Šalát s cviklovou hruškou

Zuzana Sisáková
šéfkuchárka zážitkovej reštaurácie Víno & Tapas v Poprade a spoluautorkou projektu LadyChef, 30. novembra 2021
Šalát s cviklovou hruškou
Foto: Pravda - Ivan Majerský
4
porcie

Suroviny

4 ks
120 g
1 bal. (mix)
150 ml
450 ml (ideálne z odšťavenej cvikly)
85 g
13 guľôčok
2 ks
1 hviezdička
5 PL
2 PL
1 ČL
25 g




Postup

  1. 1

    Biele víno zmiešame s cviklovou šťavou, pridáme cukor, koreniny, vínny ocot, soľ a necháme zovrieť.

  2. 2

    Hrušky olúpeme, stopku (ak majú) necháme a zrežeme tak, aby mohli stáť. Vložíme ich do vínovo–cviklovej zmesi a pomaly varíme 30–40 minút. Potom odstavíme a hrušky necháme v šťave chladnúť aspoň 6 hodín, ideálne cez noc.

  3. 3

    Na druhý deň zo šťavy odlejeme asi 1 dcl, varom zredukujeme. K redukcii pridáme 2 PL olivového oleja, nastrúhanú pomarančovú kôru a dobre vymiešame. Vlašské orechy aj tekvicové semienka nasucho opražíme.

  4. 4

    Na šalátové listy položíme kozí syr, ochutíme redukciou, posypeme opraženým semienkami a orechmi. Nakoniec naaranžujeme rozkrojenú hrušku.

Diskusia k receptu

haji
Skvělý nápad, cviklová hruška! Kouzelné foto!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia