Kuracie rizoto

Rizoto z kuracieho perkeltu (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Ani tak nejde o recept, ako o moju samochválu a aby si moja mamka i babička z kuchyne na Nebeských obláčikoch nemysleli, čo to za „drongaľa“ vycvičili. Roky sa točím v zástere okolo šporáka, ale taktiež roky som sa neodvážil variť rizoto tak, ako moje dve dobré Víly a Učiteľky za čias mojeho dávneho ranného detstva. Urobiť perkelt, potom doň vsypať „baj očko“ ryžu a dovariť. Ja som si pomohol tak, že som perkelt uvaril šťavnatejší, potom som doň nasypal ryžu tak, aby bolo nad mäsom dosť vody!!!

4-6
porcie
15 minút
príprava
45-50 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Keďže budem variť kuracie rizoto, čoby slovenskú klasiku, tak iba letom-svetom, alias „friško”; v liatinovom hrnci (dobre sa s ním pracuje, len si treba zvyknúť na to, že dlhšiu dobu udržiava absorbovanú teplotu) som vyškvaril pokrájanú údenú slaninu a následne na výpeku som
  2. opiekol na červeno hnedo (tak 5÷7´ s občasným premiešaním) kuracie krídielká a lýtka (mäso na paličke = „chicken drumsticks”) a
  3. medzitým som na plátky pokrájal strúčiky cesnaku.
  4. Opečené kúsky mäsa som vyložil na pomocný tanier a do výpeku som na veľkých „slzách” postrúhal väčšiu žltú cibuľu, pridal ku nej naplátkovaný cesnak a na zjemnenie chuti korunoval kockou masla.
  5. Premiešané minútku-dve porestoval a pridal pokrájané paradajky i zelenú papriku, posypal soľou, kopcovitou KL čerstvo mletého čierneho korenia, 2 KL „Nahrin” korenia na kuracinu, ML gulášovo-klobásovej zmesi a 2 PL mletej sladkej červenej papriky. Po premiešaní a pár minútovom podusení
  6. vrátil do takto pripraveného základu kúsky opečenej kuracinky,
  7. všetko zalial zeleninový „kúpenským” vývarom, keby som ho nemal, postačí adekvátne množstvo teplej vody, premiešal, vzápätí nechal opäť päť až sedem minút podusiť a teraz
  8. nasypal ryžu, tak aby po premiešaní bol nad ňou asi centimetrový „stĺpec” paprikovanej tekutiny a prikryl príslušnou pokrievkou. Ďalej to už išlo tak, ako keď varíte „sólo” ryžu.
  9. Uvarené, ochutnané, hotovo a mohol som podávať. Fantastickú výslednú chuť znásobuje aj mladá cvikla, ktorú som po uvarení očistil, naporcoval na 1/6-inky či 1/8-inky a vložil do zaváracej fľaše so zvyškom „Znojmo” nálevu po sladkokyslých uhorkách. Po dvoch troch dňoch v chladničke, je vynikajúca; ten, komu chutí viac jeho kompót, uhorky, či hlávkový šalát, zariadi sa, samozrejme, podľa seba!