Šalát

Šalát s cviklovou hruškou

Autor receptu: redakcia

4
porcie

Suroviny

Postup

  1. Biele víno zmiešame s cviklovou šťavou, pridáme cukor, koreniny, vínny ocot, soľ a necháme zovrieť.
  2. Hrušky olúpeme, stopku (ak majú) necháme a zrežeme tak, aby mohli stáť. Vložíme ich do vínovo–cviklovej zmesi a pomaly varíme 30–40 minút. Potom odstavíme a hrušky necháme v šťave chladnúť aspoň 6 hodín, ideálne cez noc.
  3. Na druhý deň zo šťavy odlejeme asi 1 dcl, varom zredukujeme. K redukcii pridáme 2 PL olivového oleja, nastrúhanú pomarančovú kôru a dobre vymiešame. Vlašské orechy aj tekvicové semienka nasucho opražíme.
  4. Na šalátové listy položíme kozí syr, ochutíme redukciou, posypeme opraženým semienkami a orechmi. Nakoniec naaranžujeme rozkrojenú hrušku.