Rizoto s bravčovým mäsom - špeciál fotorecept

sracz - fotkasracz, 10. septembra 2022
Rizoto s bravčovým mäsom - špeciál (fotorecept)
Foto: sracz

Toto bolo u našich doma odjakživa rizoto, pripravované z perkeltu s bársakým mäsom, od bravčového až po zajačie. To pravé talianske som sa Zobraziť celý popisToto bolo u našich doma odjakživa rizoto, pripravované z perkeltu s bársakým mäsom, od bravčového až po zajačie. To pravé talianske som sa naučil až tu. Ale domáce od mamky, babky a dokonca aj od otca bolo predsa len domáce. Až po 50-tke som prišiel na „fintu“ mojich dobrých víl a kóóóóónečne robím naše „rizoto“ priamo do perkeltu. Dnes je to s veľkými kockami bravčového mäsa na červenej cibuli a póre. Ale naše porcie som podával „po taliansky“, posypané parmezánom. Nech mi naši v nebi odpustia!

4-6
porcie
15 minút
príprava
100-120 minút
tepelná úprava

Suroviny

120-150 g prerastená
1 000 g
1 ks veľká
220-250 g (biela časť)
podľa potreby
1 ks veľká
1 ks veľká
10-12 ks
2 PL
1 KL (Urblik-KN)
2-3 KL (Nahrin)
1 ML
2-3 KL
podľa chuti (alebo vegeta)
3-4 strúčiky
1 200-1 500 ml vriaca (alebo mäsový vývar)
300-330 ml (Arborio)
240-250 ml nasekaná
120-150 ml pokrájaný (zelená časť)
2-3 KL
250-300 ml (sterilizovaný, čerstvý alebo mrazený)
podľa chuti




Postup

  1. 1

    V liatinovom hrnci som vyškvaril pokrájanú údenú slaninu, škvarky som odložil na porciu pre moju domácu pani a vo výpeku nechal „zbelieť“ na väčšie kocky (aby bolo do čoho kusnúť) pokrájaného bravčového pliecka.

    Rizoto s bravčovým mäsom - špeciál (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso som vybral a pomocný tanier a vo výpeku podusil pokrájanú bielu časť póru a nakrájanú veľkú červenú cibuľu.

    Rizoto s bravčovým mäsom - špeciál (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Až teraz som do orestovaného cibuľovo-pórového základu prilial 2-3 PL slnečnicového oleja (ale na druhu naozaj nezáleží, alebo ho môžete nahradiť bravčovou masťou) a vložil veľkú pokrájanú červenú a zelenú hrubostennú papriku a cherry paradajky.

    Rizoto s bravčovým mäsom - špeciál (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po premiešaní a asi 5-minútovom podusení som tento doplnený základ okorenil (mletá sladká paprika, gulášovo-klobásová zmes, korenie „Nahrin“ na mäso, čerstvo mleté čierne korenie, sušený ligurček, soľ) a po premiešaní pridal aj pretlačený cesnak.

    Rizoto s bravčovým mäsom - špeciál (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Premiešal, vrátil opečené kúsky mäsa a zalial vriacou vodou (kto rád „bohatšie”, môže pridať horúci mäsový vývar) a nechal pomaly variť až bolo mäso skoro mäkké.

    Rizoto s bravčovým mäsom - špeciál (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teraz som do hrnca vsypal asi jeden a pol hrnčeka ryže, tak aby po premiešaní bol asi centimeter vody nad ryžou s mäsom.

    Rizoto s bravčovým mäsom - špeciál (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pokračovala zelená časť póru, petržlenová vňať a „kockatý oriešok“ masla.

    Rizoto s bravčovým mäsom - špeciál (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po zmiešaní a uvarení ryže som vložil aj sterilizovaný hrášok a po 2-3 minútach som

    Rizoto s bravčovým mäsom - špeciál (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    podával hotové „dielo“.

    Rizoto s bravčovým mäsom - špeciál (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

evanaaa
Rizoto je dobré jedlo, aj my ho máme radi, s mäsom aj so zeleninkou, tak ako ty, len robievam z guľatej ryže....páči sa mi, že si dal ryžu do toho mäsového základu, lebo niekto ju urobí zvlášť a potom zmieša s mäsom, lenže ryža tak nenasiakne tou šťavou, nie je to už ono, aspoň pre mňa.
bugout
Zväčša robím z orzo, takže musim ho aj opiecť. Ale z klasickej rýže robím v podstate tiež takto. Dospel som k tomu, keď som raz veeeelmi dávno (20 a viac rokov späť) nedovaril ryžu a rozmýšľam som čo s ňou. Tak som ju prihodil k soté 😂