Ryža so záhradkárskymi prebytkami, tentoraz s mladými cuketkami (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Príklady tiahnu a v zmysle vyššieho princípu mravného inak ani nemôžem, aj ja musím s pravdou von! Vedú ma k tomu vzory @stefanm, @danielas, @michsamant, @hubata, @klaura, @sovka62, @evusik, @matata, @hannah22, … a iné, ako aj iní! Sem tam i ja, z lenivosti, zhreším! Mladučké cuketky, s jemnou chuťou, som použil na prípravu varenej ryže – inak – a keďže moja krajšia ½ je zo zásady „mäsožravec“ – tak som k tejto prílohe kúpil hotové „ryľované“ kurátenko, namiesto toho, aby som jej ho upiekol!
4÷6 porcie |
20 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- tak, ako pred každým varením, aj tentoraz som pripravil príslušnú zostavu ingrediencií!
- pod tečúcou horúcou vodou som dôkladne umyl ~ 400 ml podlhovastej ryže; ďalej - do väčšieho hrnca nastrúhal dve veľké šalotky (je možné ich nahradiť červenou cibuľou, čo mám taktiež odskúšané na všeobecnú spokojnosť), prilial som pár PL ololeja a chvíľočku porestoval.
- keď šalotka získala sklovitú farbu, zalila som ju ~ 500 ml hovädzieho vývaru (ostal mi po predchádzajúcej polievke) a asi ¼ litrom polosladkého vína,
- potom som postrúhal kôru z dvoch zrelých citrónov a šťavu z jedného z nich som prilial do variaceho sa tekutého základu.
- než základ prevrel, pokrájal som umyté mladé cukinky pozdĺžne na ½ a tieto ďalej na tip-top kúsky; natrhal lístočky umytého čerstvého petržlenu, ktorý si počká až pride naň rad.
- asi po 3´, keď "prebublal" tekutý základ, presypal som doň zo sitka premytú a odkvapkanú ryžu, premiešal a po ďalších ~ 6´ som pridal pokrájané cuketky, postrúhanú kôru z dvoch citrónov a celú zostavu dochutil 1 ČL vegety (kto ju nemá rád, môže pridať patričné množstvo soli) a čerstvým MČK; jemne premiešal a nechal vzápätí opäť päť minút povariť.
- voľný čas som využil na hrubé pokrájanie lístkov čerstvého petržlenu (takto získa intenzívnejšiu arómu) a zrelého avokáda, ktoré budem pridávať do jednotlivých porcií; aj kúpené grilované kuriatko, v pozadí, trpezlivo čaká na svoje "antré".
- pretože to stav ryže vyžadoval, podlial som ju ďalším ~ 300 ml vývaru a vsypal pokrájanú petržlenovú vňať (trošku som nechal na posyp jednotlivých porcií); zamiešal a dovaril.
- a hotovo!
- tak a toto je porcia pre jej „jasnosť najsamkrajšejšiu a najsamlepšejšiu“ t. j. moje druhé sladké JA!
- a takto som si naservíroval pre seba - ľem tak bez ňičeho - uisťujem Vás, že aj bez mäska je to ONO; možno takáto porcia niekoho inšpiruje aj na časy pôstnych dní – BARS FAJNE – PRUDKO JEDLÉ !!! Dobrú chuť i Vám!