Seriál na pokračovanie - diel VI. Konfitovaný paprikový bôčik plnený klobásou fotorecept

yogicek - fotkayogicek, 19. marca 2014
Seriál na pokračovanie - diel VI. Konfitovaný paprikový bôčik plnený klobásou (fotorecept)
Foto: yogicek

Klasický varený paprikový bôčik, alebo lalok sa na zabíjačkách robí bežne. Mňa napadla netradičná úprava tejto zabíjačkovej pochúťky. Jeden kus bôčika bude Zobraziť celý popisKlasický varený paprikový bôčik, alebo lalok sa na zabíjačkách robí bežne. Mňa napadla netradičná úprava tejto zabíjačkovej pochúťky. Jeden kus bôčika bude iba cesnakovo paprikový a druhý plnený údenou klobásou. Tento rcp. je vymyslený pre @kimlo, aby nejedol stále iba VEGAN, RAW a iné pánske huncútstva.

15 minút
príprava
2-2,5 minút
na 120 °C

Suroviny

1,5 kg
1-2 ks
cca 1 kg
6 strúčikov
podľa chuti
podľa chuti
8 ks
4 ks
Na potretie:
2-3 PL
8-12 strúčikov
2 PL




Postup

  1. 1

    Z vykosteného bôčiku odrežeme jednu tretinu, ktorú budeme iba natierať a dáme bokom. Do väčšej časti urobíme dlhým nožom dva otvory, do ktorých zasunieme údenú klobásu. Ja som mal dosť nízky bôčik, tak som klobásu po dĺžke rozrezal a použil polovičky. Do vysokého dajte celú.

    Seriál na pokračovanie - diel VI. Konfitovaný paprikový bôčik plnený klobásou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Obe časti bôčika osolíme viac, ako ste zvyknutí a okoreníme MČK. Tie klobásy si nevšímajte, tie sa budú konfitovať spolu z bôčikom pre Yogicka na večeru.

    Seriál na pokračovanie - diel VI. Konfitovaný paprikový bôčik plnený klobásou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Masť v pekáči rozohrejeme na 120°, vložíme bôčik kožou dole tak, aby bol úplne zaliaty masťou. Pridáme cesnak, nové korenie a bobkový list. Zakryjeme a vložíme do rúry. Keďže nám bôčik teplotu masti zníži, teplotu v rúre zvýšime na 200° do doby, než masť začne znovu mierne bublinkovať. Teplotu znížime naspäť na 120° a konfitujeme cca 2-2,5hod. v závislosti na výške bôčika. Čím vyšší bôčik, tým dlhšie konfitujeme.

    Seriál na pokračovanie - diel VI. Konfitovaný paprikový bôčik plnený klobásou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po hodine a pol vyberieme z pekáča cesnak a odoberieme si 2-3 PL masti . Masť necháme trochu schladnúť, pridáme pretlačený surový cesnak, konfitovaný cesnak a mletú červenú papriku. Poriadne rozmiešame na hustejší maglajz.

    Seriál na pokračovanie - diel VI. Konfitovaný paprikový bôčik plnený klobásou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď je bôčik hotový, otočíme ho kožou hore, odoberieme toľko masti, aby nám trčala iba koža a narežeme ju do mriežky.

    Seriál na pokračovanie - diel VI. Konfitovaný paprikový bôčik plnený klobásou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    V rúre zvýšime teplotu na maximum a kožu zapečieme do chrumkava.

    Seriál na pokračovanie - diel VI. Konfitovaný paprikový bôčik plnený klobásou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Bôčik vyberieme na tácku a ešte raz mierne posolíme.

    Seriál na pokračovanie - diel VI. Konfitovaný paprikový bôčik plnený klobásou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Za horúca natrieme z každej strany pripraveným cesnakovo-paprikovým maglajzom. Bôčik necháme na tácke pomaly chladnúť.

    Seriál na pokračovanie - diel VI. Konfitovaný paprikový bôčik plnený klobásou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pokiaľ mi bôčik chladol, tak som si dal na večeru konfitovanú klobásku.

    Seriál na pokračovanie - diel VI. Konfitovaný paprikový bôčik plnený klobásou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po vychladnutí prikryjeme alobalom a odložíme do druhého dňa do chladničky.

  11. 11

    Hotový bôčik v reze. Dobrú chuť.

    Seriál na pokračovanie - diel VI. Konfitovaný paprikový bôčik plnený klobásou (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

kukulienka71
Vyzerá to veľmi dobre @yogicek ! aj ked je to mastné jak šľak,určite by mi to chutilo,len taký tenký plátoček by som si dala ;-)precízne podaný recept,5*
yogicek
@kukulienka
Milá moja. Je to iba tak mastné, ako je mastný samotný bôčik. Z tej masti v ktorej sa to robí, okrem toho maglajzu tam nieje nič. A aj tam sa dá vynechať. Stačí potrieť cesnakom a posypať paprikou. Je to to isté ako keby si ho varila. Jednoducho klasický paprikový bôčik, len v inej úprave. Tí ktorí už robili konfitované mäso by Ti to potvrdili.
A ďakujem za pochvalu.
pusta
milý@yogicek - priateľ môj, opäť jeden skvelý recept na mäsko, ešte k tomu konfitovaný paprikový plnený bôčik (y) :-) :P
bez zbytočných diskusií ti patrí ***** a vysoké hodnotenie odo mňa :-)
moja hlboká poklona pred tvojim seriálom na pokračovanie - každý diel je úžasný!!!
luss44
milý @yogicek , paprikový lalok poznám, robila som ho. Konfitovanie bôčika vyzerá ako dobrý nápad. Napriek tomu by som sa radšej s Tebou podelila o večeru na modrom tanieriku, aj ked je mi jasné, že je to už vec minulosti. Ale rcp chválim, mäsko vyzerá veľmi chutne a máš odomňa všetky ******* :)
frezia68
Uf.....také lákavé a také nedostupné a vzdialené,aspoň tú klobásku prihoď na koštovku :-)
yogicek
Milá@frezia68
Prečo nedostupné? Pochádzam kúsok od Prešova a často tam chodím. Doma urobím a po ceste cez Prešov u Teba vyložím. Všetko sa dá. Pekný večer.
jozka2
Tolko dobroty naraz,to musi byt pochutka s dobrym ciernym chlebikom.
jozka2
este by som chcela vediet ako sa vyuzije mast.Ta musi byt velmi chutna,pouzivas ju na dalsie pecenie?
frezia68
@yogicek :toľká galantnosť,ochota a štedrosť.Ale idem na odber a testy na intoleranciu,no ak dopadne OK,dohodneme termín a vyber si,čo ako protihodnota?Rada napečiem,navarím a nabalím :-)))))))
frezia68
Chlopčiku@yogi čku,šak mi ňerob balamutu.Choľem ce budzem bečeľovac,naj som ci roveň,kec tu budzeš balagovac po Šarišu.Šak maj emberšika ,nerob na mne habaďuru.Ja ce tu na Vareche bars birujem,ta daj echo,jak šedneš na štreku a nereskiruj,že tu najdzeš aj findžu prazdnu,choľem bandurečky navarim,ta ňe?Ku temu konfitovanemu....a už aňimuk.Bizovne me pocešiš,ľem cestuj hev,ja už garadiče umyvam,hoc nebars birujem.Ale takoho havera treba vitac šumne.......:-)))))
yogicek
@frezia68
Sluchaj tu. Konfitovane doňešem a Ty napeč chľeba, ja bandurky nerad. A garadiče neumyvaj bo še pošľisknem, zlamem hnatu a zostanem ci na karku. :)
frezia68
No ta to ňe problem,chleba rada napečem,budze bandurkovy,ta Dobru nocku a šumne sničky :-)
eviana
Som sa zasmiala na Vašich dohovoroch a na záverečnom kompromise @frezia68 že chlieb bude a bude zemiakový :)
Ci pána @yogicek , tak toto si velmi fajne vymyslel, viem ake lahodne je konfitované mäso, a v tejto paprikovo-cesnakovej forme to musí byť dokonalosť sama. Môj chlap toto miluje, teda pozná len vo forme varenej, o takomto ani nesníval - veru ukladám a zrobím mu k narodeninám, bude že to radosti zo skvelej chute... Ďakujem za skvelú inšpiráciu a nedá mi inak ako udeliť Ti Řád bůčku zlatého s 5* :)
silvi
maaria to keby vedel pan bukovsky ze toto zrobim na velku noc tak by mi strcil brokolicu do ruky
pusta
@silvi , na "pána" bukovského ty z vysoka kašli aj s jeho brokolicou :DDD
nedávno sám vyhlásil v teleráne, že bôčik je zdravý :-)
on má veľa rôznych teórií, ktoré rozumní nemôžu akceptovať...
má všeličo ten chlapec veeeľmi popletené - to je názor nielen môj, ale názor viacerých na slovo vzatých uznávaných odborníkov je identický :-)
kimlo
Tak to si mi ulahodil priatel moj, vrela vdaka za taku pochutku.. :-)
alex37
@frezia68 , @yogicek...ja síce nerozumiem reči vášho "kmeňa" :-), ale recept sa mi páči, takéto svinstvá môj chlap zbožňuje aj ja si veru sem tam neodpustím, takýto skvost ale plnený klobásou som veru ešte ani nejedla, ani nevidela...originalita si zaslúži*****
eliska61
Bars sce mne pocesili s tyma vasima vychodnarskima diskurkami. Ja tis z vychodu a kec pujdzem kolo Presova ( chibaj i na Kracun) ta sebe sicky dame toto fajne masne jedzene konfitovane. Bo skoda umivac garadice lem tak nadarmo! A zebi som naprazno neprisla pririchtujem flasku (abo dva..) palenky. Vibiglujeme sebe paradne koscelne anzugi a pripijeme na Saris!
johny46
Včera som kupil paradny bočik. V nedzeľu vyskušam ale zochabim aj s koscami bo davaju dobry smak a vycanhem jich , jak budze hotove. Už teraz mi ceču šliny. Maš ne pejc, ale dzešec hvizdočky. A co tu čitam o Bukovskym- ta to segiň. Umre, ani nebudze znac, co fajne.
yogicek
@johny46
No servus kamarat. Kukam že klub vychodňarov še bars šumne rozrasta. Počúvaj, s tými kosťami urob ako myslíš, ale nevyťahuj ich. len ich celé zrež, aby si mal vrch pekne rovný. Ja ich zrezávam za surova a odkladám na pečenie napr. s kapustou. Len či ten Bukovsky za rohom neciska do hlavy kolbasy, bočik, hurky, slaninu, tlačenu a nam tu kaže somariny. šak znaš jak to chodzi. A dzekujem za pochvalu.
chutimi
Bocik neoblubujem, nepouzivam, ale ako zakus k vecernemu popijaniu by som si to vedel predstavit. Skoda, ze som toto neobjavil skorej, zajtra idem na chatu, tam by sa to hodilo...mozno sa este hecnem a dnes vecer si dam tu namahu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia