Bezlepkové šamrole
Foto: Potravinarskavyrobaliana
Lístkovo-pľundrové cesto a jemná snehová plnka. Nechcete sladkú verziu? Šamrole si naplňte napríklad syrovo-šunkovou plnkou.
porcií
na 180 °C
Suroviny
Lístkovo-pľundrové cesto: | |
300 g |
|
250 ml |
|
1 KL |
|
15 g čerstvé |
|
250 g (alebo rastlinný tuk) |
|
Plnka: | |
4 ks |
|
240 g |
|
2 ks |
|
|
|
Na potretie: | |
|
|
Na pomúčenie: | |
|
Postup
-
1
Pripravíme cesto: Zmiešame teplú vodu s cukrom a droždím a necháme vykysnúť. Do misky dáme Bakery mix, pripravený kvások z droždia, 30 g masla a ideálne za pomoci kuchynského robota s hnetacou metličkou vypracujeme jemné a hladké cesto. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do mrazničky stuhnúť na 30 minút.
- 2
Na pracovnej podložke pomúčenej ryžovou múkou cesto rozvaľkáme a do stredu nastrúhame 220 g tuhého masla tak, aby okraje cesta ostali prázdne. Maslo z každej strany zakryjeme cestom, rozvaľkáme a poprekladáme všetky štyri strany do štvorca. Odložíme cca na 15 minút do mrazničky.
- 3
Cesto opäť rozvaľkáme, poprekladáme do štvorca. Postup zopakujeme ešte trikrát.
- 4
Rozvaľkáme cesto a radielkom narežeme na 2,5 cm široké pásiky.
- 5
Pásiky natočíme na rúrky na šamrole, uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme žĺtkom.
- 6
Pečieme 15 minút pri teplote 180 °C.
- 7
Pripravíme plnku: Z vaječných bielkov vyšľaháme sneh. Položíme nad paru, po lyžici pridávame cukor a šľaháme 15 minút. Odstavíme a snehom naplníme vrecko s ozdobnou špičkou. Vnútro vychladnutých šamrolí naplníme od stredu z jednej strany a potom z druhej strany. Nakoniec vrch pocukrujeme.
Tiež šamrole:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu