Ryža so záhradkárskymi prebytkami, tentoraz s mladými cuketkami (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Príklady tiahnu a v zmysle vyššieho princípu mravného inak ani nemôžem, aj ja musím s pravdou von! Vedú ma k tomu vzory @stefanm, @danielas, @michsamant, @hubata, @klaura, @sovka62, @evusik, @matata, @hannah22, … a iné, ako aj iní! Sem tam i ja, z lenivosti, zhreším! Mladučké cuketky, s jemnou chuťou, som použil na prípravu varenej ryže – inak – a keďže moja krajšia ½ je zo zásady „mäsožravec“ – tak som k tejto prílohe kúpil hotové „ryľované“ kurátenko, namiesto toho, aby som jej ho upiekol!

4÷6
porcie
20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. tak, ako pred každým varením, aj tentoraz som pripravil príslušnú zostavu ingrediencií!
  2. pod tečúcou horúcou vodou som dôkladne umyl ~ 400 ml podlhovastej ryže; ďalej - do väčšieho hrnca nastrúhal dve veľké šalotky (je možné ich nahradiť červenou cibuľou, čo mám taktiež odskúšané na všeobecnú spokojnosť), prilial som pár PL ololeja a chvíľočku porestoval.
  3. keď šalotka získala sklovitú farbu, zalila som ju ~ 500 ml hovädzieho vývaru (ostal mi po predchádzajúcej polievke) a asi ¼ litrom polosladkého vína,
  4. potom som postrúhal kôru z dvoch zrelých citrónov a šťavu z jedného z nich som prilial do variaceho sa tekutého základu.
  5. než základ prevrel, pokrájal som umyté mladé cukinky pozdĺžne na ½ a tieto ďalej na tip-top kúsky; natrhal lístočky umytého čerstvého petržlenu, ktorý si počká až pride naň rad.
  6. asi po 3´, keď "prebublal" tekutý základ, presypal som doň zo sitka premytú a odkvapkanú ryžu, premiešal a po ďalších ~ 6´ som pridal pokrájané cuketky, postrúhanú kôru z dvoch citrónov a celú zostavu dochutil 1 ČL vegety (kto ju nemá rád, môže pridať patričné množstvo soli) a čerstvým MČK; jemne premiešal a nechal vzápätí opäť päť minút povariť.
  7. voľný čas som využil na hrubé pokrájanie lístkov čerstvého petržlenu (takto získa intenzívnejšiu arómu) a zrelého avokáda, ktoré budem pridávať do jednotlivých porcií; aj kúpené grilované kuriatko, v pozadí, trpezlivo čaká na svoje "antré".
  8. pretože to stav ryže vyžadoval, podlial som ju ďalším ~ 300 ml vývaru a vsypal pokrájanú petržlenovú vňať (trošku som nechal na posyp jednotlivých porcií); zamiešal a dovaril.
  9. a hotovo!
  10. tak a toto je porcia pre jej „jasnosť najsamkrajšejšiu a najsamlepšejšiu“ t. j. moje druhé sladké JA!
  11. a takto som si naservíroval pre seba - ľem tak bez ňičeho - uisťujem Vás, že aj bez mäska je to ONO; možno takáto porcia niekoho inšpiruje aj na časy pôstnych dní – BARS FAJNE – PRUDKO JEDLÉ !!! Dobrú chuť i Vám!