Kuracie rizoto
Kuracie rizoto

Rizoto z kuracieho perkeltu fotorecept

sracz - fotkasracz, 18. septembra 2018
Rizoto z kuracieho perkeltu (fotorecept)
Foto: sracz

Ani tak nejde o recept, ako o moju samochválu a aby si moja mamka i babička z kuchyne na Nebeských obláčikoch nemysleli, čo to Zobraziť celý popisAni tak nejde o recept, ako o moju samochválu a aby si moja mamka i babička z kuchyne na Nebeských obláčikoch nemysleli, čo to za „drongaľa“ vycvičili. Roky sa točím v zástere okolo šporáka, ale taktiež roky som sa neodvážil variť rizoto tak, ako moje dve dobré Víly a Učiteľky za čias mojeho dávneho ranného detstva. Urobiť perkelt, potom doň vsypať „baj očko“ ryžu a dovariť. Ja som si pomohol tak, že som perkelt uvaril šťavnatejší, potom som doň nasypal ryžu tak, aby bolo nad mäsom dosť vody!!!

4-6
porcie
15 minút
príprava
45-50 minút
tepelná úprava

Suroviny

150-200 g
1 200-1 500 g (krídla a lýtka)
6-8 strúčikov
1-2 ks žltá
1-1,5 PL
1-2 ks hrubostenná
3-4 ks („Roma”)
1,5-2 PL
1 KL
podľa chuti
2 KL
1-1,5 ČL („KN”)
600-800 ml (teplá voda)
250-333 ml
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Keďže budem variť kuracie rizoto, čoby slovenskú klasiku, tak iba letom-svetom, alias „friško”; v liatinovom hrnci (dobre sa s ním pracuje, len si treba zvyknúť na to, že dlhšiu dobu udržiava absorbovanú teplotu) som vyškvaril pokrájanú údenú slaninu a následne na výpeku som

    Rizoto z kuracieho perkeltu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    opiekol na červeno hnedo (tak 5÷7´ s občasným premiešaním) kuracie krídielká a lýtka (mäso na paličke = „chicken drumsticks”) a

    Rizoto z kuracieho perkeltu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    medzitým som na plátky pokrájal strúčiky cesnaku.

    Rizoto z kuracieho perkeltu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Opečené kúsky mäsa som vyložil na pomocný tanier a do výpeku som na veľkých „slzách” postrúhal väčšiu žltú cibuľu, pridal ku nej naplátkovaný cesnak a na zjemnenie chuti korunoval kockou masla.

    Rizoto z kuracieho perkeltu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Premiešané minútku-dve porestoval a pridal pokrájané paradajky i zelenú papriku, posypal soľou, kopcovitou KL čerstvo mletého čierneho korenia, 2 KL „Nahrin” korenia na kuracinu, ML gulášovo-klobásovej zmesi a 2 PL mletej sladkej červenej papriky. Po premiešaní a pár minútovom podusení

    Rizoto z kuracieho perkeltu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    vrátil do takto pripraveného základu kúsky opečenej kuracinky,

    Rizoto z kuracieho perkeltu (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    všetko zalial zeleninový „kúpenským” vývarom, keby som ho nemal, postačí adekvátne množstvo teplej vody, premiešal, vzápätí nechal opäť päť až sedem minút podusiť a teraz

    Rizoto z kuracieho perkeltu (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    nasypal ryžu, tak aby po premiešaní bol nad ňou asi centimetrový „stĺpec” paprikovanej tekutiny a prikryl príslušnou pokrievkou. Ďalej to už išlo tak, ako keď varíte „sólo” ryžu.

    Rizoto z kuracieho perkeltu (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Uvarené, ochutnané, hotovo a mohol som podávať. Fantastickú výslednú chuť znásobuje aj mladá cvikla, ktorú som po uvarení očistil, naporcoval na 1/6-inky či 1/8-inky a vložil do zaváracej fľaše so zvyškom „Znojmo” nálevu po sladkokyslých uhorkách. Po dvoch troch dňoch v chladničke, je vynikajúca; ten, komu chutí viac jeho kompót, uhorky, či hlávkový šalát, zariadi sa, samozrejme, podľa seba!

    Rizoto z kuracieho perkeltu (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

branka
kam sa hrabe spanielska paella....
toto musi byt fantasticke a urcite vyskusam....
frezia68
Je umením uvariť rizoto,aby bolo správne mazľavé a to sa nepodarí z hocakej ryže.Ale k tomu Tvojmu by som s radosťou prisadala a vychutnávala,lebo aj krídla mám tak rada,moje obľúbené :-). Mal si doma dobrú školu.

evanaaa
Rizoto máme radi, či už s nejakým mäsom, alebo len so zeleninou, robievam ho roky a robievala nám ho aj mama, ale nikdy by ma nenapadlo, že by to malo byť na vzor toho talianskeho, totiž, o talianskej kuchyni a "ich" rizote sme nemali ani potuchy, prečo by nemohlo byť naše, slovenské? Alebo ryža s niečim je privilégom len talianov? A napokon, @Sracz hneď v úvode napísal, že robí rizoto ako slovenskú klasiku.....