Šamrole
Šamrole s vanilkovým snehom podľa Josefa Maršálka
Autor receptu: redakcia
Krehké trubičky plnené bielkovým snehom s vanilkou, to je lákavé pokušenie od známeho českého cukrára.
16 ks porcií |
30 (+ chladenie) minút príprava |
20-25 minút na 180 °C |
Postup
- Do múky dáme soľ, na väčšie kúsky nakrájané studené maslo a vypracujeme mrveničku. Až potom pridáme studenú kyslú smotanu a rýchlo
a krátko vypracujeme hladké cesto. To necháme v chladničke prikryté asi pol hodiny odpočívať.
- Potom cesto vyvaľkáme na obdĺžnik s rozmermi 30x48 cm, potrieme ho rozšľahaným vajíčkom a nakrájame na 16 rovnakých pásikov širokých asi 3 cm. Pásiky jeden po druhom namotávame na kovové trubičky, začíname na širšej strane a jednotlivé závity vždy asi o 0,5 cm prekryjeme, aby sa šamrole pri pečení neuvoľňovali, nepraskali a tiež aby v nich nevznikali diery.
- Šamrole umiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre predhriatej na 180 °C asi 20 až 25 minút. Ešte vlažné upečené šamrole zložíme z plechových trubičiek, na ktorých sa piekli a necháme ich vychladnúť.
- Medzitým si v čistej miske zmiešame bielky, cukor, citrónovú šťavu, vodu a semienka, ktoré sme vyškrabali z rozrezaného vanilkového struku. Túto zmes zahrejeme vo vodnom kúpeli, kým nebude horúca a kryštáliky cukru úplne rozpustené. Zahrievame asi na 60 °C. To spoznáme tak, že trošku tekutej hmoty dáme medzi dva prsty, medzi ktorými nesmieme cítiť kryštáliky cukru.
- Túto zmes ihneď vyšľaháme do pevna. Vyšľahaným snehom naplníme cukrárske vrecko s veľkou kovovou špičkou a jednotlivé šamrole naplníme. Začíname opäť na hrubšej strane a dávame pozor, aby v šamrolkách nezostali vzduchové bubliny.