Jelenie mäso
Jelenie mäso

Sikulský guláš z jeleňa fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 13. novembra 2021
Sikulský guláš z jeleňa (fotorecept)
Foto: kvakac

Tento recept sa dá urobiť z rozličnej diviny. Recept som našiel v Kuchárke z roku 1964. Urobil som na ňom obmenu druhov mäsa Zobraziť celý popisTento recept sa dá urobiť z rozličnej diviny. Recept som našiel v Kuchárke z roku 1964. Urobil som na ňom obmenu druhov mäsa a robím ho v jednom hrnci.

4
porcie
15 minút
príprava
150 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
500 g
200 ml (33 %)
2 ks
2 strúčiky
2 PL
2 PL
1 PL
1,5 PL
1 KL




Postup

  1. 1

    Cibuľu očistíme a nakrájame. Cesnak očistíme a rozpučíme. Mäso pokrájame na menšie kúsky. V hrnci zohrejeme masť a na nej osmažíme cibuľu do sklovita a rascu. Pridáme cesnak, necháme nech prevonia.

    Sikulský guláš z jeleňa (fotorecept)  - obrázok 1
  2. 2

    Teraz pridáme paradajkový pretlak a chvíľu ho opražíme.

    Sikulský guláš z jeleňa (fotorecept)  - obrázok 2
  3. 3

    Ďalej vložíme do hrnca mäso chvíľu ho posmažíme, nech sa trochu zatiahne.

    Sikulský guláš z jeleňa (fotorecept)  - obrázok 3
  4. 4

    A zalejeme horúcou vodou, toľko aby mäso trochu prečnievalo nad vodou. Rozvaríme a potom pomaly varíme asi hodinu a pol podľa tuhosti mäsa.

    Sikulský guláš z jeleňa (fotorecept)  - obrázok 4
  5. 5

    Počas tohto varenia mäsa môžeme pridať do hrnca zvyšky s chladničky, ako slanina , domáca klobása. Nech vám nedojedené kúsky nezostávajú v chladničke. To len kto chce, nie je to nutné, tak to robievam ja.

    Sikulský guláš z jeleňa (fotorecept)  - obrázok 5
  6. 6

    Po hodine a pol mäso už na ochutnanie ostáva mäkké, tak pridáme kapustu (ja používam vinnú kapustu v plechovke) a varíme ďalej. Každé mäso z diviny má inú tuhosť, tak preto ho treba ochutnať. Kapustu zamiešame a zalejeme horúcou vodou tak, aby bolo všetko zaliate. Varíme ďalej asi pol hodiny.

    Sikulský guláš z jeleňa (fotorecept)  - obrázok 6
  7. 7

    Napokon pridáme smotanu s rozmiešanou múkou, ktorú varíme ďalšiu pol hodinu. Prípadne ak je to moc husté, prilejeme trochu horúcej vody. Počas varenia trochu osolíme a pridáme cukor. Teda po 150 minútach som to mal hotové. Odložíme zo sporáku a necháme jedlo trochu vydýchnuť po toľkej námahe.

    Sikulský guláš z jeleňa (fotorecept)  - obrázok 7
  8. 8

    A môžeme nakladať. Ja osobne to mám rád dať do hlbokého taniera a chlieb k tomu.

    Sikulský guláš z jeleňa (fotorecept)  - obrázok 8
  9. 9

    Tu je odfotení ten recept, z ktorého som to začal kedysi robiť. Staršia klasika jednoduchá a pritom dobrá.

    Sikulský guláš z jeleňa (fotorecept)  - obrázok 9

Diskusia k receptu

haji
Krásná práce! Už jsem se tu rozplývala a budu zase. Moc pěkný receptík, stará dobrá klasika. Brácha od Segedínského guláše, pán Sikulský guláš. Pro mě také s chlebíkem. Díky za další skvost z tvé dílny, nikdy nezklameš!
kimlo
Na parádu! Nejakú divinu ešte mám, kapusta je v súdku, ale keďže som robil segedín minuly týždeň, dám si chvíľu pauzu, ale nabudúce spravím podľa Teba. 👍
kvakac
@farbuska (13.11.2021 10:57)

Vďaka za koment. Tak som to povedal aj ja, že na celý víkend a zlate to oči zajtra sa bude musieť variť iné.
kvakac
@haji (13.11.2021 11:46)

Vďaka za koment. Máš pravdu že je to brácha segedínskeho guľášu. No čo som sa dočítal o ňom tak Sikulský je starší brácha. Hlavne že nám veľmi chutil.
kvakac
@kimlo (13.11.2021 12:15)

Vďaka za koment. Ta divina a hlavne močing v tomto jedle ma svoje čaro. Chutí ohromne, skús budeš prekvapený dobrou chuťou.
kvakac
@terinka55 (13.11.2021 13:09)

Vďaka za koment. Veď som to aj videl, ako rýchlo sa minul. Nuž čo sa zabijem keď som dobrý há - há.
izabella929
To je niečo podobné ako segedínsky? och jelenina...veľmi chutné...móčing som ešte v divine neskúšala, asi musím skúšať ďalej...
1x kvakac
kvakac
Vďaka za koment. Máš pravdu je to vlastne podobne. Ja ten močing mám s Tes..a. Sú to také 2kilové balenia. Majú i stehno z jeleňa no aj z daniela. Je to zmena v jedálničku.
sracz
... tak toto takéto fajnové môžem aj ja, vážený priateľ @Kvakac a jesť jedine "velikó žečkó", ako by povedsali v okolí "Holomóca". teda podľa ujca Kukučína veľkou lyžicou. Pekný "vajkend" a s chuťou do ďalšieho varenia či pečenia!
1x kvakac
kvakac
@sracz (14.11.2021 00:14)

Vďaka za koment. Da sa to veru jesť aj veľkou lyžicou. U sa to minulo, ako horúce gaštany.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia