Risi e bisi - ryža s hráškom
mesačník Varecha, 29. januára 2024
Foto: Shutterstock
Risi e bisi (ryža s hráškom, nazývaná aj risibisi alebo risi–pisi) je klasickým jedlom benátskej kuchyne. Každoročne sa podávalo na deň svätého Marka Zobraziť celý popisRisi e bisi (ryža s hráškom, nazývaná aj risibisi alebo risi–pisi) je klasickým jedlom benátskej kuchyne. Každoročne sa podávalo na deň svätého Marka benátskemu dóžovi ako prvý chod, teda primi piati.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Nakrájame cibuľu, slaninu, umyjeme petržlenovú vňať a nasekáme ju nadrobno.
- 2
Polovicu masla rozpustíme v hrnci. Pridáme cibuľu a slaninu a zakryté pokrievkou restujeme 5 minút. Občas premiešame. Pridáme petržlenovú vňať a necháme 2 minúty restovať.
- 3
Pridáme olivový olej, 2 naberačky zeleninového vývaru a na miernom ohni varíme pod pokrievkou 5 minút.
- 4
Pridáme zvyšný vývar a necháme zovrieť. Prisypeme ryžu a varíme na miernom ohni približne 15 minút. Občas premiešame.
- 5
Vmiešame hrášok, zvyšné maslo a strúhanú parmezán a varíme ďalších 5 minút. Ryža by mala byť al dente. Dochutíme soľou a korením.
Tiež hráškové rizoto:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu