Šalát tabouleh

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, 8. januára 2023
Šalát tabouleh
Foto: Kulinární studio MAFRA

Základom tohto originálneho libanonského jedla je bulgur.

4
porcie
40 minút
príprava

Suroviny

200 g
700 ml vriaca
3 zväzky
1 ks
1 hrsť
1 hrsť
 čerstvá
Na dresing:
1 strúčik
1 ks
4 PL
1/2 ČL




Postup

  1. 1

    Bulgur prepláchneme teplou vodou a vložíme do keramickej misy. Bulgur v mise zalejeme vriacou vodou, zakryjeme a necháme bulgur napučať asi 30 minút, kým nevsiakne všetka tekutina a nebude mäkký.

  2. 2

    Medzitým nasekáme petržlenovú vňať na veľmi jemno. Cibuľu rozkrojíme, ošúpeme a nakrájame na tenké mesiačiky. Pekanové orechy nasucho opražíme na panvici.

  3. 3

    Pripravíme dresing. Strúčik cesnaku pretlačíme, zmiešame so štipkou soli a preložíme do zatváracieho pohárika. Pridáme limetkovú šťavu, olej a korenie sumac. Uzatvoríme a starostlivo pretrepeme, aby vznikla olejová konzistencia.

  4. 4

    Dresing a nasekanú petržlenovú vňať vmiešame do napučaného bulguru. Rozložíme ho na misu. Posypeme orechmi, zrnkami granátového jablka, cibuľou a lístkami mäty.

  5. 5

    Na ozdobenie šalátu potrebujeme zrnká z granátového jablka. Pozrite si video, ako zrnká z granátového jablka jednoducho vylúpať.

Diskusia k receptu

bugout
Tabuleh je prioritne bylinkový šalát. Na foto je obrovské množstvo bulguru a skoro žiadne bylinky.... Ale áno foto je to pekná.
chemik
@bugout (8.1.2023 17:40)

Na rozdíl od Středního východu, Itálie a Španělska se u nás používají bylinky, zejména hladkolistá petržel, spíše na ozdobu než jako podstatná hmotnostní složka. Asi by se to považovalo za plýtvání, když svazek petržele je dražší než sáček bulguru :-))
2x haji a bugout
slavka2012
V libanonskom tabouleh by malo byť oveľa viac petržlenu a menej bulguru a tiež čerstvé paradajky. V marockom, z kuskusu, môže byt byliniek menej. Do marockeho zvyknem dávať aj varený cícer a olivy. Niektoré recepty na marocky obsahujú aj kúsky kuracieho mäsa.