Silvestrovský jelení guláš

Autor receptu: paploska

Robím ho len 1x v roku podľa otcovho receptu. Pochádzam z poľovníckej rodiny a toho je náš tradičný recept na výborný jelení guláš. Ani ho nechcel prezradiť :-)

7
porcií
75 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Mäso odblaníme, očistíme, umyjeme a pokrájame na kocky.
  2. Do vyššieho hrnca dáme všetko celé korenie, deko, ocot, bobkový list, pokrájané mäso a celé to zalejeme studenou vodou. Mäso necháme odpočívať v chladničke minimálne 12 hodín, pokojne ho tam nechajte aj dlhšie. Po odležaní mäso opláchnite a bude vyzerať ako to na obrázku :-) Nálevom ho zbavíte prebytočnej krvi, pachu a získa skvelú chuť.
  3. Na bravčovej masti speníme cibuľu pokrájanú na väčšie kusy. Keď je sklovitá a pustila šťavu pridáme čerstvo pomleté čierne korenie, zoberieme z pece a poriadne opaprikujeme. Výber papriky nechám na vás, ak máte deti odporúčam použiť sladkú. Hrniec vrátime na sporák a hneď pridáme mäso a pekne ho orestujeme na cibuľovom základe. V prípade, že máte suché mäso v úvode tohto bodu pridajte slaninu a pokračujte podľa receptu.
  4. K mäsu pridáme mrkvu pokrájanú na hrubšie kolieska. Podlejeme max. 1 dc vody, osolíme, pridáme chilli a v tlakovom hrnci dusíme 50 minút. Ak nemáte TH, budete ho variť do mäkka asi 2 hodiny.
  5. Nakoniec k mäsu pridáme horčicu, malé lečo z domácej produkcie, alebo paradajky a papriku (podľa sezóny), polievkovú lyžicu domáceho brusnicového lekváru a 2 PL paradajkového pretlaku. Spolu povaríme ešte 15 minút. Najlepší je na druhý deň. Podávame s knedľou, alebo len tak s bielym chlebom. Dobrú chuť a všetko dobré v Novom roku 2014, nech nám to dobre varí :-) PS: tento recept môžete aplikovať na všetky druhy diviny :-)