokračujte podľa receptu.

    Silvestrovský jelení guláš - obrázok 3
  4. 4

    K mäsu pridáme mrkvu pokrájanú na hrubšie kolieska. Podlejeme max. 1 dc vody, osolíme, pridáme chilli a v tlakovom hrnci dusíme 50 minút. Ak nemáte TH, budete ho variť do mäkka asi 2 hodiny.

    Silvestrovský jelení guláš - obrázok 4
  5. 5

    Nakoniec k mäsu pridáme horčicu, malé lečo z domácej produkcie, alebo paradajky a papriku (podľa sezóny), polievkovú lyžicu domáceho brusnicového lekváru a 2 PL paradajkového pretlaku. Spolu povaríme ešte 15 minút. Najlepší je na druhý deň. Podávame s knedľou, alebo len tak s bielym chlebom. Dobrú chuť a všetko dobré v Novom roku 2014, nech nám to dobre varí :-) PS: tento recept môžete aplikovať na všetky druhy diviny :-)

    Silvestrovský jelení guláš - obrázok 5

Diskusia k receptu

zinnajdha
super, už idem robi ťmarinádu. Lepší bude vraj zajtra ? Ale večer ho možno podávať. Či nie ?!
frezia
Zabudla som napisat, ze je aj krasne naservirovany.
paploska
@zinnajdha jasné, že ho môžeš podávať večer :-) platí tu len to čo pri všetkých gulášoch, že naj bude na druhý deň. my sme ho jedli včera o 21:00 :-) a bol výborný.
braxi
Pekný recept...aj ja budem dnes variť s jelenieho stehna, je to úplne chudé mäsko a budem ho variť v kotlinke na dvore, na to sa teším najviac. Dúfam, že prestane pršať...PF 2014
pusta
zbožňujem divinu, určite pripravím s marinádou podľa teba :-)
ingrediencie perfektné, musí to byť úžasná delikatessa, dakujem tvojmu milému ockovi za skvelý recept i tebe aj za prípravu a že si ho pridala a podelila sa s nami o túto dobrotu.
už je v kk.
patrí ti za to 5*
mariamka
toto su tie rodinne poklady :) musi byt fajnovy a vonavy, vyzera naozaj lakavo, budete mat ozaj chutny Silvester :)
jatea
Dostala som do "daru" jelenie mäso, tak vyskúšam.
mesiar50
Pekne spracovaný recept a jedlo vyzerá naozaj výborne.
Prajem ti všetko dobré v Novom roku.
zinnajdha
... a je hotovo ! Bude na zajtra. Ochutnala som a : škoda zjesť. Aj farbu má peknú, všetko boli domáce "polotovary". Zajtra treba spraviť ešte knedľu. Ďakujem za návod.
paploska
@braxi verím, že sa vydaril :-) a chutil. Toho roku praje počasie vareniu na čerstvom vzduchu aj na Nový rok, to lne my lyžiari máme smolu :-)
@pusta nie za čo, rado sa stalo. predstav si, že som chcela zamachrovať a robila tvoju viedenskú z hlavy v cudzej kuchyni. Jasné, že nevyšla, ale nasmiali sme sa. @mariamka ďakujem, bol chutný, ešte sme k tomu pridali kačaciu paštétu, platesy a lososa. No bolo to zas obžerstvo :-) @jatea nech sa vydarí :-) a @mesiar50 Ďakujem a želám Ti krásny Nový rok 2014, nech je lepší ako ten predchádzajúci! @zinnajdha potešila si :-), ale už asi nie je ....
pacik
Recept som vyskúšala v sobotu a chutil skvelo. Pokiaľ budem mať správny materiál, uvarím zasa. Ešte šťastie, že ocko recept prezradil :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia