Hovädzí burger

Savory burger s karamelizovanou cibuľkou

Autor receptu: redakcia

4
porcie
45 minút
príprava

Postup

  1. Najprv si pripravíme karamelizovanú cibuľu. Cibuľu nakrájame na tenké polmesiačiky. V kastróle zohrejeme maslo s olejom. Vsypeme cibuľu a restujeme ju na miernom ohni do tmavšej zlatistej farby. Potom ju posypeme cukrom a necháme krátko skaramelizovať. Nakoniec pridáme balzamikový ocot a soľ. Premiešame, necháme niekoľko minút dusiť, aby sa odparila tekutina, a odstavíme z ohňa.
  2. Na parmezánové čipsy nastrúhame parmezán na hrubom strúhadle. Na plech vystlaný papierom na pečenie nasypeme parmezán do tvaru koliesok veľkosti priemeru žemlí. Vložíme do rúry a pečieme pri 180 °C asi 5 minút dozlatista. Potom necháme čipsy vychladnúť na plechu.
  3. Mäso zomelieme. Prepracujeme ho rukou a vytvarujeme z neho štyri burgery. Šampiňóny nakrájame na plátky, paradajku na kolieska. Pripravené burgery potrieme olejom, osolíme ich a okoreníme. Rozpálime grilovaciu panvicu a burgery na nej ugrilujeme 2 minúty z každej strany. Zároveň s mäsom opečieme osolené a okorenené šampiňóny a kolieska paradajky.
  4. Rozkrojíme žemle na polovice a položíme rezom na gril. Dobre ich opečieme a potrieme kečupom. Na spodný diel položíme burger, naň karamelizovanú cibuľu, parmezánový čips a navrch opečené koliesko paradajky so šampiňónmi. Priklopíme druhou časťou opečenej žemle.