Kuracie rizoto
Rizoto z kuracieho perkeltu (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Ani tak nejde o recept, ako o moju samochválu a aby si moja mamka i babička z
kuchyne na Nebeských obláčikoch nemysleli,
čo to za „drongaľa“ vycvičili. Roky sa točím v zástere okolo šporáka, ale taktiež roky
som sa neodvážil variť rizoto tak, ako moje
dve dobré Víly a Učiteľky za čias mojeho dávneho ranného detstva. Urobiť perkelt,
potom doň vsypať „baj očko“ ryžu a dovariť.
Ja som si pomohol tak, že som perkelt uvaril šťavnatejší, potom som doň nasypal ryžu
tak, aby bolo nad mäsom dosť vody!!!
4-6 porcie |
15 minút príprava |
45-50 minút tepelná úprava |
Postup- Keďže budem variť kuracie rizoto, čoby slovenskú klasiku, tak iba letom-svetom, alias „friško”; v liatinovom hrnci (dobre sa s ním pracuje, len si treba zvyknúť na to, že dlhšiu dobu udržiava absorbovanú teplotu) som vyškvaril pokrájanú údenú slaninu a následne na výpeku som
- opiekol na červeno hnedo (tak 5÷7´ s občasným premiešaním) kuracie krídielká a lýtka (mäso na paličke = „chicken drumsticks”) a
- medzitým som na plátky pokrájal strúčiky cesnaku.
- Opečené kúsky mäsa som vyložil na pomocný tanier a do výpeku som na veľkých „slzách” postrúhal väčšiu žltú cibuľu, pridal ku nej naplátkovaný cesnak a na zjemnenie chuti korunoval kockou masla.
- Premiešané minútku-dve porestoval a pridal pokrájané paradajky i zelenú papriku, posypal soľou, kopcovitou KL čerstvo mletého čierneho korenia, 2 KL „Nahrin” korenia na kuracinu, ML gulášovo-klobásovej zmesi a 2 PL mletej sladkej červenej papriky. Po premiešaní a pár minútovom podusení
- vrátil do takto pripraveného základu kúsky opečenej kuracinky,
- všetko zalial zeleninový „kúpenským” vývarom, keby som ho nemal, postačí adekvátne množstvo teplej vody, premiešal, vzápätí nechal opäť päť až sedem minút podusiť a teraz
- nasypal ryžu, tak aby po premiešaní bol nad ňou asi centimetrový „stĺpec” paprikovanej tekutiny a prikryl príslušnou pokrievkou. Ďalej to už išlo tak, ako keď varíte „sólo” ryžu.
- Uvarené, ochutnané, hotovo a mohol som podávať. Fantastickú výslednú chuť znásobuje aj mladá cvikla, ktorú som po uvarení očistil, naporcoval na 1/6-inky či 1/8-inky a vložil do zaváracej fľaše so zvyškom „Znojmo” nálevu po sladkokyslých uhorkách. Po dvoch troch dňoch v chladničke, je vynikajúca; ten, komu chutí viac jeho kompót, uhorky, či hlávkový šalát, zariadi sa, samozrejme, podľa seba!
|