Ryža so záhradkárskymi prebytkami, tentoraz s mladými cuketkami fotorecept

sracz - fotkasracz, 6. septembra 2012
Ryža so záhradkárskymi prebytkami, tentoraz s mladými cuketkami (fotorecept)
Foto: sracz

Príklady tiahnu a v zmysle vyššieho princípu mravného inak ani nemôžem, aj ja musím s pravdou von! Vedú ma k tomu vzory @stefanm, @danielas, Zobraziť celý popisPríklady tiahnu a v zmysle vyššieho princípu mravného inak ani nemôžem, aj ja musím s pravdou von! Vedú ma k tomu vzory @stefanm, @danielas, @michsamant, @hubata, @klaura, @sovka62, @evusik, @matata, @hannah22, … a iné, ako aj iní! Sem tam i ja, z lenivosti, zhreším! Mladučké cuketky, s jemnou chuťou, som použil na prípravu varenej ryže – inak – a keďže moja krajšia ½ je zo zásady „mäsožravec“ – tak som k tejto prílohe kúpil hotové „ryľované“ kurátenko, namiesto toho, aby som jej ho upiekol!

4÷6
porcie
20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

2÷3 PL
2÷3 ks veľká
800÷1000 ml (hovädzí)
200÷250 ml
300÷400 ml
555÷777 g zelená i žltá (zucchini)
2 ks čerstvý
podľa chuti g (vegeta)
podľa chuti g
250 ml
2 ks zrelé




Postup

  1. 1

    tak, ako pred každým varením, aj tentoraz som pripravil príslušnú zostavu ingrediencií!

    Ryža so záhradkárskymi prebytkami, tentoraz s mladými cuketkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pod tečúcou horúcou vodou som dôkladne umyl ~ 400 ml podlhovastej ryže; ďalej - do väčšieho hrnca nastrúhal dve veľké šalotky (je možné ich nahradiť červenou cibuľou, čo mám taktiež odskúšané na všeobecnú spokojnosť), prilial som pár PL ololeja a chvíľočku porestoval.

    Ryža so záhradkárskymi prebytkami, tentoraz s mladými cuketkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    keď šalotka získala sklovitú farbu, zalila som ju ~ 500 ml hovädzieho vývaru (ostal mi po predchádzajúcej polievke) a asi ¼ litrom polosladkého vína,

    Ryža so záhradkárskymi prebytkami, tentoraz s mladými cuketkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    potom som postrúhal kôru z dvoch zrelých citrónov a šťavu z jedného z nich som prilial do variaceho sa tekutého základu.

    Ryža so záhradkárskymi prebytkami, tentoraz s mladými cuketkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    než základ prevrel, pokrájal som umyté mladé cukinky pozdĺžne na ½ a tieto ďalej na tip-top kúsky; natrhal lístočky umytého čerstvého petržlenu, ktorý si počká až pride naň rad.

    Ryža so záhradkárskymi prebytkami, tentoraz s mladými cuketkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    asi po 3´, keď "prebublal" tekutý základ, presypal som doň zo sitka premytú a odkvapkanú ryžu, premiešal a po ďalších ~ 6´ som pridal pokrájané cuketky, postrúhanú kôru z dvoch citrónov a celú zostavu dochutil 1 ČL vegety (kto ju nemá rád, môže pridať patričné množstvo soli) a čerstvým MČK; jemne premiešal a nechal vzápätí opäť päť minút povariť.

    Ryža so záhradkárskymi prebytkami, tentoraz s mladými cuketkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    voľný čas som využil na hrubé pokrájanie lístkov čerstvého petržlenu (takto získa intenzívnejšiu arómu) a zrelého avokáda, ktoré budem pridávať do jednotlivých porcií; aj kúpené grilované kuriatko, v pozadí, trpezlivo čaká na svoje "antré".

    Ryža so záhradkárskymi prebytkami, tentoraz s mladými cuketkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    pretože to stav ryže vyžadoval, podlial som ju ďalším ~ 300 ml vývaru a vsypal pokrájanú petržlenovú vňať (trošku som nechal na posyp jednotlivých porcií); zamiešal a dovaril.

    Ryža so záhradkárskymi prebytkami, tentoraz s mladými cuketkami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a hotovo!

    Ryža so záhradkárskymi prebytkami, tentoraz s mladými cuketkami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    tak a toto je porcia pre jej „jasnosť najsamkrajšejšiu a najsamlepšejšiu“ t. j. moje druhé sladké JA!

    Ryža so záhradkárskymi prebytkami, tentoraz s mladými cuketkami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a takto som si naservíroval pre seba - ľem tak bez ňičeho - uisťujem Vás, že aj bez mäska je to ONO; možno takáto porcia niekoho inšpiruje aj na časy pôstnych dní – BARS FAJNE – PRUDKO JEDLÉ !!! Dobrú chuť i Vám!

    Ryža so záhradkárskymi prebytkami, tentoraz s mladými cuketkami (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

rea1
super. s kuratom ci bez, jednoducha to musi byt super. vikend sa blizi, mam inspiraciu. :-)
janealli
@Sracz , už dlho slintám pri všetkých tvojich umeleckých výtvoroch, či sú varené alebo pečené a obdivujem tvoj humor a spisovateľský talent. Nejde mi však do hlavy, prečo sa takýto všestranne šikovný "chlop" odsťahoval až za veľkú mláku.
frezia68
Verím Ti,že bolo chutné aj bez kurátenka,lebo sama tiež varím podobné s rôznou zeleninou,len dávam ešte prílohu šaláty-cviklu,hlávkový,paradajky,či uhorky.....a chutí tak,ako teraz Tebe :-))).Šikovný si Ty kuchár a šťastná Tvoja polovička :-)))))
klaura
júúúúj, to musí byť dobré ... s kuriatkom i bez neho ... (a propó ... máš ho krásne upečené, určite by som si dala porciu s ním ... )
šikovného mužíčka má veru tá tvoja polovička ... :)))
jozka2
no to mas pravdu Janealli,aj ja sa pozastavujem nad tym,v jeho slovch je plno tuzby po domove,ale aj nasich zijucich za velkou mlakou,je to uz tak co narobis,tuzba zit doma je velka ale neviem ci by som uz vedela doma zit,zvykli sme si.
sracz
Áno, pastva pre oči a vynikajúca chuť v papuľke – milá @michsamant – tá chvíľka pri šporáku s vareškou v ruke stojí za výsledný efekt– ďakujem za komentár!
sracz
Super postreh milá @rea1 – ďakujem – a kombinovať to môžeš s bársčím!
sracz
Teší ma Tvoj obdiv, ďakujem za úprimné slová milá @janealli – nuž a za veľkú mláku som sa odsťahoval za niekym, nie za niečim – a to za mojou prvou, jedinou a najväčšou láskou. Ale to je už príbeh pre samostatný román!
sracz
Ďakujem milá @medulienka – ono je to tak - so svojou sladkou 0,5 sme šťastní navzájom, jeden s druhým a naopak druhý s prvou!
sracz
Úprimné ĎAKUJEM aj Tebe milá @frezia68 – vzácna priateľka – s prílohou aj bez nej, z mäskom i bez mäska – I tak še da aj tak še da, ta ňe? Pravdou je, že varenie ma baví (ale už aj cukrárčenie) a hlavne mám komu a za čo!!!!!!! Šťastie je ozvenou stavu duší a priazne sŕdc!
sracz
S chuťou a vervou do kuchárskych výšin milá @radulienka – to ja ďakujem Tebe aj za spoluúčasť v bratstve a sesterstve na Varecha.sk!
sracz
Jééééééééj ahoj a ciao_ko @klaura – milá Klárika.Tak to si teda píš, že to je super dobré – citrónšťava a double citrónkôra vytvoria v partnerstve s ryžou a hodvábnymi cuketkami novú dimenziu chutí a vášní! Za kuriatko si však pochvalu tentoraz nezaslúžim. Veď 2. pointa tohoto môjho rcp je v tom, že sa s ním priznávam k lenivosti => ja som ho totiž kúpil už hotové ugrilované v obchode. Grilujem aj sám, ale osobne dávam prednosť kurčaťu s plnkou pečenému v papierovom vrecúšku! Nuž a tá moja ½ má len takého mužička, akého si zaslúži!!!!!!! Repetio mater studiorum est! Vycvič si aj Ty svojho a budete si užívať vospolok ! –:) –:) –:) –:) –:) –:) –:) !




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia