Osúch

Šarova baba z Oravy

Autor receptu: redakcia

8
porcií
70 minút
príprava
10-15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na cesto dôkladne vymiešame vareškou v nádobe tak, aby "od lyžice odhodilo cesto“, prikryjeme utierkou a dáme vykysnúť na 45 minút na teplé miesto.
  2. Makovú nátierku vymiešame z maku, mlieka, cukru a vajca. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti, rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm a potrieme makovou nátierkou.
  3. Na pomúčenej lopate sa baba hádzala piecť do pece asi na 10–15 minút alebo podľa potreby. V súčasných podmienkach to môžeme urobiť tak, že babu opatrne preložíme na rozpálený plech. Pečieme pri 180 stupňoch takisto 10–15 minút.