Bravčové mäso

Šarišské rezne s hubami (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Rezne potria k milému spomienkovému jedlu, spravidla po nedeľňajšej „koscelkovej” polievke, mojej povojnovej generácie. Aj keď som rodom tvrdý hrdý Košičan, po meči patrím pod Šarišský hrad, kde je moja dedovizeň. V malej železničiarskej vachtárni, som v rokoch 1954-64 strávil tie najkrajšie detské i chlapčenské roky, pod starostlivou rukou dedka Tatuša. Našiel som recept na tento variant rezňov. Autora nepoznám, tak Vám ponúkam verziu s kúpenými „pivničnými, či vrecovými, alebo pňovými” hubami.

4-6
porcie
30 minút
príprava
33-44 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Bravčové plátky, 12-15 mm hrubé, som kúpil už nakrájané, tak som ich poumýval, osušil a porozkladal na celofánovú fóliu. Jemne som ich naklepal a po obidvoch stranách posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením (čMČK) a prstami poprášil „kúpenskou” na jemno mletou mandľovou múkou. Takto pripravené som ich nechal chvíľu „odpočívať”,
  2. než som v hrnci s olejom do sklovita orestoval pokrájanú stredne veľkú cibuľu a zväzok mladej zelenej cibuľky aj s „pierkami”.
  3. Následne som na tejto cibuľovej „perinke” obojstranne na bielo opiekol plátky mäsa, postupne ich podľa potreby prekladal z „odpočívarne” a potom všetky
  4. zakryl plátkami húb crimini a portobello, posypal čerstvo mletou rascou, borievkou (jalovcom), mletou sladkou paprikou a 2-3 PL jemnej mandľovej múky (keby som ju nemal, použil by som klasickú hladkú múku).
  5. Kompletnú zostavu som jemne premiešal a krátko (6-7´) podusil.
  6. Potom som po úroveň plátkov mäsa zalial kúpeným mäsovým vývarom a necelú hodinku nechal pod pokrievkou dusiť do mäkka.
  7. Na záver som šťavu zahustil i dochutil postrúhaným francúzskym syrom „Le Gruyère“.
  8. Plátky som podával so zemiakovou kašou, posypané strúhaným parmezánom (doma určite s údeným oštiepkom) a pokrájanou petržlenovou vňaťou.
  9. Šarišská roláda, Šarišská loháza, Šarišský jablčník, Šarišská pochúťka v zemiakovej placke i Šarišský moravský vrabec už na našej „Vareške“ sú prezentované. Som hlboko presvedčený, že Vás osloví a hlavne, že Vám zachutí aj „Šarišský rezeň s hubami“. ...zvlášť, keď si ich pripravíte s čerstvými hríbmi, ktorých je na Slovensku aj teraz v jeseni nadostač.