Segedínsky guláš
Segedínsky guláš

Segedínsky guláš špeciál podľa ČSN

kimlo - fotkakimlo, 20. marca 2020
Segedínsky guláš špeciál podľa ČSN
Foto: kimlo

Receptov na segedín je tu veľa, každý má ten svoj najlepší. Tiež som ich dosť vyskúšal, naposledy tento, podľa ČSN. Záleží tu na dodržaní presného pomeru surovín, toho som sa držal a môžem povedať, že je fantastický! Všetky suroviny som prepočítal na množstvo mäsa, ktoré som mal. Berte prosím tento recept ako inšpiráciu pre tých, ktorí sa učia variť, a tých, ktorí si chcú pripomenúť chute minulých časov...

6
porcií
30 minút
príprava
150 minút
tepelná úprava

Suroviny

650 g
120 g
35 g
100 g
20 g
350 ml
20 g
0,7 g
650 g (kvasená)
50 g
200 g (12 %)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na polovičnom množstve masti vyškvaríme slaninu pokrájanú na kocky...

    Segedínsky guláš špeciál podľa ČSN - obrázok 1
  2. 2

    ... a opražíme na drobno nakrájanú cibuľu do ružova.

    Segedínsky guláš špeciál podľa ČSN - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme mletú papriku, za stáleho miešania ju necháme speniť, a hneď zalejeme trochou vody.

    Segedínsky guláš špeciál podľa ČSN - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme mäso, soľ, rascu, premiešame.

    Segedínsky guláš špeciál podľa ČSN - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme polovicu vývaru a dusíme do polomäkka.

    Segedínsky guláš špeciál podľa ČSN - obrázok 5
  6. 6

    Kapustu prepláchneme, nakrájame na menšie kúsky a pridáme k mäsu. Prilejeme zvyšný vývar a dusíme do mäkka. Kapustu som mal zo Stupavy od p. Kováča, ktorého týmto pozdravujem...

    Segedínsky guláš špeciál podľa ČSN - obrázok 6
  7. 7

    Zo zvyšku masti a múky spravíme zápražku, zalejeme studenou vodou, rozmiešame a pridáme do gulášu.

    Segedínsky guláš špeciál podľa ČSN - obrázok 7
  8. 8

    Povaríme asi 10 minút.

    Segedínsky guláš špeciál podľa ČSN - obrázok 8
  9. 9

    Ku koncu varenia pridáme smotanu a rozmiešame.

    Segedínsky guláš špeciál podľa ČSN - obrázok 9
  10. 10

    Krátko povaríme.

    Segedínsky guláš špeciál podľa ČSN - obrázok 10
  11. 11

    Podávame s knedľou, ja to mám rád aj len tak s chlebom.

    Segedínsky guláš špeciál podľa ČSN - obrázok 11
  12. 12

    Takto vyzerá pôvodný recept...

    Segedínsky guláš špeciál podľa ČSN - obrázok 12

Diskusia k receptu

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Robím takto, okrem slaninky, tú nedávam, ale môžem skúsiť. Kyslú kapustu zo Stupavy by som aj ja brala, @kimlo ako si prišiel k tej kapuste, bol si si v Stupave kúpiť alebo sa dá objednať a doručia ju ?
kimlo
@dr (20.3.2020 12:14)
Ja od neho kupujem kapustu už pár rokov, vždy keď ju k nám príde predávať na vianočné trhy, môžem povedať že je o ňu veľký záujem. Predáva v plastových vedrách uzavreté, rôzne balenia podľa váhy, ja vždy beriem dve 5 kilové a vydržia v pohode do jari, napriek tomu že mám aj svoju v pohároch... okrem toho predáva aj výbornú čalamádu, lepšiu som nejedol.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@kimlo (20.3.2020 14:02)

Ty si zo Starej Turej ak si dobre pamätám ? Musím si ustrážiť vianočné trhy u vás a určite si prídem kúpiť. Ak by si si zmyslel, môžeš trebárs tu dať vedieť, že sa konajú a kedy.
farbuska
@afataga (20.3.2020 10:33)

Tiež robím podobne, hoci bez slaninky, len vytopenú bravčovú masť zo slaniny používam.
Ale - niekedy nepoužijem pliecko, ale bravčové čerstvé koleno - mäso pokrájam na kocky a dám vyvariť aj kosť. Ostatný postup rovnaký. To je potom segedín jedna nádherná báseň.
leaela
No,ako vidim,ta kniha receptov podla CSN je hotovy poklad ;-)
Parada,vlastne ako vsetko co ty pustis do obehu ;)
Smelo pokracuj,aj dalej nas mozes zasobovat takymito paradickami ;-)
45678
Môj Bože! @kimlo , to je symfónia chuti:-) Výborne a chutné si navaril, tie staré normy nevyjdu z gastro-módy. Vďaka, že to posúvaš do pléna. Pozdravujem a prajem zdravíčko :-)
frezia68
Škoda,že som včera varila a nenakukla som sem.Ale taký level nedosiahnem,lebo nemám kapustu zo Stupavy :-). Vraj sú tam aj dobré krčmy,ale to už osobne nezistím.
sracz
... pre Teba, @Kimlo je Supava hen za rohom, ja som odkázaný na vlastné ruky a tým pádom aj na interný výrobok "home made sauerkraut"! Rád by som ochutnal aj Tvoj výrobok. Snáď sa dožijeme! Pozdravujem a želám šťastie, zdravie a úspechy nie iba v "šurci"!
abdul
Zas pokúšaš ? Zatiaľ som slaninu tam nemal, ale za pokus to stojí. Pozdrav zo zasr....o Mníchova.
jarunka
Wow, nebola som na vareche 4 roky.... vidim take chutne jedlo. Robim tiez podobne. Slaninku som neskusala, nabuduce bude .
marikaa
Ja mám túto knihu ešte zo školských čias (hotelovka) a ver sa k nej často vraciam. Ešte som mala Receptúry studených pokrmov, no tú som kamsi zapatrošila. Škoda.
1x kimlo
radox1
@marikaa (22.3.2020 17:28)

ziadna skoda.kniha sa da stiahnut na ulozto pod nazvom Receptury studených pokrmů.zip.tak isto je tam aj kniha Receptury teplých pokrmů 1983.rar,z ktorej je aj tento chutny segedin,ktory robim podobne,ale este pridavam zarestovat pretlak do zakladu a smotanu davam 33%.
2x kimlo a cimo
kimlo
Ďakujem Vám všetkým veľmi pekne za komentáre... :-) Ja už inak ani segedín robiť nebudem.
babkamt
Zatiaľ so robila len bez slaniny. Najbližšie varím tento guláš.
1x kimlo
sonulienka
Robievam aj ja podobne narobil si mi poriadne chute to je moje obľúbené jedlo s gratulujem k výhre.
1x kimlo
mrnousik
@kimlo (23.3.2020 07:25)

Zajtra som sa chystala robiť a pozerám tu len tak a bum - takže zajtra bude na obed víťazný segendín špeciál podla ČSN :)
1x kimlo
mrnousik
Tak som dnes spravila podla normy ČSN a priateľ sa nevie dojesť :) Aj mne chutí, takže pre zmenu normovaný budeme robiť. Ja som zas zvyknutá robiť taký krémovejší smotanovejší a redší, ale toto je príjemná zmena, ktorá chutila :)


tina4840
V rámci prebytku voľné času som ho vyskúšala, mňam... Už nebudem robiť inak.
1x kimlo
kimlo
@tina4840 (21.4.2020 23:45)
Teší ma že chutilo. Robil som aj so sladkou smotanou 30%, je ešte lepší.
emdy
Pre pamätníkov .... veľmi dobre
kavicka11
Varila som včera a musím povedať opäť výborný recept, ako všetky ostatné od vás. Ďakujem
dvorka
Keď sme tlačili kapustu do suda, povedala som si že prvé jedlo bude segedín. Síce ho predbehla kapustnica, ale včera som varila tento guláš podľa Tebou uloženého receptu na Varechu a posielam veľkú vďaku zaň. Obed bol úplne skvelý. Ja nie som až tak dobrá kuchárka, no včera sa mi podarila aj kvásková knedľa podľa receptu od @siisa. Som rada že tu nachádzam skvelé recepty ktoré ma posúvajú ďalej.
1x siisa
dorablack
Kapustu v žiadnom prípade nepremývať!!! Čo je to za sprostosť? Varím už 30 rokov tak viem svoje. Zmyjete z nej akurát všetko dobré čo na sebe kapusta má. V nepremytom stave dodá kapusta perfektnú chuť.!!!
marienka44
Ten recept neuvádza iné koreniny, len rascu? Chýba mi tam bobkový list, noví korenie, čierne korenie. Toto sa pridáva aj do kapusty, ktorá sa bude kvasiť.
Pekné foto, ukladám do KK.
siisa
@dvorka (23.11.2020 08:37)

Milá @dvorka , teším sa, že si vyskúšala môj recept na kváskovú knedľu a dúfam, že aj chutilo.