Foto: marianne
Z knihy: Příručka jadranské snoubenky. Je príbehom lásky medzi Češkou,ktorá nevedela vôbec variť,nerada jedla a Chorvátom z poloostrova Pelješac v dedinke Dingač,ktorý je kráľom Zobraziť celý popisZ knihy: Příručka jadranské snoubenky. Je príbehom lásky medzi Češkou,ktorá nevedela vôbec variť,nerada jedla a Chorvátom z poloostrova Pelješac v dedinke Dingač,ktorý je kráľom šporáka,veĺkým gurmánom s tendenciou žiť,čo to dá. Vtipné dielko, ,super recepty... Nechcela som tu fušovať Balkánským kuchárkam do remesla,ale nedalo sa jej odolať,lebo kombinácia ryby a ryže mi chutí odjakživa...
Suroviny
1/4 kg (na osobu) |
|
1/2-3/4 l (na osobu) |
|
2 ks (na polievku a ryžu) |
|
1 dl |
|
podľa chuti (asi četiri prstohvata:-)) |
|
1/2 dl (alebo vínny) |
|
1/4 kg |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
2 ks |
|
1/2 buľvy |
|
10 guličiek |
|
4 strúčiky |
|
Postup
-
1
Priznám technologický postup som na 100% nedodržala,asi tak na 90%:-D,ale suroviny píšem presne podľa knihy.V postupe niečo som si prihodila,niečo ubrala,podľa mojej chuti..Takže: Mám vo zvyku pri varení miešať oliv.olej s troškou masla./v recepte len olej/.V prvom hrnci,pridáme pokrájanú cibuľu s cesnakom na kúsky,osmahneme na oleji a masle,potom pokrájanú všetku koreňovú zeleninu.Namiesto buľvového zeleru a petržlenu možete použiť aj po hrsťi vňate,ak nemáte,tak sa píše v recepte. Trosku popražíme.
-
2
Tu som bola tiež podľa receptu na pochybách,lebo sa písalo,že hneď dolejeme vodu,pridáme ocot a korenie.Lenže ja som sa obávala,že keď hneď pridám ocot,tak sa mi zelenina neuvarí,lebo predsa pol deci je pol deci. Tak som síce vodu doliala,soĺ a koreniny pridala,ale najskôr som zeleninu 3-5 min obvarila a až potom pridala ocot a vložila rybku. Ocot tam je zrejme kôli tomu,aby sa ryba nerozvarila.Možno som sa obávala zbytočne.Holt pražma sa nekonala,bola treskovitá ryba. V rcp sa píše,že od bodu varu,varíme na slabom plameni 30 minút. Čas varenia si korigujte podľa seba,ja to moc nekontrolujem,keď sa mi to zdá hotové,vytiahnem a šmitec,ale viac ako 15- 20 minút to asi nebolo.
-
3
Keď je ryba uvarená,vyberieme ju a hrniec odstavíme z plameňa.
-
4
V druhom hrnci vložíme 1/4kg premytej osušenej ryže a porestujeme na sucho./aspoň tak som pochopila./ Ak ryža zavonia a ožltne:-DD /toto bolo náročne/,zalejeme ju časťou hotovej polievky.A uvaríme.
-
5
Uvarenú rybu buď nakrájame do polievky naspäť,alebo ju môžeme podávať ako samostatný pokrm/lešo riba/. Keď je ryža hotová,zmiešame ju so zvyšným vývarom. Ja som sa najedla statočne,nabudúce skúsim tú pražmu.Pre rybojedov ideálne.
-
6
...
@jerica ani moja polovicka to nechce jest, nema rad rybacie polievky:-))
viac mi ostalo,3/4 hrnca som strestala dnes sama,na zajtra si setrim dve porcie...
2) Veľmi mi chutila rybia polievka v Albánsku, tá bola s rajčinami. Ja som skúšala asi 3x z rybacích hláv, ale veru s výsledkom som veľmi spokojná nebola. Táto tvoja sa mi páči, asi by do nej pasovala tilapia. Len ešte otázku: Ryba a voda sú udávané na osobu. Ostatné suroviny sú pre koľko porcií?
3) Perfektne a zaujímavo spracovaný recept.
4) Ako múdro si to v "Juhoške" zariadili, kľudne napíšu Ribi a nikoho to netankuje :-))
No dobre, tak na uvedené suroviny asi 700 g ryby a vody podľa gusta. Tilapiu kupujem v mäsiarstve povyše bývalej Ryby, predávajú ju v kilovom balení, za dobrú cenu a je bez kostí. Vďaka za odpoveď.