Ryžové guľky fotorecept

evusik - fotkaevusik, 20. septembra 2011
Ryžové guľky (fotorecept)
Foto: evusik

Trochu prácne ale veľmi, veľmi dobré :-)

80 minút
príprava

Suroviny

Vývar:
Plnka:
Na obaľovanie:
Ostatné:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    S kuracích drobov, zeleniny a vody si uvaríme kurací vývar, osolíme

    Ryžové guľky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    keď je vývar hotový, pridáme na cca 10 minút kuracie prsia...

    Ryžové guľky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a hrášok. Vývar scedíme, mäso a zeleninu dáme bokom vychladnúť. Kuracie droby dáme psovi ktorý už netrpezlivo čaká .-)

    Ryžové guľky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    scedený vývar použijeme na prípravu ryže.

    Ryžové guľky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ryžu umyjeme a prudko opečieme na oleji, keď sa začne ryža prichytávať prilejeme žufanku vývaru a miešame a miešame a miešame až pokiaľ ryža nevypije všetok vývar. Potom znovu za žufanku vývaru a miešať a tak stále dokola až je ryža uvarená. Trvá to tak 20-30 minút v závislosti od množstva ryže. Uvarená ryža musí byť kašovitá a lepkavá. Ak bol vývar dosť slaný netreba soliť, ja som použila trochu bylinkovej soli.

    Ryžové guľky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pripravíme si plnky: kuracie prsia a mrkvu z polievky nakrájame na drobné kocky, pridáme hrášok, bylinky a na drobno nakrájaný tvrdý syr.

    Ryžové guľky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    na druhú plnku zmiešame mäso, mrkvu, na drobno posekané udusené, alebo sterilizované hríby a bylinky (alebo akúkoľvek inú kombináciu) ja som dochutila bylinkovou soľou

    Ryžové guľky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a začneme plniť: na rozprestretú potravinársku fóliu dáme lyžicu ryže a roztľapkáme do kruhu

    Ryžové guľky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    do stredu dáme malú lyžičku plnky

    Ryžové guľky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a pomocou fólie zdvihneme boky

    Ryžové guľky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a vytvarujeme guličku. Guličky môžeme tvarovať aj bez použitia fólie tak, že si dáme tenké gumové rukavice, alebo pracujeme s mokrými rukami. Ten posledný spôsob moc nepoužívam, lebo mokré guličky sa zle obaľujú a po vysmažení môže obal opadávať.

    Ryžové guľky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    guľky necháme trochu obschnúť.... môžeme ich vyválať v posekaných bylinkách, ktoré nám zostali

    Ryžové guľky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    no a ja som nevydržala a hneď som si naložila na tanierik, poliala sójovou omáčkou a zjedla som ich len tak pretože ich strašne ľúbim :-)

    Ryžové guľky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    tak, bruško mám plné a môžeme pokračovať. Guľky obalíme v trojobale. Ja ich ešte raz obalím vo vajíčku a strúhanke. Obal je potom taký chrumkavejší.

    Ryžové guľky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    a vysmažíme do zlatista.

    Ryžové guľky (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    a tu už je hotová mňamka.... ja si ich namáčam do sójovej omáčky do ktorej pridám pár kvapiek citrónu, ale ešte lepší je pomaranč :-)

    Ryžové guľky (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    a toto bol môj dnešný obed. V tomto upršanom počasí som si ho vyniesla na balkón, pretože v byte sa fotiť nedalo (strašná tma) a tak som to nakoniec aj na balkóne zjedla s dekou na kolenách. No čo, už sa nám zjesenieva. Dobrý jasmínový čaj mi zohrial bruško. Ešte cigaretku... ach jaj čo to kecám, šak ja už štyri roky nefajčím :-(

    Ryžové guľky (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

17 komentárov k receptu
@sherin máš pravdu, ja by som už ryžu zjedla samotnú, lebo aj tá je fantastická len tak, bez náplne :-) takže dopracovať sa až k vysmážaniu a nepojesť si pritom všetky suroviny je niekedy veľmi ťažké .-)))
@palokuchki no trochu som sa ihrala pretože sa nudím, momentálne som slamená vdova tak moc nevarím.... a keď potom uvarím osem ryžových guličiek tak ich jem dva dni, dnes som dojedla na raňajky posledné dve, len také studené boli mňam....
@2010 ďakujem pochvala od teba ma zvlášť teší
pozrela som si tvoj krásny recept a vidíš aký je svet malý... ja som si myslela, že toto je skôr ázijský recept, aj keď v podstate je to jedno, dôležité je že je to veľmi dobré :-)

Pridaj komentár k receptu: