Bezlepkové šamrole
Bezlepkové šamrole

Bezlepkové šamrole

potravinarskavyrobaliana - fotkaPotravinárska výroba Liana, 8. mája 2023. Komerčný recept.
Bezlepkové šamrole
Foto: Potravinarskavyrobaliana

Lístkovo-pľundrové cesto a jemná snehová plnka. Nechcete sladkú verziu? Šamrole si naplňte napríklad syrovo-šunkovou plnkou.

24
porcií
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Lístkovo-pľundrové cesto:
300 g
250 ml
1 KL
15 g čerstvé
250 g (alebo rastlinný tuk)
Plnka:
4 ks
240 g
2 ks
Na potretie:
Na pomúčenie:




Postup

  1. 1

    Pripravíme cesto: Zmiešame teplú vodu s cukrom a droždím a necháme vykysnúť. Do misky dáme Bakery mix, pripravený kvások z droždia, 30 g masla a ideálne za pomoci kuchynského robota s hnetacou metličkou vypracujeme jemné a hladké cesto. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do mrazničky stuhnúť na 30 minút.

  2. 2

    Na pracovnej podložke pomúčenej ryžovou múkou cesto rozvaľkáme a do stredu nastrúhame 220 g tuhého masla tak, aby okraje cesta ostali prázdne. Maslo z každej strany zakryjeme cestom, rozvaľkáme a poprekladáme všetky štyri strany do štvorca. Odložíme cca na 15 minút do mrazničky.

  3. 3

    Cesto opäť rozvaľkáme, poprekladáme do štvorca. Postup zopakujeme ešte trikrát.

  4. 4

    Rozvaľkáme cesto a radielkom narežeme na 2,5 cm široké pásiky.

  5. 5

    Pásiky natočíme na rúrky na šamrole, uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme žĺtkom.

  6. 6

    Pečieme 15 minút pri teplote 180 °C.

  7. 7

    Pripravíme plnku: Z vaječných bielkov vyšľaháme sneh. Položíme nad paru, po lyžici pridávame cukor a šľaháme 15 minút. Odstavíme a snehom naplníme vrecko s ozdobnou špičkou. Vnútro vychladnutých šamrolí naplníme od stredu z jednej strany a potom z druhej strany. Nakoniec vrch pocukrujeme.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia