Silvestrovská kapustnica (fotorecept)

Autor receptu: elysa

Tento výborný recept mám od mojej mamy, netuším odkiaľ pochádza, v zošite ho mám pod názvom Vianočná kapustnica, ale u nás sa na Vianoce kapustnica s mäsom nejedáva, tak ju každoročne pripravujem pred silvestrom. Recept je jednoduchý a výsledok stojí za to...

4-6
porcie
150 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Ja samozrejme varím kapustnicu z väčšieho množstva surovín, ako je v rozpise, rozpis je na asi štyri porcie... Sušené hríby namočíme do vody na asi 10 minút. Do studenej vody vložíme celé údené mäso, aj bravčové mäso, pokrájanú cibuľu a opláchnuté hríby.
  2. Privedieme do varu a varíme cca jednu hodinu.
  3. Po hodine pridáme celé klobásy, kyslú kapustu a ochutíme koreninami.
  4. Varíme ďaľšiu asi hodinu, skúsime vidličkou, či je mäso mäkké, vyberieme ho na dosku, aj s klobáskou. Kapustnica sa stále pomaly varí.
  5. Klobásy pokrájame na kolieska, vrátime do hrnca.
  6. Mäso "potrháme" na kúsky- podľa svojej chuti a vrátime do hrnca.
  7. V miske zmiešame pretlačený cesnak s trochou soli a vložíme do polievky, teraz kapustnicu dochutíme- v prvej fáze ochutenia dať korenín radšej menej a doladiť ju teraz, veľa urobí pokrájaná klobása.
  8. V rozpise je uvedený aj zemiak na zahustenie- ja ju zahusťujem málokedy, ak treba počas varenia trocha vody dolejem, ozaj málo, varím pomalým varom, pod odkrytou pokrievkou, hustota sa ukáže až vtedy, keď sa mäso a klobása pokrája- buď sa riedi vodou, alebo zahustí zemiakom postrúhaným nadrobno- vtedy ešte povariť asi 10 minút.
  9. Pred dovarením sa môžu pridať sušené slivky podľa chuti.