Segedínsky guláš
Segedínsky guláš špeciál podľa ČSN
Autor receptu: kimlo
Receptov na segedín je tu veľa, každý má ten svoj najlepší. Tiež som ich dosť vyskúšal, naposledy tento, podľa ČSN.* Záleží tu na dodržaní presného pomeru surovín, toho som sa držal a môžem povedať, že je fantastický! Všetky suroviny som prepočítal na množstvo mäsa, ktoré som mal. Berte prosím tento recept ako inšpiráciu pre tých, ktorí sa učia variť, a tých, ktorí si chcú pripomenúť chute minulých časov...
6 porcií |
30 minút príprava |
150 minút tepelná úprava |
Postup
- Na polovičnom množstve masti vyškvaríme slaninu pokrájanú na kocky...
- ... a opražíme na drobno nakrájanú cibuľu do ružova.
- Pridáme mletú papriku, za stáleho miešania ju necháme speniť, a hneď zalejeme trochou vody.
- Pridáme mäso, soľ, rascu, premiešame.
- Pridáme polovicu vývaru a dusíme do polomäkka.
- Kapustu prepláchneme, nakrájame na menšie kúsky a pridáme k mäsu. Prilejeme zvyšný vývar a dusíme do mäkka. Kapustu som mal zo Stupavy od p. Kováča, ktorého týmto pozdravujem...
- Zo zvyšku masti a múky spravíme zápražku, zalejeme studenou vodou, rozmiešame a pridáme do gulášu.
- Povaríme asi 10 minút.
- Ku koncu varenia pridáme smotanu a rozmiešame.
- Krátko povaríme.
- Podávame s knedľou, ja to mám rád aj len tak s chlebom.
- Takto vyzerá pôvodný recept...