Hráškové rizoto
Hráškové rizoto

Risi e bisi - ryža s hráškom

Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, 29. januára 2024
Risi e bisi - ryža s hráškom
Foto: Shutterstock

Risi e bisi (ryža s hráškom, nazývaná aj risibisi alebo risi–pisi) je klasickým jedlom benátskej kuchyne. Každoročne sa podávalo na deň svätého Marka Zobraziť celý popisRisi e bisi (ryža s hráškom, nazývaná aj risibisi alebo risi–pisi) je klasickým jedlom benátskej kuchyne. Každoročne sa podávalo na deň svätého Marka benátskemu dóžovi ako prvý chod, teda primi piati.

4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
300 g (čerstvý alebo mrazený)
50 g
1 ks
1 zväzok
50 g
1 PL
1,5 l
60 g strúhaný




Postup

  1. 1

    Nakrájame cibuľu, slaninu, umyjeme petržlenovú vňať a nasekáme ju nadrobno.

  2. 2

    Polovicu masla rozpustíme v hrnci. Pridáme cibuľu a slaninu a zakryté pokrievkou restujeme 5 minút. Občas premiešame. Pridáme petržlenovú vňať a necháme 2 minúty restovať.

  3. 3

    Pridáme olivový olej, 2 naberačky zeleninového vývaru a na miernom ohni varíme pod pokrievkou 5 minút.

  4. 4

    Pridáme zvyšný vývar a necháme zovrieť. Prisypeme ryžu a varíme na miernom ohni približne 15 minút. Občas premiešame.

  5. 5

    Vmiešame hrášok, zvyšné maslo a strúhanú parmezán a varíme ďalších 5 minút. Ryža by mala byť al dente. Dochutíme soľou a korením.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia