Segedínsky guláš špeciál podľa ČSN
Receptov na segedín je tu veľa, každý má ten svoj najlepší. Tiež som ich dosť vyskúšal, naposledy tento, podľa ČSN. Záleží tu na dodržaní presného pomeru surovín, toho som sa držal a môžem povedať, že je fantastický! Všetky suroviny som prepočítal na množstvo mäsa, ktoré som mal. Berte prosím tento recept ako inšpiráciu pre tých, ktorí sa učia variť, a tých, ktorí si chcú pripomenúť chute minulých časov...
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
650 g |
|
120 g |
|
35 g |
|
100 g |
|
20 g |
|
350 ml |
|
20 g |
|
0,7 g |
|
650 g (kvasená) |
|
50 g |
|
200 g (12 %) |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Na polovičnom množstve masti vyškvaríme slaninu pokrájanú na kocky...
-
2
... a opražíme na drobno nakrájanú cibuľu do ružova.
-
3
Pridáme mletú papriku, za stáleho miešania ju necháme speniť, a hneď zalejeme trochou vody.
-
4
Pridáme mäso, soľ, rascu, premiešame.
-
5
Pridáme polovicu vývaru a dusíme do polomäkka.
-
6
Kapustu prepláchneme, nakrájame na menšie kúsky a pridáme k mäsu. Prilejeme zvyšný vývar a dusíme do mäkka. Kapustu som mal zo Stupavy od p. Kováča, ktorého týmto pozdravujem...
-
7
Zo zvyšku masti a múky spravíme zápražku, zalejeme studenou vodou, rozmiešame a pridáme do gulášu.
-
8
Povaríme asi 10 minút.
-
9
Ku koncu varenia pridáme smotanu a rozmiešame.
-
10
Krátko povaríme.
-
11
Podávame s knedľou, ja to mám rád aj len tak s chlebom.
-
12
Takto vyzerá pôvodný recept...
Diskusia k receptu
Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu