Segedínsky guláš z vykosteného morčacieho stehna fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 17. mája 2014

Dnešný obed som robila pre návštevu, ktorá nemôže bravčové mäso a preto pridávam recept...nenašla som tu z vykosteného morčacieho stehna..príloha bola samozrejme domáci knedlík..

8
porcií
80 minút
príprava
150 minút
tepelná úprava

Suroviny

700 g
1 pl
1
3 pl
podľa chuti
štipka
štipka
2,5 dcl
1/2 kg
1
1 pl
Príloha:




Postup

  1. 1

    Morčacie stehno som umyla...

    Segedínsky guláš z vykosteného morčacieho stehna (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pokrájala som ho na malé kúsky

    Segedínsky guláš z vykosteného morčacieho stehna (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    do rajnice som dala zohriať bravčovú masť, pridala som pokrájanú cibuľu, osmahla a pridala pokrájané mäso..

    Segedínsky guláš z vykosteného morčacieho stehna (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    mäso som nechala dusiť až pokiaľ sa všetka voda neopdparila a zostala iba masť...vtedy som pridala paradajkový pretlak, celú rascu, mleté čierne korenie, soľ a mletú červenú papriku...chvíľu som nechala všetky chute spojiť...potom som podliala troškou vody a dusila do mäkka s podlievaním vody ...zakryté pokrievkou...

    Segedínsky guláš z vykosteného morčacieho stehna (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    do mäkkého mäsa som pridala vo vode vymiešanú hladkú múku a zahustila som ho...

    Segedínsky guláš z vykosteného morčacieho stehna (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    v druhej rajnici som spenila na oleji cibuľu a pridala lyžicu kryštový cukor skaramelizovať...

    Segedínsky guláš z vykosteného morčacieho stehna (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a pridala som pokrájanú sudovú kapustu.../zvyknem pokrájať na menšie kúsky.../dusila som ju do mäkka...

    Segedínsky guláš z vykosteného morčacieho stehna (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    hotovú udusenú kapustu som pridala k mäsu a zmiešala..

    Segedínsky guláš z vykosteného morčacieho stehna (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    nechala prejsť varom, aby sa chute spojili...a priliala kyslú smatanu...potom chvíľku nechala tiež prejsť varom..dochutila..

    Segedínsky guláš z vykosteného morčacieho stehna (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    pokiaľ sa varil segedínsky guláš, zamiesila som si cesto na knedlíky...nechala vykysnúť a parila 20min.

    Segedínsky guláš z vykosteného morčacieho stehna (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    hotový obed som naložila na taniere..zdobila som cibuľovou vňaťkou aparadajkami, lebo sa nachádzali v jedle...neskúšala som zatiaľ variť tento guláš s iným mäsom, len bravčovým, ale verte, že toto nám chutilo omnoho viac...dobrú chuť..

    Segedínsky guláš z vykosteného morčacieho stehna (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

havino
je tomu už aj 20 rokov dozadu, mala som stály prídel za pár korún vtedy kuracieho aj morčacieho mäsa, deti malé, variť sa varilo denne a čo ja mladá na materskej budem míňať na bravčové do segedínu ked morčacinu som lacnejšiu mala, tak veru aj ja @izabelka , ja už varila takýto a nie raz, no len sú to roky, teraz je to naopak, morčacie drahšie, ako bravčové, preto verím, že chutný je
luciak
Potvrdzujem, tato verzia s morcacim je vyborna - bravcove od detstva nelubim, tak robievame segedin uz len takto.
marianne
z morcacieho varim segedin bezne,vynikajuci je...ale tie paradajky ma tam dostali @izka ,to som este k segedinu nedavala:-)
eviana
Zvykla som robievať morčacie stehná na spôsob sviečkovej alebo na divoko ale szegedín som veru ešte z nich nejedla a veruže to musí byť ohromne chutná papanica... pracovný postup krásny, až mi vôňa Tvojho jedla do nosa ťukla... a tá chuť musela byť dokonalosť sama, @Izabelka veľmi chválim komplet celé :)
megdesign
Segedin mozem, aj duplu a 14 knediel... :)
S koprom a rajcinami som ale este segedin nejedol...
izabella929
@megadesing.. často čítam tvoje komentáre k receptom..poznám tvoje názory na jedlá..tu u nás sa k mäsu pridáva trošku paradajkového pretlaku, preto sa objavili aj pri zdobení...cibuľa ide predsa pod mäso, prečo nie na tanieri v podobe jej čerstvej vňaťky...no a kôpor sa hodí ku každému mäsovému jedlu, kde sa pridáva smotanka..je len na tebe, či to vyskúšaš...ďakujem pekne za komentár.-)
používateľ nemá avatar
hag
hag
Super recept, ja síce tiež bez kôpru, ale to neriešim. Len som sa pousmiala, ako si to zabila s tou bravčovou masťou :) Ale ak na to návšteva neprišla, tak je dobre. Všimla som si to len preto, lebo tiež občas varím aj pre vyznávačov viery, ktorí nesmú bravčové ;)
daguska
Velmi pekne naservírované,urcite chutovo skvalé.Knedle más ukázkové.
izabella929
@mesiar50.. @daguska... @hag..nu ž o bravčovej masti mi nič nehovorili, tak som sa spoľahla na to, že všetky druhy mäsa ,okrem rýb robím na bravčovej masti a že mu to prekážať nebude...takže segedín chutil všetkým...kritika sa mi neušla..všetkým vám veľlmi pekne ďakujem za milé komentáre.-)
frezia68
@izabella929 :aj pre mňa zaujímavá kombinácia a patrím medzi stravníkov,ktorým to chutilo.Lebo všetko čo je na pekne vyzdobenom tanieri obľubujem a recept ( ako ináč ) zasa len chválim :-)
evanaaa
Je to @izabella929 , Izka, skoro tak, ako robievam aj ja, len s tým rozdielom, že ja dávam kapustu priamo do skoro poduseného mäsa a tak spolu dovarím. Dávam aj ja paradajkový pretlak al. kečup, trošičku, dávam to aj do väčšiny mäsa pri dusení. Zdobiť nezdobím a taktiež bez kôpru. A nabudúce vyskúšam s morčacím mäsom aj ja.
evanaaa
Teraz som si všimla, že si mäso zahusťovala, ja zasa na konci keď už je aj kapusta dovarená zahusťujem smotanovou zátrepkou, ako vidím, dá sa všelijak.
sracz
Okrem cukrárskej korunky Ti patrí aj korunka tzv. alternatívneho varenia milá @izabella929 a ja sa dobrovoľne povinne pripájam k realizácii Tvojich gastrospecial delicious aj tu!!! O vynikajúcej chuti tohoto "székely" vôbec nepochybujem! *****
izabella929
@sracz...to hádam ešte nie, ale varím, pečiem a zaváram rada...)občas aj vymýšľam a chutí nám to....tento obed bol lahodný, lebo bravčové mäsko robí segedín ťažšie stráviteľným...toto bola úžasná chuť...) ďakujem pekne za komentár.-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia