Ryžové guľky (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Trochu prácne ale veľmi, veľmi dobré :-)

80 minút
príprava

Postup

  1. S kuracích drobov, zeleniny a vody si uvaríme kurací vývar, osolíme
  2. keď je vývar hotový, pridáme na cca 10 minút kuracie prsia...
  3. a hrášok. Vývar scedíme, mäso a zeleninu dáme bokom vychladnúť. Kuracie droby dáme psovi ktorý už netrpezlivo čaká .-)
  4. scedený vývar použijeme na prípravu ryže.
  5. Ryžu umyjeme a prudko opečieme na oleji, keď sa začne ryža prichytávať prilejeme žufanku vývaru a miešame a miešame a miešame až pokiaľ ryža nevypije všetok vývar. Potom znovu za žufanku vývaru a miešať a tak stále dokola až je ryža uvarená. Trvá to tak 20-30 minút v závislosti od množstva ryže. Uvarená ryža musí byť kašovitá a lepkavá. Ak bol vývar dosť slaný netreba soliť, ja som použila trochu bylinkovej soli.
  6. pripravíme si plnky: kuracie prsia a mrkvu z polievky nakrájame na drobné kocky, pridáme hrášok, bylinky a na drobno nakrájaný tvrdý syr.
  7. na druhú plnku zmiešame mäso, mrkvu, na drobno posekané udusené, alebo sterilizované hríby a bylinky (alebo akúkoľvek inú kombináciu) ja som dochutila bylinkovou soľou
  8. a začneme plniť: na rozprestretú potravinársku fóliu dáme lyžicu ryže a roztľapkáme do kruhu
  9. do stredu dáme malú lyžičku plnky
  10. a pomocou fólie zdvihneme boky
  11. a vytvarujeme guličku. Guličky môžeme tvarovať aj bez použitia fólie tak, že si dáme tenké gumové rukavice, alebo pracujeme s mokrými rukami. Ten posledný spôsob moc nepoužívam, lebo mokré guličky sa zle obaľujú a po vysmažení môže obal opadávať.
  12. guľky necháme trochu obschnúť.... môžeme ich vyválať v posekaných bylinkách, ktoré nám zostali
  13. no a ja som nevydržala a hneď som si naložila na tanierik, poliala sójovou omáčkou a zjedla som ich len tak pretože ich strašne ľúbim :-)
  14. tak, bruško mám plné a môžeme pokračovať. Guľky obalíme v trojobale. Ja ich ešte raz obalím vo vajíčku a strúhanke. Obal je potom taký chrumkavejší.
  15. a vysmažíme do zlatista.
  16. a tu už je hotová mňamka.... ja si ich namáčam do sójovej omáčky do ktorej pridám pár kvapiek citrónu, ale ešte lepší je pomaranč :-)
  17. a toto bol môj dnešný obed. V tomto upršanom počasí som si ho vyniesla na balkón, pretože v byte sa fotiť nedalo (strašná tma) a tak som to nakoniec aj na balkóne zjedla s dekou na kolenách. No čo, už sa nám zjesenieva. Dobrý jasmínový čaj mi zohrial bruško. Ešte cigaretku... ach jaj čo to kecám, šak ja už štyri roky nefajčím :-(