Jelenie mäso
Sikulský guláš z jeleňa (fotorecept)
Autor receptu: kvakac
Tento recept sa dá urobiť z rozličnej diviny. Recept som našiel v Kuchárke z roku 1964. Urobil som na ňom obmenu
druhov mäsa a robím ho v jednom hrnci.
4 porcie |
15 minút príprava |
150 minút tepelná úprava |
Postup
- Cibuľu očistíme a nakrájame. Cesnak očistíme a rozpučíme. Mäso pokrájame na menšie kúsky. V hrnci zohrejeme masť a na nej osmažíme cibuľu do sklovita a rascu. Pridáme cesnak, necháme nech prevonia.
- Teraz pridáme paradajkový pretlak a chvíľu ho opražíme.
- Ďalej vložíme do hrnca mäso chvíľu ho posmažíme, nech sa trochu zatiahne.
- A zalejeme horúcou vodou, toľko aby mäso trochu prečnievalo nad vodou. Rozvaríme a potom pomaly varíme asi hodinu a pol podľa tuhosti mäsa.
- Počas tohto varenia mäsa môžeme pridať do hrnca zvyšky s chladničky, ako slanina , domáca klobása. Nech vám nedojedené kúsky nezostávajú v chladničke. To len kto chce, nie je to nutné, tak to robievam ja.
- Po hodine a pol mäso už na ochutnanie ostáva mäkké, tak pridáme kapustu (ja používam vinnú kapustu v plechovke) a varíme ďalej. Každé mäso z diviny má inú tuhosť, tak preto ho treba ochutnať. Kapustu zamiešame a zalejeme horúcou vodou tak, aby bolo všetko zaliate. Varíme ďalej asi pol hodiny.
- Napokon pridáme smotanu s rozmiešanou múkou, ktorú varíme ďalšiu pol hodinu. Prípadne ak je to moc husté, prilejeme trochu horúcej vody. Počas varenia trochu osolíme a pridáme cukor. Teda po 150 minútach som to mal hotové. Odložíme zo sporáku a necháme jedlo trochu vydýchnuť po toľkej námahe.
- A môžeme nakladať. Ja osobne to mám rád dať do hlbokého taniera a chlieb k tomu.
- Tu je odfotení ten recept, z ktorého som to začal kedysi robiť. Staršia klasika jednoduchá a pritom dobrá.