Segedínsky guláš

Segedínsky guláš špeciál podľa ČSN

Autor receptu: kimlo

Receptov na segedín je tu veľa, každý má ten svoj najlepší. Tiež som ich dosť vyskúšal, naposledy tento, podľa ČSN.* Záleží tu na dodržaní presného pomeru surovín, toho som sa držal a môžem povedať, že je fantastický! Všetky suroviny som prepočítal na množstvo mäsa, ktoré som mal. Berte prosím tento recept ako inšpiráciu pre tých, ktorí sa učia variť, a tých, ktorí si chcú pripomenúť chute minulých časov...

6
porcií
30 minút
príprava
150 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Na polovičnom množstve masti vyškvaríme slaninu pokrájanú na kocky...
  2. ... a opražíme na drobno nakrájanú cibuľu do ružova.
  3. Pridáme mletú papriku, za stáleho miešania ju necháme speniť, a hneď zalejeme trochou vody.
  4. Pridáme mäso, soľ, rascu, premiešame.
  5. Pridáme polovicu vývaru a dusíme do polomäkka.
  6. Kapustu prepláchneme, nakrájame na menšie kúsky a pridáme k mäsu. Prilejeme zvyšný vývar a dusíme do mäkka. Kapustu som mal zo Stupavy od p. Kováča, ktorého týmto pozdravujem...
  7. Zo zvyšku masti a múky spravíme zápražku, zalejeme studenou vodou, rozmiešame a pridáme do gulášu.
  8. Povaríme asi 10 minút.
  9. Ku koncu varenia pridáme smotanu a rozmiešame.
  10. Krátko povaríme.
  11. Podávame s knedľou, ja to mám rád aj len tak s chlebom.
  12. Takto vyzerá pôvodný recept...