Hráškové rizoto

Risi e bisi - ryža s hráškom

Autor receptu: redakcia

Risi e bisi (ryža s hráškom, nazývaná aj risibisi alebo risi–pisi) je klasickým jedlom benátskej kuchyne.* Každoročne sa podávalo na deň svätého Marka benátskemu dóžovi ako prvý chod, teda primi piati.

4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Nakrájame cibuľu, slaninu, umyjeme petržlenovú vňať a nasekáme ju nadrobno.
  2. Polovicu masla rozpustíme v hrnci. Pridáme cibuľu a slaninu a zakryté pokrievkou restujeme 5 minút. Občas premiešame. Pridáme petržlenovú vňať a necháme 2 minúty restovať.
  3. Pridáme olivový olej, 2 naberačky zeleninového vývaru a na miernom ohni varíme pod pokrievkou 5 minút.
  4. Pridáme zvyšný vývar a necháme zovrieť. Prisypeme ryžu a varíme na miernom ohni približne 15 minút. Občas premiešame.
  5. Vmiešame hrášok, zvyšné maslo a strúhanú parmezán a varíme ďalších 5 minút. Ryža by mala byť al dente. Dochutíme soľou a korením.