Silvestrovská kapustnica fotorecept

elysa - fotkaelysa, 2. januára 2014
Silvestrovská kapustnica (fotorecept)
Foto: elysa

Tento výborný recept mám od mojej mamy, netuším odkiaľ pochádza, v zošite ho mám pod názvom Vianočná kapustnica, ale u nás sa na Vianoce kapustnica s mäsom nejedáva, tak ju každoročne pripravujem pred silvestrom. Recept je jednoduchý a výsledok stojí za to...

4-6
porcie
150 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

2,5 l
300 g
10 g
1 ks menšia
500 g
500 g
400 g
2 strúčiky
 na zahustenie
 nemusia byť

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ja samozrejme varím kapustnicu z väčšieho množstva surovín, ako je v rozpise, rozpis je na asi štyri porcie... Sušené hríby namočíme do vody na asi 10 minút. Do studenej vody vložíme celé údené mäso, aj bravčové mäso, pokrájanú cibuľu a opláchnuté hríby.

    Silvestrovská kapustnica (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Privedieme do varu a varíme cca jednu hodinu.

    Silvestrovská kapustnica (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po hodine pridáme celé klobásy, kyslú kapustu a ochutíme koreninami.

    Silvestrovská kapustnica (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Varíme ďaľšiu asi hodinu, skúsime vidličkou, či je mäso mäkké, vyberieme ho na dosku, aj s klobáskou. Kapustnica sa stále pomaly varí.

    Silvestrovská kapustnica (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Klobásy pokrájame na kolieska, vrátime do hrnca.

    Silvestrovská kapustnica (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Mäso "potrháme" na kúsky- podľa svojej chuti a vrátime do hrnca.

    Silvestrovská kapustnica (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V miske zmiešame pretlačený cesnak s trochou soli a vložíme do polievky, teraz kapustnicu dochutíme- v prvej fáze ochutenia dať korenín radšej menej a doladiť ju teraz, veľa urobí pokrájaná klobása.

    Silvestrovská kapustnica (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    V rozpise je uvedený aj zemiak na zahustenie- ja ju zahusťujem málokedy, ak treba počas varenia trocha vody dolejem, ozaj málo, varím pomalým varom, pod odkrytou pokrievkou, hustota sa ukáže až vtedy, keď sa mäso a klobása pokrája- buď sa riedi vodou, alebo zahustí zemiakom postrúhaným nadrobno- vtedy ešte povariť asi 10 minút.

    Silvestrovská kapustnica (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pred dovarením sa môžu pridať sušené slivky podľa chuti.

    Silvestrovská kapustnica (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
v Topoľčanoch, aj v Žiline sa takto presne varí kapustnica, ja čítavam, že ludia aj cibulu smažia, aj klobásku, zvlášť mäso, ja nie, ja ako ty @elysa , všetko v jednom hrnci, pomaly, plynule a do vody ked mäso dávam aj kyslú vodu z kapusty pridávam, preto nakladáme do súdka kapustu a riedim kyslosť kapustnice vodou a množstvom koľko jej chcem a viac menej už, majú ju radi tak, pridávam na koniec šľahačku, dávam ti 5 *, prvý krát vidím kapustnicu, ako som naučená ju variť ja, super
Vyzera s tymi hribmi lakavo. Tolko variacii a obmien znesie iba kapustnica. Bolo mi divne jest ju aj s rezancami, ci trhancami a ona znesie aj toto. A bodkou je rozskvarene maslo na konci varenia :))