Ryba bez kostí

Autor receptu: rybarkuchar

Tento krát niečo zložitejšie, ale oči sa určite potešia. Pripravujem ho vtedy, keď viem, že očakávaní hostia majú fóbiu z rybacích kostí. Ak budete mať dosť trpezlivosti a fantázie pri príprave, zaručene zabodujete. Sľubujem že fotodokumentáciu dodám čo najskôr.

6
porcií
55 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Kusy kapra, prípadne iné druhy rýb (bez strachu môžete kombinovať - čím viac druhov, tým zaujímavejšia chuť – je to na vás) uvaríme v osolenej vode spolu s koreňovou zeleninou cca. 10 až 15 min.
  2. Rybu opatrne vyberieme a dôkladne vykostíme. Zostal nám vývar z ktorého sa dá urobiť viac variant rybacej polievky – ale to až nabudúce. Uvarenú koreňovú zeleninu posekáme nadrobno, zmiešame s vykostenou rybou a dochutíme soľou, korením na ryby, petržlenovou vňaťou, majoránom a lyžičkou cesnakovej pasty. Ja pridávam aj čili ( mimochodom pridávam ho temer všade ale sem sa skutočne hodí).
  3. Uvaríme si ryžu (množstvo prispôsobte množstvu rybacieho mäsa – cca. 1 : 1) a 3 až 4 vajíčka na tvrdo. Upražíme na malé kocky pokrájanú slaninu a do zlatista na nej urestujeme cibuľu. Ryžu a slaninu s cibuľou primiešame k rybe a zelenine. Podľa potreby zahustíme strúhankou tak, aby vznikla kompaktná masa.
  4. Rozvaľkáme, na nie príliš tenko, lístkové cesto. Položíme ho na vymastený pekár, okraje musia preasohovať. Vyklopíme naň pripravenú kompaktnú masu a začneme modelovať. Cieľom je vymodelovať z masy a vajíčok na tvrdo, ktoré plnia úlohu chrbtice, model ryby. Model zabalíme do presahujúceho lístkového cesta tak ako keby cesto bolo rybacou kožou. Cesto dobre pritláčame, zbtok odkrojíme. Zo zbytkových kúskov cesta vykrajujeme „rybie šupiny, plutvy“ a priliepame ich pomocou rozšľahaného vajíčka na rybu – no a tu je potrebná spomínaná trpezlivosť a fantázia. Oči ryby sa najlepšie simulujú olivami.
  5. Na záver vymodelovanú rybu potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rúre pri 180 stupňoch 15 až 20 min. – záleží od rúry, slovom kým nie je cesto na vymodelovanej rybe upečené. Necháme chvíľu vychladnúť – oveľa lepšie sa bude krájať. Ja osobne odporúčam konzumovať studené. Podávame s chlebom a zeleninovým šalátom.