Rizoto z kuracieho perkeltu fotorecept
Foto: sracz
Ani tak nejde o recept, ako o moju samochválu a aby si moja mamka i babička z kuchyne na Nebeských obláčikoch nemysleli, čo to Zobraziť celý popisAni tak nejde o recept, ako o moju samochválu a aby si moja mamka i babička z kuchyne na Nebeských obláčikoch nemysleli, čo to za „drongaľa“ vycvičili. Roky sa točím v zástere okolo šporáka, ale taktiež roky som sa neodvážil variť rizoto tak, ako moje dve dobré Víly a Učiteľky za čias mojeho dávneho ranného detstva. Urobiť perkelt, potom doň vsypať „baj očko“ ryžu a dovariť. Ja som si pomohol tak, že som perkelt uvaril šťavnatejší, potom som doň nasypal ryžu tak, aby bolo nad mäsom dosť vody!!!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
150-200 g |
|
1 200-1 500 g (krídla a lýtka) |
|
6-8 strúčikov |
|
1-2 ks žltá |
|
1-1,5 PL |
|
1-2 ks hrubostenná |
|
3-4 ks („Roma”) |
|
1,5-2 PL |
|
1 KL |
|
podľa chuti |
|
2 KL |
|
1-1,5 ČL („KN”) |
|
600-800 ml (teplá voda) |
|
250-333 ml |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Keďže budem variť kuracie rizoto, čoby slovenskú klasiku, tak iba letom-svetom, alias „friško”; v liatinovom hrnci (dobre sa s ním pracuje, len si treba zvyknúť na to, že dlhšiu dobu udržiava absorbovanú teplotu) som vyškvaril pokrájanú údenú slaninu a následne na výpeku som
-
2
opiekol na červeno hnedo (tak 5÷7´ s občasným premiešaním) kuracie krídielká a lýtka (mäso na paličke = „chicken drumsticks”) a
-
3
medzitým som na plátky pokrájal strúčiky cesnaku.
-
4
Opečené kúsky mäsa som vyložil na pomocný tanier a do výpeku som na veľkých „slzách” postrúhal väčšiu žltú cibuľu, pridal ku nej naplátkovaný cesnak a na zjemnenie chuti korunoval kockou masla.
-
5
Premiešané minútku-dve porestoval a pridal pokrájané paradajky i zelenú papriku, posypal soľou, kopcovitou KL čerstvo mletého čierneho korenia, 2 KL „Nahrin” korenia na kuracinu, ML gulášovo-klobásovej zmesi a 2 PL mletej sladkej červenej papriky. Po premiešaní a pár minútovom podusení
-
6
vrátil do takto pripraveného základu kúsky opečenej kuracinky,
-
7
všetko zalial zeleninový „kúpenským” vývarom, keby som ho nemal, postačí adekvátne množstvo teplej vody, premiešal, vzápätí nechal opäť päť až sedem minút podusiť a teraz
-
8
nasypal ryžu, tak aby po premiešaní bol nad ňou asi centimetrový „stĺpec” paprikovanej tekutiny a prikryl príslušnou pokrievkou. Ďalej to už išlo tak, ako keď varíte „sólo” ryžu.
-
9
Uvarené, ochutnané, hotovo a mohol som podávať. Fantastickú výslednú chuť znásobuje aj mladá cvikla, ktorú som po uvarení očistil, naporcoval na 1/6-inky či 1/8-inky a vložil do zaváracej fľaše so zvyškom „Znojmo” nálevu po sladkokyslých uhorkách. Po dvoch troch dňoch v chladničke, je vynikajúca; ten, komu chutí viac jeho kompót, uhorky, či hlávkový šalát, zariadi sa, samozrejme, podľa seba!
toto musi byt fantasticke a urcite vyskusam....