Foto: evusik
Trochu prácne ale veľmi, veľmi dobré :-)
príprava
Postup
-
1
S kuracích drobov, zeleniny a vody si uvaríme kurací vývar, osolíme
-
2
keď je vývar hotový, pridáme na cca 10 minút kuracie prsia...
-
3
a hrášok. Vývar scedíme, mäso a zeleninu dáme bokom vychladnúť. Kuracie droby dáme psovi ktorý už netrpezlivo čaká .-)
-
4
scedený vývar použijeme na prípravu ryže.
-
5
Ryžu umyjeme a prudko opečieme na oleji, keď sa začne ryža prichytávať prilejeme žufanku vývaru a miešame a miešame a miešame až pokiaľ ryža nevypije všetok vývar. Potom znovu za žufanku vývaru a miešať a tak stále dokola až je ryža uvarená. Trvá to tak 20-30 minút v závislosti od množstva ryže. Uvarená ryža musí byť kašovitá a lepkavá. Ak bol vývar dosť slaný netreba soliť, ja som použila trochu bylinkovej soli.
-
6
pripravíme si plnky: kuracie prsia a mrkvu z polievky nakrájame na drobné kocky, pridáme hrášok, bylinky a na drobno nakrájaný tvrdý syr.
-
7
na druhú plnku zmiešame mäso, mrkvu, na drobno posekané udusené, alebo sterilizované hríby a bylinky (alebo akúkoľvek inú kombináciu) ja som dochutila bylinkovou soľou
-
8
a začneme plniť: na rozprestretú potravinársku fóliu dáme lyžicu ryže a roztľapkáme do kruhu
-
9
do stredu dáme malú lyžičku plnky
-
10
a pomocou fólie zdvihneme boky
-
11
a vytvarujeme guličku. Guličky môžeme tvarovať aj bez použitia fólie tak, že si dáme tenké gumové rukavice, alebo pracujeme s mokrými rukami. Ten posledný spôsob moc nepoužívam, lebo mokré guličky sa zle obaľujú a po vysmažení môže obal opadávať.
-
12
guľky necháme trochu obschnúť.... môžeme ich vyválať v posekaných bylinkách, ktoré nám zostali
-
13
no a ja som nevydržala a hneď som si naložila na tanierik, poliala sójovou omáčkou a zjedla som ich len tak pretože ich strašne ľúbim :-)
-
14
tak, bruško mám plné a môžeme pokračovať. Guľky obalíme v trojobale. Ja ich ešte raz obalím vo vajíčku a strúhanke. Obal je potom taký chrumkavejší.
-
15
a vysmažíme do zlatista.
-
16
a tu už je hotová mňamka.... ja si ich namáčam do sójovej omáčky do ktorej pridám pár kvapiek citrónu, ale ešte lepší je pomaranč :-)
-
17
a toto bol môj dnešný obed. V tomto upršanom počasí som si ho vyniesla na balkón, pretože v byte sa fotiť nedalo (strašná tma) a tak som to nakoniec aj na balkóne zjedla s dekou na kolenách. No čo, už sa nám zjesenieva. Dobrý jasmínový čaj mi zohrial bruško. Ešte cigaretku... ach jaj čo to kecám, šak ja už štyri roky nefajčím :-(
@palokuchki no trochu som sa ihrala pretože sa nudím, momentálne som slamená vdova tak moc nevarím.... a keď potom uvarím osem ryžových guličiek tak ich jem dva dni, dnes som dojedla na raňajky posledné dve, len také studené boli mňam....
Tu je moja Sicilska verzia
varecha.pravda.sk/recepty/pomarance-/16920-recept.html...
pozrela som si tvoj krásny recept a vidíš aký je svet malý... ja som si myslela, že toto je skôr ázijský recept, aj keď v podstate je to jedno, dôležité je že je to veľmi dobré :-)