Rizoto a la kuba

Tomáš Sika
šéfkuchár reštaurácie Signature hotela Mercure Bratislava Centrum, 3. septembra 2012
Rizoto a la kuba
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
25 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
0,05 l
150 g
30 g
5 g
0,5 l
0,1 l
10 g
50 g
150 g
10 g, čerstvý
200 g
160 g
40 g
0,05 l




Postup

  1. 1

    Krúpy predvaríme vo vriacej osolenej vode asi 20–25 minút. Sušené huby namočíme do vlažnej vody. Na oleji orestujeme cibuľku, cesnak a čerstvé čili. Pridáme nakrájané namočené sušené huby a podlejeme vínom.

  2. 2

    Keď sa víno odparí, pridáme vodu zo sušených húb a podlievame vývarom. Tak ako pri príprave rizota, pri predváraní krúpy netreba uvariť úplne domäkka, aby sa v tekutine dovarili a absorbovali čo najviac hubovej chuti.

  3. 3

    Na záver zjemníme studeným maslom a dochutíme čerstvým majoránom. Na kubu nakrájame pri servírovaní ugrilovanú klobásku a nadrobíme modrý syr.

  4. 4

    Náš tip: Ak nemáte radi jačmenné krúpy, nahraďte ich tarhoňou alebo ryžou.

Diskusia k receptu

huck
Jedla s jačmennými krúpami sú zaslúžene viac a viac prítomné v gastronomických ponukách modernej kuchyne, čo pozdravujem z hlbky duše. Podľa môjho názoru však, meno rizoto sa vôbec nehodí na jedlo pripravené z jačmennych krúpov. Názov jedla rizoto je vyvedené od koreňa talianskeho slova ryža - riso (tal) a preto aj rizoto - risotto (tal.) Jačmenné krúpy - sa v talianskom jazyku volajú Orzo Semole a jedlo z nich pripravené sa preto volá - Orzotto! Pod týmto menom sa podava v reštauraciach v bezhraničných variaciach, podobne ako Risotto, šírom a pozdlž celej apeninskej čižmy. Teda ked sa v slovenčine udomácnilo talijanske meno rizoto (risotto - jedlo z ryže) prečo neprijať ako svoje aj meno orzoto (orzotto - jedlo z krúpov)? PS: Nič v zlom! To je len môj názor a pozitivne uvažovanie :)
mirkamt
@huck V jednej martinskej reštaurácii som videla názov "krupoto". Neobjednala som si ho, takže neviem, aké bolo, ale podľa názvu som dedukovala, že by to mohlo byť rizoto z krúpov.
huck
@mirkamt - no super! Tak predsa adekvátny názov jedla s krúpov na Slovensku:) Teší, tým viac, že sa využil domáci slovenský výraz, kedže sa krúpy v našej kuchyni používali už v dávnej minulosti. Krupoto - prečo nie? Vynikajúce, zdravé jedlo, pri príprave ktorého sa fantazii nekladú medze.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia