Ryba bez kostí

rybarkuchar - fotkarybarkuchar, 29. júna 2011

Tento krát niečo zložitejšie, ale oči sa určite potešia. Pripravujem ho vtedy, keď viem, že očakávaní hostia majú fóbiu z rybacích kostí. Ak Zobraziť celý popisTento krát niečo zložitejšie, ale oči sa určite potešia. Pripravujem ho vtedy, keď viem, že očakávaní hostia majú fóbiu z rybacích kostí. Ak budete mať dosť trpezlivosti a fantázie pri príprave, zaručene zabodujete. Sľubujem že fotodokumentáciu dodám čo najskôr.

6
porcií
55 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

1 až 2 balenia
3 až 4 plátky
3 až 4 ks
2 až 3 ks
1 ks
1 ks
3 až 4 ks natvrdo
1 ks na potretie




Postup

  1. 1

    Kusy kapra, prípadne iné druhy rýb (bez strachu môžete kombinovať - čím viac druhov, tým zaujímavejšia chuť – je to na vás) uvaríme v osolenej vode spolu s koreňovou zeleninou cca. 10 až 15 min.

  2. 2

    Rybu opatrne vyberieme a dôkladne vykostíme. Zostal nám vývar z ktorého sa dá urobiť viac variant rybacej polievky – ale to až nabudúce. Uvarenú koreňovú zeleninu posekáme nadrobno, zmiešame s vykostenou rybou a dochutíme soľou, korením na ryby, petržlenovou vňaťou, majoránom a lyžičkou cesnakovej pasty. Ja pridávam aj čili ( mimochodom pridávam ho temer všade ale sem sa skutočne hodí).

  3. 3

    Uvaríme si ryžu (množstvo prispôsobte množstvu rybacieho mäsa – cca. 1 : 1) a 3 až 4 vajíčka na tvrdo. Upražíme na malé kocky pokrájanú slaninu a do zlatista na nej urestujeme cibuľu. Ryžu a slaninu s cibuľou primiešame k rybe a zelenine. Podľa potreby zahustíme strúhankou tak, aby vznikla kompaktná masa.

  4. 4

    Rozvaľkáme, na nie príliš tenko, lístkové cesto. Položíme ho na vymastený pekár, okraje musia preasohovať. Vyklopíme naň pripravenú kompaktnú masu a začneme modelovať. Cieľom je vymodelovať z masy a vajíčok na tvrdo, ktoré plnia úlohu chrbtice, model ryby. Model zabalíme do presahujúceho lístkového cesta tak ako keby cesto bolo rybacou kožou. Cesto dobre pritláčame, zbtok odkrojíme. Zo zbytkových kúskov cesta vykrajujeme „rybie šupiny, plutvy“ a priliepame ich pomocou rozšľahaného vajíčka na rybu – no a tu je potrebná spomínaná trpezlivosť a fantázia. Oči ryby sa najlepšie simulujú olivami.

  5. 5

    Na záver vymodelovanú rybu potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rúre pri 180 stupňoch 15 až 20 min. – záleží od rúry, slovom kým nie je cesto na vymodelovanej rybe upečené. Necháme chvíľu vychladnúť – oveľa lepšie sa bude krájať. Ja osobne odporúčam konzumovať studené. Podávame s chlebom a zeleninovým šalátom.

Diskusia k receptu

aroooo
toto by som si dala hneď, ukladám, no neviem, kde sa dostanem k riečnym rybám, hoci bývam pri Hrone, nemám známeho rybára...
rybarkuchar
Pozrel som si to, je to naozaj podobné - trpezlivosť a fantázia Ti určite nechýba.
hubata
Ako som už povedala teším sa na tvoje recepty z našich vôd. Toto bude prvý recept bez kostí. Vždy som musela oberať malým aj tým starým čo mali slabé brýle.
garanco
Výborné, a tá trpezlivosť pri modelovaní! Pridaj fotodokumentáciu!
aroooo
@rybarkuch ár, OK, tak nejaké zvyšné prehovor, aby ešte trochu plávali dole Hronom a v Ruskove vyskákali na breh, počkám si na ne, hoci aj s vedierkom...:::-)))))
rybarkuchar
Ruskov, Ruskov to asi pre ne hore Hronom nebude tak ľahké, ale dohovoriť im môžem. Jeden nikdy nevie.
aroooo
B.Bystrica, Podbrezová je od nás /juh okr. Levice /hore a Hron tečie z hora dole, čiže budú plávať po prúde, to tu môžu byť raz-dva.
paveljrk
Rodinka má rada ryby,no bez kostí a toto je to pravé.Vyskúšam a ukladám po úlovok.
zdezda
:-)páči sa mi tento recept, trochu mi vadí tá ryža, musí tam byť? nemôžu tam ísť uvarené, postrúhané zemiaky?
rybarkuchar
Uvarené zemiaky, to ma nenapadlo. Raz som použil vločky a namočenú žemľu - nebolo to celkom ono. Skús. Netuším čo to spraví. Ak bude chutiť, daj vedieť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia