Rybacia polievka - Riblja juha fotorecept

marianne - fotkamarianne, 8. novembra 2014
Rybacia polievka - Riblja juha (fotorecept)
Foto: marianne

Z knihy: Příručka jadranské snoubenky. Je príbehom lásky medzi Češkou,ktorá nevedela vôbec variť,nerada jedla a Chorvátom z poloostrova Pelješac v dedinke Dingač,ktorý je kráľom Zobraziť celý popisZ knihy: Příručka jadranské snoubenky. Je príbehom lásky medzi Češkou,ktorá nevedela vôbec variť,nerada jedla a Chorvátom z poloostrova Pelješac v dedinke Dingač,ktorý je kráľom šporáka,veĺkým gurmánom s tendenciou žiť,čo to dá. Vtipné dielko, ,super recepty... Nechcela som tu fušovať Balkánským kuchárkam do remesla,ale nedalo sa jej odolať,lebo kombinácia ryby a ryže mi chutí odjakživa...

Suroviny

1/4  kg (na osobu)
1/2-3/4 l (na osobu)
2 ks (na polievku a ryžu)
1 dl
podľa chuti (asi četiri prstohvata:-))
1/2 dl (alebo vínny)
1/4 kg
2 ks
1 ks
2 ks
1/2 buľvy
10 guličiek
4 strúčiky




Postup

  1. 1

    Priznám technologický postup som na 100% nedodržala,asi tak na 90%:-D,ale suroviny píšem presne podľa knihy.V postupe niečo som si prihodila,niečo ubrala,podľa mojej chuti..Takže: Mám vo zvyku pri varení miešať oliv.olej s troškou masla./v recepte len olej/.V prvom hrnci,pridáme pokrájanú cibuľu s cesnakom na kúsky,osmahneme na oleji a masle,potom pokrájanú všetku koreňovú zeleninu.Namiesto buľvového zeleru a petržlenu možete použiť aj po hrsťi vňate,ak nemáte,tak sa píše v recepte. Trosku popražíme.

    Rybacia polievka - Riblja juha (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tu som bola tiež podľa receptu na pochybách,lebo sa písalo,že hneď dolejeme vodu,pridáme ocot a korenie.Lenže ja som sa obávala,že keď hneď pridám ocot,tak sa mi zelenina neuvarí,lebo predsa pol deci je pol deci. Tak som síce vodu doliala,soĺ a koreniny pridala,ale najskôr som zeleninu 3-5 min obvarila a až potom pridala ocot a vložila rybku. Ocot tam je zrejme kôli tomu,aby sa ryba nerozvarila.Možno som sa obávala zbytočne.Holt pražma sa nekonala,bola treskovitá ryba. V rcp sa píše,že od bodu varu,varíme na slabom plameni 30 minút. Čas varenia si korigujte podľa seba,ja to moc nekontrolujem,keď sa mi to zdá hotové,vytiahnem a šmitec,ale viac ako 15- 20 minút to asi nebolo.

    Rybacia polievka - Riblja juha (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď je ryba uvarená,vyberieme ju a hrniec odstavíme z plameňa.

    Rybacia polievka - Riblja juha (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V druhom hrnci vložíme 1/4kg premytej osušenej ryže a porestujeme na sucho./aspoň tak som pochopila./ Ak ryža zavonia a ožltne:-DD /toto bolo náročne/,zalejeme ju časťou hotovej polievky.A uvaríme.

    Rybacia polievka - Riblja juha (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Uvarenú rybu buď nakrájame do polievky naspäť,alebo ju môžeme podávať ako samostatný pokrm/lešo riba/. Keď je ryža hotová,zmiešame ju so zvyšným vývarom. Ja som sa najedla statočne,nabudúce skúsim tú pražmu.Pre rybojedov ideálne.

    Rybacia polievka - Riblja juha (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...

    Rybacia polievka - Riblja juha (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

frezia68
@marianne :ryby nemusím a morské potvory už vôbec.Ale si sa pekne vyhrala s receptom,pekný opis a varila si podľa knihy,takže ***** a ak by si ma ponúkla,asi by som polievku ochutnala :-)
mariamka
ty jedna, uz pribeh zaujal! super popis, zazitok, ukladam, mozno toho kapra z mrazaku oferujem, myslis, ze by isiel? by som si tiez prisadla, jaj ta tvoja vareska! to je osobnost! :))
marianne
@frezia68 dakujem:-) @mariamka neviem ci si s tym kaprikom neskomplikujes zivot,ja som tam preto tresku svihla,lebo som bola leniva kosti cedit a oberat:-))
paploska
paráda, milujem ryby a rybacie polievky a dokonca aj ryžu. takže KK a už sa teším na vyskúšanie @marianne
jerica
Keby to tak chcela moja polovička, ja by som mohla jesť rybu aj celý týždeň :-) okrem pangasius .
marianne
@paploska odlezana je vyborna,aj studena:-)
@jerica ani moja polovicka to nechce jest, nema rad rybacie polievky:-))
viac mi ostalo,3/4 hrnca som strestala dnes sama,na zajtra si setrim dve porcie...
jerica
Ha , mala som na večeru makrelu, ale to si videla ako som musela okolo seba mať branku, môj by sa nechytil ani lyžičky po rybe, nie to umyť riad. Pritom rybu zbožňujem :-)
marianne
nic si z toho nerob @jarka cely zivot varim dve kuchyne,inak by sme boli obaja hladni:-))
havino
nále, jakživ som takéto nevarila, ani nejedla, ja teda na ryby som tiež moc není, ale rada by som okoštovala, no a dľa akého príbehu si varila, pekne sa to čítalo, s úsmevom na tvári, ako tá tvoja vareška som mala
jerica
Zbožňovala som rybaciu polievku, vrátila si ma do spomienok na tetu z Nových Zámkov, chodila som tam na Vianočné sviatky na prázdniny, u nej som sa naučila ako chutí rybacia polievka, pritom som bola šesť a viac ročná, tá polievka akú ona robila, už som sa aj ja snažila spraviť, len ver, že tá chuť nikdy nebola ako tá čo varila teta. Viem, že tam bola strúhaná zelenina , z hlav mäsko, ikry, a aj mlieč, nepamätám sa či tam tuším bola aj smotana, ale tá chuť tá bola priam na jazyku lahodná, nedá sa to ani opísať, ono bola t skôr na madarskú kuchyňu, nuž mám čo robiť nájsť ten recept ako bol ten mojej tety.
manya
podobnú polievku som varievala kým žil môj svokor, on jediný (okrem mňa) ju zbožňoval, namiesto ryže som dávala zemiaky, ryba u nás ide, len v polievke mi ju nechcú;
pivonka
Takže: 1) Tú knižku musím pohľadať v knižnici, navnadila si ma.
2) Veľmi mi chutila rybia polievka v Albánsku, tá bola s rajčinami. Ja som skúšala asi 3x z rybacích hláv, ale veru s výsledkom som veľmi spokojná nebola. Táto tvoja sa mi páči, asi by do nej pasovala tilapia. Len ešte otázku: Ryba a voda sú udávané na osobu. Ostatné suroviny sú pre koľko porcií?
3) Perfektne a zaujímavo spracovaný recept.
4) Ako múdro si to v "Juhoške" zariadili, kľudne napíšu Ribi a nikoho to netankuje :-))
marianne
@pivonka knihu musim najskor ja vratit do kniznice,asi maju len jednu v KNM:-))) Radsej bez kosti by som zvolila. A co sa tyka,tych surovin,tak som dala podla svojej chuti.Mala som asi 700g ryby a ostatne suroviny korenovu zeleninu som dodrzala a vody tolko aku hustotu polievky mam rada.Ale pozor este tam pojde ryza.Mam rada huste polievky,mne nahradia kompletny obed.Ked zjem,viac nepotrebujem.A ryze? Tolko, kolko sama uznas,zase aby to bolo huste podla Tvojho gusta.Ta moja bola husta fest,vidiet na poslednom obrazku.:-)
pivonka
Do knižnice chodím do Žiliny na Hliny, snáď sa mi zadarí. Už som uvažovala, že sa prihlásim aj v Kysuci, budem to mať poruke.
No dobre, tak na uvedené suroviny asi 700 g ryby a vody podľa gusta. Tilapiu kupujem v mäsiarstve povyše bývalej Ryby, predávajú ju v kilovom balení, za dobrú cenu a je bez kostí. Vďaka za odpoveď.
marianne
Aj tam chodim do krajskej v Ziline,ale najlepsia je experimentalka v Cadci,tam mimoriadne rada chodim.
marianne
a @pivonka ja uz ju mam precitanu,mozem ti ju zicnut,nemusis koli nej do Ziliny,iba ak by si chcela
kecemis
Marianka, konecne som sa dostal k tejto polievke. Dlho som sa chystal a teraz lutujem, ze som sa k nej nedostal skor. Bola vyborna a rodinka si ju ziada opetovne. Vdaka.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia