Segedínsky guláš špeciál podľa ČSN
Foto: kimlo
Receptov na segedín je tu veľa, každý má ten svoj najlepší. Tiež som ich dosť vyskúšal, naposledy tento, podľa ČSN. Záleží tu na Zobraziť celý popisReceptov na segedín je tu veľa, každý má ten svoj najlepší. Tiež som ich dosť vyskúšal, naposledy tento, podľa ČSN. Záleží tu na dodržaní presného pomeru surovín, toho som sa držal a môžem povedať, že je fantastický! Všetky suroviny som prepočítal na množstvo mäsa, ktoré som mal. Berte prosím tento recept ako inšpiráciu pre tých, ktorí sa učia variť, a tých, ktorí si chcú pripomenúť chute minulých časov...
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Na polovičnom množstve masti vyškvaríme slaninu pokrájanú na kocky...
-
2
... a opražíme na drobno nakrájanú cibuľu do ružova.
-
3
Pridáme mletú papriku, za stáleho miešania ju necháme speniť, a hneď zalejeme trochou vody.
-
4
Pridáme mäso, soľ, rascu, premiešame.
-
5
Pridáme polovicu vývaru a dusíme do polomäkka.
-
6
Kapustu prepláchneme, nakrájame na menšie kúsky a pridáme k mäsu. Prilejeme zvyšný vývar a dusíme do mäkka. Kapustu som mal zo Stupavy od p. Kováča, ktorého týmto pozdravujem...
-
7
Zo zvyšku masti a múky spravíme zápražku, zalejeme studenou vodou, rozmiešame a pridáme do gulášu.
-
8
Povaríme asi 10 minút.
-
9
Ku koncu varenia pridáme smotanu a rozmiešame.
-
10
Krátko povaríme.
-
11
Podávame s knedľou, ja to mám rád aj len tak s chlebom.
-
12
Takto vyzerá pôvodný recept...
Myslím že každý takto robí, len som si chcel overiť recept podľa normy :-)
Bôčik je tiež dobrá voľba v týchto časoch... palec hore!
Ja od neho kupujem kapustu už pár rokov, vždy keď ju k nám príde predávať na vianočné trhy, môžem povedať že je o ňu veľký záujem. Predáva v plastových vedrách uzavreté, rôzne balenia podľa váhy, ja vždy beriem dve 5 kilové a vydržia v pohode do jari, napriek tomu že mám aj svoju v pohároch... okrem toho predáva aj výbornú čalamádu, lepšiu som nejedol.
Ty si zo Starej Turej ak si dobre pamätám ? Musím si ustrážiť vianočné trhy u vás a určite si prídem kúpiť. Ak by si si zmyslel, môžeš trebárs tu dať vedieť, že sa konajú a kedy.
Jasne, keď to bude aktuálne tak dám vedieť.
Jasne, keď to bude aktuálne tak dám vedieť.
parada -)
Tiež robím podobne, hoci bez slaninky, len vytopenú bravčovú masť zo slaniny používam.
Ale - niekedy nepoužijem pliecko, ale bravčové čerstvé koleno - mäso pokrájam na kocky a dám vyvariť aj kosť. Ostatný postup rovnaký. To je potom segedín jedna nádherná báseň.
Parada,vlastne ako vsetko co ty pustis do obehu ;)
Smelo pokracuj,aj dalej nas mozes zasobovat takymito paradickami ;-)
ziadna skoda.kniha sa da stiahnut na ulozto pod nazvom Receptury studených pokrmů.zip.tak isto je tam aj kniha Receptury teplých pokrmů 1983.rar,z ktorej je aj tento chutny segedin,ktory robim podobne,ale este pridavam zarestovat pretlak do zakladu a smotanu davam 33%.
Zajtra som sa chystala robiť a pozerám tu len tak a bum - takže zajtra bude na obed víťazný segendín špeciál podla ČSN :)
Teší ma že chutilo. Robil som aj so sladkou smotanou 30%, je ešte lepší.
Krásne sa podaril, som rád že chutilo.
Pekné foto, ukladám do KK.
Milá @dvorka , teším sa, že si vyskúšala môj recept na kváskovú knedľu a dúfam, že aj chutilo.
Som rád že chutilo, tiež som ho robil pred týždňom. Ja už dávam 2 druhy smotany, šľahačkovú a aj kyslú, je potom taký bohatší.
Myslím že každý takto robí, len som si chcel overiť recept podľa normy :-)
Bôčik je tiež dobrá voľba v týchto časoch... palec hore!
Ja od neho kupujem kapustu už pár rokov, vždy keď ju k nám príde predávať na vianočné trhy, môžem povedať že je o ňu veľký záujem. Predáva v plastových vedrách uzavreté, rôzne balenia podľa váhy, ja vždy beriem dve 5 kilové a vydržia v pohode do jari, napriek tomu že mám aj svoju v pohároch... okrem toho predáva aj výbornú čalamádu, lepšiu som nejedol.
Ty si zo Starej Turej ak si dobre pamätám ? Musím si ustrážiť vianočné trhy u vás a určite si prídem kúpiť. Ak by si si zmyslel, môžeš trebárs tu dať vedieť, že sa konajú a kedy.
Jasne, keď to bude aktuálne tak dám vedieť.
Jasne, keď to bude aktuálne tak dám vedieť.
parada -)
Tiež robím podobne, hoci bez slaninky, len vytopenú bravčovú masť zo slaniny používam.
Ale - niekedy nepoužijem pliecko, ale bravčové čerstvé koleno - mäso pokrájam na kocky a dám vyvariť aj kosť. Ostatný postup rovnaký. To je potom segedín jedna nádherná báseň.
Parada,vlastne ako vsetko co ty pustis do obehu ;)
Smelo pokracuj,aj dalej nas mozes zasobovat takymito paradickami ;-)
ziadna skoda.kniha sa da stiahnut na ulozto pod nazvom Receptury studených pokrmů.zip.tak isto je tam aj kniha Receptury teplých pokrmů 1983.rar,z ktorej je aj tento chutny segedin,ktory robim podobne,ale este pridavam zarestovat pretlak do zakladu a smotanu davam 33%.
Zajtra som sa chystala robiť a pozerám tu len tak a bum - takže zajtra bude na obed víťazný segendín špeciál podla ČSN :)
Teší ma že chutilo. Robil som aj so sladkou smotanou 30%, je ešte lepší.
Krásne sa podaril, som rád že chutilo.
Pekné foto, ukladám do KK.
Milá @dvorka , teším sa, že si vyskúšala môj recept na kváskovú knedľu a dúfam, že aj chutilo.
Som rád že chutilo, tiež som ho robil pred týždňom. Ja už dávam 2 druhy smotany, šľahačkovú a aj kyslú, je potom taký bohatší.