Silvestrovská kapustnica (fotorecept)
Autor receptu: elysa
Tento výborný recept mám od mojej mamy, netuším odkiaľ pochádza, v zošite ho mám
pod názvom Vianočná kapustnica, ale u nás sa na Vianoce kapustnica s mäsom
nejedáva, tak ju každoročne pripravujem pred silvestrom. Recept je jednoduchý a
výsledok stojí za to...
4-6 porcie |
150 minút príprava |
120 minút tepelná úprava |
Postup
- Ja samozrejme varím kapustnicu z väčšieho množstva surovín, ako je v rozpise, rozpis je na asi štyri porcie... Sušené hríby namočíme do vody na asi 10 minút. Do studenej vody vložíme celé údené mäso, aj bravčové mäso, pokrájanú cibuľu a opláchnuté hríby.
- Privedieme do varu a varíme cca jednu hodinu.
- Po hodine pridáme celé klobásy, kyslú kapustu a ochutíme koreninami.
- Varíme ďaľšiu asi hodinu, skúsime vidličkou, či je mäso mäkké, vyberieme ho na dosku, aj s klobáskou. Kapustnica sa stále pomaly varí.
- Klobásy pokrájame na kolieska, vrátime do hrnca.
- Mäso "potrháme" na kúsky- podľa svojej chuti a vrátime do hrnca.
- V miske zmiešame pretlačený cesnak s trochou soli a vložíme do polievky, teraz kapustnicu dochutíme- v prvej fáze ochutenia dať korenín radšej menej a doladiť ju teraz, veľa urobí pokrájaná klobása.
- V rozpise je uvedený aj zemiak na zahustenie- ja ju zahusťujem málokedy, ak treba počas varenia trocha vody dolejem, ozaj málo, varím pomalým varom, pod odkrytou pokrievkou, hustota sa ukáže až vtedy, keď sa mäso a klobása pokrája- buď sa riedi vodou, alebo zahustí zemiakom postrúhaným nadrobno- vtedy ešte povariť asi 10 minút.
- Pred dovarením sa môžu pridať sušené slivky podľa chuti.